Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Dünyada Ramazan


Ramazan ayını hiç köyünüzden, kentinizden uzakta geçirdiniz mi?

Ben 1970 Ramazanının 20 gününü İstanbul´da geçirdim. Kâh Beykoz´da, kâh Zeytinburnu´nda iftar yaptım. Geciken trafik sebebiyle bir kere de belediye otobüsünde iftar ettiğimi hatırlıyorum. Vaktinde menzile ulaşacağımı düşünerek iftar için bir hazırlığım yoktu. Sağ olsun, otobüstekiler yanlarındaki pideden ikram ettiler de iftarımızı açtık.

Acaba Türkiye dışında ve özellikle İslâm ülkeleri dışında Ramazan nasıl yaşanıyor?

İki örnek görelim.

Kenya´da Ramazan


Afrika dendiğinde aklımıza gelen ülkelerin başında yer alır Kenya. Peki bize bu kadar uzak bir coğrafyada Ramazanlar nasıl geçer merak etmiyor musunuz?


Kenyalılar Ramazana hazırlanırken ilk iş olarak bütün sokakları aydınlatıyor. Akşam ezanının okunmasıyla beraber Kenya sokakları bir festival havasına bürünüyor. Çünkü Kenyalı Müslümanlar iftar yemeklerini sokaklarda, özellikle de cami avlularında hep beraber yiyorlar. Ardından teravih namazları camilerde, cemaatin yoğun katılımıyla kılınıyor.


Sahura doğru ise Türkiye´dekine çok benzer bir adetle karşılaşıyoruz Kenya sokaklarında. Ramazan davulcusuna benzeyen bir gelenek halen Afrika´nın bu sevimli ülkesinde yaşatılıyor. Kenyalılar da sahura kalkması gereken Müslümanları Kudüm sesleriyle uyandırıyor. Bayrama doğru Ramazan coşkusu doruğa çıkıyor. İftardan sonra Kenya sokaklarında müzisyenler yöresel bir çalgı olan Matari´yi çalıyor ve tüm halk bu eğlencelere katılıyor.


Bayram sabahı Kenyalılar için Ramazan coşkusunun en ilginç haliyle yaşandığı saatleri oluşturuyor. Bayram namazı camide değil, şehirlerin büyük meydanlarında kılınıyor. Namazdan sonra evlere dönen gençler içinse, el öpmek çok sıradan bir adet. Çünkü Kenyalı gençler herhangi bir eve girdiklerinde her zaman büyüklerin elini öpüyor.


(Kenya´da görev yapmış bir Türk´ün izlenimleri)


Kaliforniya Hurması ile iftar


Sadece sınırlardan, dünyanın süper gücü tabir edilen bir devletten bahsetmiyoruz. Her dinden, her ırktan, her dilden insanı barındıran oldukça geniş bir coğrafyadan bahsediyoruz. Peki bu topraklarda nasıl geçer Ramazan?

İslami bir kimlik taşımayan bir ülkede, iftar saatlerinin paylaşımıyla çok daha coşkulu bir ibadete dönüşen oruç nasıl tutulur?

ABD bir İslam devleti olmadığı için, İslami gelenekler, şenlik ve şölenlerden daha çok ´gurbette nasıl geçer Ramazan´ duygusu üzerinde durmak istiyoruz.


Pek çok Müslüman açısından ABD, sonradan yerleşilmiş ve hala uyum sağlamaya çalışılan bir ülke. Ramazanın gelişiyle beraber Amerikalı Müslümanların nasıl bir sevinç yaşadığını tahmin edebiliyoruz dolayısıyla. Çünkü hem diğer Müslümanlarla, hem de diğer dinlerden Amerikalılarla paylaşacakları koca bir ay, bir ay dolusu iftar ve sahur var önlerinde.


ABD´de Ramazan´ın ilk sorunu iftar ve sahur saatleri oluyor. Neyse ki internet var! ABD´li Müslümanlar iftar ve sahur saatlerini ağırlıklı olarak internet üzerinden takip ediyorlar. İftar için dışarı çıkmak, dışarıda iftar açmak alışkanlığı orada da sürüyor ancak, özellikle ülkemize kıyasla, bambaşka bir boyutta. Amerikalı bir Müslüman için Ramazan´da ilk yapılması gereken, akşam ezanında camide olmaktır. Ezan okunuyor, namaza kılınıyor ve cami tarafından verilen toplu iftar yemeği için sofraya oturuluyor. Amerika´daki camilerin hepsinde bu gelenek uzun yıllardır devam ediyor.


Amerikalı Müslümanlar arasında yaygın olan alışkanlıklardan biri de, Müslüman olmayan arkadaşları ve komşuları iftar sofrasına davet etmek. ABD´de bu sofraların ve ardından gelen sohbetlerin büyük önemi var. (İnternet paylaşımlarından-2011)


Ramazanınız bereketli, dualarınız kabul, ibadetleriniz makbul olsun.