Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


EĞİTİMCİ-YAZAR AHMET AKBULUT´A VEFA


Emek­li öğ­ret­men Ahmet Ak­bu­lut is­mi­ni 2012 yı­lın­dan önce duy­muş hatta Ünye/Canik Der­gi­sin­de yaz­dı­ğı bazı ya­zı­la­rı da oku­muş­tum. Ama ?Ter­me­li Ya­zar­lar ve Şa­ir­ler An­sik­lo­pe­di­si? isim­li ki­ta­bım­da ken­di­si­nin bi­yog­ra­fi­si­ne de yer ver­me­ye karar ve­rin­ce Yet­kin Ka­ra­mol­la­oğ­lu Ho­ca­mın va­sı­ta­sıy­la Zi­ra­at Odası´ında ilk defa onun­la yüz yüze gö­rüş­mek ve uzun bir ta­nış­ma soh­be­ti yap­mak nasip ol­muş­tu.
Ahmet Hocam ile ilk soh­be­ti­miz çok sa­mi­mi ve ve­rim­li ol­muş­tu.1976 yı­lın­da Ata­türk İlko­ku­lu´ndan emek­li olan, ba­bam­dan daha yaşlı bi­ri­nin çok şık, genç ve dinç bir fi­zi­ğe, çok güçlü bir ha­fı­za­ya, derin bir kül­tü­re, en önem­li­si de gü­nü­müz in­san­la­rın­da eşine ender rast­la­ya­bil­di­ği­miz tabii bir ne­za­ket, saygı ve ki­bar­lık­la süs­len­miş çok akıcı ve güzel bir hi­ta­be­te sahip ol­ma­sı, beni çok et­ki­le­miş ve ken­di­si­ne çok büyük hür­met ile hay­ran­lık bes­le­me­me ve­si­le ol­muş­tu.
?Ter­me­li Ya­zar­lar ve Şa­ir­ler An­sik­lo­pe­di­si? isim­li ese­ri­min Terme için ilim ve kül­tür ala­nın­da çok büyük emek ürünü bir hiz­met ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek beni yü­rek­ten teb­rik et­miş­ti. Bana ?Ahmet Bey, siz kıy­met­li bir ozan­sı­nız. Terme´nin şi­iri­ni siz yaz­ma­lı­sı­nız.? di­yor­du.
Terme Or­ta­oku­lu´nda 1960-63 yıl­la­rı ara­sın­da mü­dür­lük yap­mış Şa­ir-Ya­zar Bur­han Garip Şavlı ve yıl­lar ön­ce­sin­de Terme´de öğ­ret­men­lik yap­mış Ün­ye­li İrfan Işık isim­li ya­zar­lar­dan beni ha­ber­dar eden de o ol­muş­tu. Bu ese­rin ya­yın­lan­ma­sın­dan sonra da Canik Der­gi­si ya­zar­la­rın­dan Yaşar Ka­ra­du­man ve İrfan Işık Bey­le­ri zi­ya­re­te Ünye´ye kadar bir­lik­te gidip gel­miş; bir­bi­ri­mi­ze daha çok kay­naş­mış­tık. İsim, mes­lek, ya­zar­lık, as­ker­lik ve mem­le­ket­le­ri­mi­zin ortak olu­şu­nun dı­şın­da her soh­be­ti­miz­de bir­çok ortak yön ve has­sa­si­ye­ti­mi­zi he­ye­can ve büyük bir mut­lu­luk­la keş­fe­di­yor­duk.
Ba­ba­mın da bir yıl oku­du­ğu Terme/Üs­kü­tü (Bağ­sa­ray) Köyü İlko­ku­lu´nda 1948?1951 yıl­la­rı ara­sın­da ba­şöğ­ret­men­lik yap­tı­ğı­nı, ağa­be­yi­min ka­yın­pe­de­ri mer­hum Zihni Çağ­lar am­ca­nın da o yıl­lar­da öğ­ret­me­ni ol­du­ğu­nu öğ­re­nin­ce hem çok şa­şır­mış hem de ona daha çok ısın­mış­tım.
