Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


EĞİTİMCİ-ŞAİR-YAZAR MEHMET AKİF İNAN


1940 yılında Şanlıurfa´da doğar. Liseyi Kahramanmaraş´ta okuyan M.Akif İnan, Ankara Üniv. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü´nden mezun olur. Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Fen Lisesi´nde Türkçe-Edebiyat öğretmeni olarak hizmet eder. Kurucusu olduğu Eğitimciler Birliği Sendikası ve Memur-Sen Konfederasyonu´nun Genel Başkanlığını yapar (1993-2000).


Şair-Yazar M. Akif İnan, 1969 yılında Rasim Özdenören, Nuri Pakdil ve Erdem Bayazıt ile birlikte ?Edebiyat? dergisinin; 1976´da Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören ve Ersin Nazif Gürdoğan ile (C.Zarifoğlu´nun?Yedi Güzel Adam? şiirinde bahsettiği kişilerle) ?Mavera? dergisinin kurucuları arasında yer alır.


Şair-Yazar M. Akif İnan, 1998´de Divan ve Halk şiiri geleneğinden yararlandığı şiirleriyle kendi kuşağının usta şairleri arasında gösterilir. 1982´de ?KASD Deneme Ödülü?nü alır. 1995´te Türkmenistan´ın başkenti Aşkabat´ta yapılan Türkçenin Üçüncü Uluslararası Şiir Şöleni´nde kendisine Türkmenistan´ın ünlü şairi ?Mahdum Kulu Şiir Ödülü? verilir.


?Edebiyat ve Medeniyet Üzerine (deneme)?, ?Hicret (şiirler)?, ?Din ve Uygarlık (deneme)?, ?Tenha Sözler?, ?Yeni Türk Edebiyatı? adlı kıymetli eserleri olan Şair-Yazar M.Akif İnan, daha çok ?Mescid-i Aksa? ve ?Kudüs Şairi? olarak anılmaktadır.


M. Akif İnan ağabeyle 1993 yılında Samsun´da özel bir toplantıda tanışıp kucaklaşmak, Site Camii´nin altında verdiği doyumsuz konferansını Termeli gönüldaşlarımızla dinlemek de nasip olmuştu. Tok sesiyle akıcı ve samimi konuşması, cesur ve kararlı bir duruşu, aksiyoner ruhu ve sürekli öksürmesi, en çok dikkatimi çeken yönleri olmuştu ilk ve son karşılaşmamızda. Onda Yunus Emre´nin irfanını, adaşı Mehmet Akif Ersoy´un hakikat ve ümmet şuurunu, üstadı Necip Fazıl´ın fikir çilesiyle birlikte dava ve aksiyon ruhunu görmüştüm.


?Her eylem yeniden diriltir beni/ Nehirler düşlerim göl kenarında.? diyen M.Akif İnan´ın kurduğu Eğitim-Bir Sendikası´nın Karadeniz´deki ilk yeri olan Terme Şubesi´ni (Temsilciliğini) de 1995´te Hayrullah Gürler Hocamın Başkanlığında 15 civarındaki gönül dostuyla açmak da nasip olmuştu.


Kanser hastalığı sebebiyle 6 Ocak 2000´de bir Ramazan gecesi Şanlıurfa´da vefat eden Mehmet Akif İnan, bugün cismen aramızda değil. Ama ?Kim demiş her şeyin bitişi ölüm,/ Destanlar yayılır mezarımızdan!? beytinde ifade ettiği gibi ?Yedi Güzel Adam?dan bir şair, yazar, mütefekkir ve dava insanı olarak ölümsüz eserleriyle gönüllerde yaşamaktadır.


"Türkümüz, dünyayı kardeş bilendir/ Gökleri insanın ortak tarlası." diyen Mehmet Akif İnan üstadımıza 16. vefat yıldönümünde Cenab-ı Allah´tan sonsuz rahmet niyaz ediyorum.


MESCİD-İ AKSA
Mescid-i Aksa´yı gördüm düşümde
Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu
Varıp eşiğine alnını koydum
Sanki bir yeraltı nehr çağlıyordu.

Gözlerim yollarda bekler dururum
Nerde kardeşlerim diyordu bir ses
İlk Kıblesi benim ulu Nebi´nin
Unuttu mu bunu acaba herkes?

(?)
Şimdi kimsecikler varmaz yanıma
Mü´minde yoksunum, tek ve tenhayım
Rüzgârlar silemez gözyaşlarımı
Çöllerde kayıp bir yetim vâhayım.

Mescid-i Aksa´yı gördüm düşümde
Götür Müslüman´a selam diyordu
Dayanamıyorum bu ayrılığa
Kucaklasın beni İslâm diyordu!