Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


DUA İLE KULLUK ŞUURU


Müslümanların hayatında dua çok önemlidir.Dua, kulluk şuurunun gereğidir.Dua, Allah ile kulun en önemli rabıtasıdır.Müslüman olarak elimizden gelen şeyleri en samimi, doğru ve güzel şekilde yapmaya gayret ederken bol bol dua da etmeliyiz.Allah, Furkan suresinde şöyle buyuruyor: ?Duanız olmasa Rabbim size ne kıymet verir??

Kur´an-ı Kerim´de geçen dua ayetlerinden bazılarını sizlerle paylaşayım:

?Bize doğru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!? (Fatiha suresi)

??Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!? (Bakara suresi, 201)

??Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve Müslüman olarak bizim canımızı al.? (Âraf suresi, 126)

?Ey Rabbimiz, bizi zalimler topluluğunun baskı ve şiddetine maruz bırakma!? (Yunus suresi, 85)

?Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!? (İbrahim suresi, 40)

??Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de sen onlara (öyle) rahmet et!? (İsra suresi, 24)

??Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve içinde bulunduğumuz şu durumda bize kurtuluş ve doğruluğa ulaşmayı kolaylaştır.? (Kahf suresi, 10)

??Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi bana kolaylaştır. Dilimdeki tutukluğu çöz. Ki sözümü anlasınlar.? (Tâhâ suresi, 25-28)

??Rabbim, ilmimi artır.? (Tâhâ suresi, 114)

??Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl!? (Furkan suresi, 74)

?Ey Rabbim! Bana bir hikmet bahşet ve beni salih kimseler arasına kat. Sonra gelecekler arasında beni doğrulukla anılanlardan kıl. Beni Naîm cennetinin varislerinden eyle.? (Şuara suresi, 83-85)

?Ey Rabbim! Beni; bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın salih ameller işlemeye sevk et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat!? (Neml suresi, 119)

??Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma!...? (Haşr suresi, 10)

?Rabbim! Beni, ana-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zalimlerin de ancak helâkini arttır.? (Nuh suresi, 28)

?Allah, mümin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gönüllerini ferahlatsın!? (Tevbe suresi, 14)

Akılları olup düşünmeyenleri, kalpleri olup hissetmeyenleri, kulakları olup hakikati duymayanları, gözleri olup Hakk´ı görmeyenleri, dilleri olup Hak ve hakikati konuşmayanları, ilmi olup onunla amel etmeyenleri, ilmini paylaşmayanları, harfleri bilip Hak adıyla okumayanları, şahsi çıkarları için yaşayıp ulvi derdi olmayanları, türlü nimetlere sahip olup nankörleşenleri, malı olup cimrileşenleri, iyiliğe teşekkür etmeyenleri, bir marifet görüp haset edenleri, anne ve babası olup onların hayır dualarını almayanları, sıkıntılara sabretmeyenleri, dua ve şükür etmeyenleri, günahlar işleyip tevbe etmeyenleri, kalp kırıp özür dilemeyenleri; vatan, millet, din, dil ve tarih şuurundan yoksun olanları Cenab-ı Allah ıslah eylesin.

Çok değerli ve sevgili Cengiz Gül Hocamın 35 yıl öncesinde lise öğrencisiyken bizlere ezberlettiği, sık sık ettiğim çok güzel bir dua ile bitireyim sözümü: ?Sen sevdirmezsen, biz sevemeyiz/ Sevdir bize hep sevdiklerini./ Yerdir bize hep yerdiklerini./ Yâr et bize erdirdiklerini.? (Elmalılı Hamdi Yazır)