Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


DÜNYALAR SAVAŞI

DÜNYALAR SAVAŞI


    Dünyanın gündeminde Rusya-Ukrayna Savaşı ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor; dünya diken üstünde. Çünkü herhangi bir yerde savaş varsa bu sadece orada yasayanların sorunu olmuyor ne yazık ki. Her savaş tüm insanlığı direkt ya da dolaylı olarak etkiliyor.
           Bu sıcak savaş sürerken ülke olarak biz başka savaşlara da tanıklık ediyoruz: ekonomi savaşları, gıda, akaryakıt, ayçiçek yağı... Bunları çoğaltabiliriz. Hatta içimizdeki bu savaş çoğu zaman Rusya-Ukrayna Savaşı'nı ikinci plana itiyor. Yaşamsal kaynaklara ulaşmanın zorlaşması başlı başına ruhsal bir savaş oluşturuyor. Çaresizlik anlarında yenilgimiz ruhsal bozukluklar ve stres olarak ortaya çıkıyor
          Özellikle bu süreçte sosyal medyada zincir marketlerin uyguladığı fiyat politikaları  çok eleştiriliyor ve mahalle bakkalları öneriliyor  Peki mahalle bakkalları bu süreçte zincir marketlerden daha avantajlı bir fiyat politikası uyguluyor mu?     Bunu gözlemlemek çok zor değil.     Geçenlerde uvuz olduğunu düşündüğüm bir bakkaldan  2 kilo şeker aldım  kilosu 11 lira. Sorgulamaya gerek bile duymadan herhalde öyledir dedim. Burada böyle ise zincir marketlerde daha pahalıdır deyip aldım. Oradan çıkınca yol üstündeki bir zincir markete girdim. Orada  şekerin kilosunu 8.45 görünce şaşırdım.
    Şimdi ne demeliydik? Demek ki fırsatçılık söz konusu olduğunda mahalle bakkalı, zincir  market, süpermarket fark etmiyor.  Yani zincirini kıran, durumdan pay çıkarmaya çalışıyor.
    Zincir marketlere yüklenirken mahalle bakkallarının da onlardan farklı olmadığını bilmek gerek.
          Savaş  hangi çeşit olursa olsun bütün canlılar için bir felakettir. Savaşın kazananı olmaz. Savaş demek her durumda yenilgi demektir. Buna sebep olanların  hele hele savaşın yarattığı puslu havayı fırsat bilip kümesten yumurta çalanların yatacak yeri yoktur.(!)