Prof. Dr. Hasan Can­dan´ın Terme/Yerli Köyü İlko­ku­lu´ndan; Şa­ir-Ya­zar-TV Prog­ram­cı­sı Dr. Senai De­mir­ci´nin Ata­türk İlko­ku­lu´ndan öğ­ren­ci­le­ri ol­du­ğu­nu ken­di­si­ne söy­le­di­ğim­de duy­du­ğu gurur çok bü­yük­tü. Hele Dr. Senai De­mir­ci´nin Terme´de ver­di­ği kon­fe­ran­sa gelip onun­la yıl­lar sonra mu­hab­bet et­me­si, gö­rül­me­ye değer bir se­vinç tab­lo­suy­du. ?Onlar, benim en büyük ese­rim­dir. Öğ­ren­ci­le­rim­le gurur du­yu­yo­rum.? di­yor­du.
1963?65 yıl­la­rı ara­sın­da Terme Genç­lik ve Spor Ku­lü­bü Baş­kan­lı­ğı da yapar ve kulüp bün­ye­sin­de ?Terme Oda Ti­yat­ro­su? top­lu­lu­ğu­nu kurar. Bu top­lu­luk, Terme´de ku­ru­lan ilk ti­yat­ro top­lu­lu­ğu olur.
Çok yönlü oku­yan, bağ­naz ol­ma­yan, fik­rin­de sa­mi­mi ve se­vi­ye­li olan her­ke­se saygı duyan Ahmet Ak­bu­lut; Şa­ir-Ya­zar-Mü­te­fek­kir Necip Fazıl Kı­sa­kü­rek´in 1967 yı­lın­da Terme´de ver­di­ği ta­ri­hi kon­fe­ran­sı din­le­yen­ler ara­sın­da olur.
Ahmet Hocam, Terme As­ker­lik Şu­be­si´nde 1951?54 yıl­la­rı ara­sın­da subay ola­rak görev yapan meş­hur Şa­ir-Ya­zar Tur­gut Uyar ile ta­nı­şıp ar­ka­daş ol­du­ğu­nu gu­rur­la ifade eder­di.
1962?1971 yıl­la­rı ara­sın­da Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­sin­de yazar. Daha son­ra­ki yıl­lar­da ?Barış? ve ?Ünye Kent? ga­ze­te­le­riy­le Ünye/Canik ve Bilgi Pı­na­rı Der­gi­si´nde anı ve de­ne­me türü ya­zı­la­rı ya­yın­la­nır.
Eği­tim­ci-Ya­zar Yıl­maz İman­lık´ın da ifade et­ti­ği gibi: ?Sam­sun TÜYAP Kitap Fu­arın­da imza gü­nü­müz ol­du­ğu gün çok ince bir dav­ra­nış gös­te­re­rek bizi zi­ya­re­te ve des­tek­le­me­ye gel­miş­ti. Hâl­bu­ki bütün ki­tap­la­rı­mı­zı biz ona im­za­la­yıp he­di­ye et­miş­tik. Buna rağ­men fu­ar­da ki­tap­la­rı­mı­zı satın ala­cak kadar ince dü­şün­ce­li bir in­san­dı.? 86 ya­şın­da bir in­sa­nın o gün satın al­dı­ğı eser­ler; Necip Fazıl, Nazım Hik­met bi­yog­ra­fi­le­riy­le Türk­çe Söz­lük idi.
Vefa, ne­za­ket, saygı, fe­da­kâr­lık, ada­let, hoş­gö­rü, dü­rüst­lük, va­tan­se­ver­lik, di­sip­lin, azim, ce­sa­ret, okuma, ilim aşkı gibi er­dem­le­re sahip olan Eği­tim­ci-Ya­zar Ahmet Ak­bu­lut Hocam, bu fani dün­ya­da gö­nül­ler­de ?hoş se­da­lar? bı­ra­ka­rak 21 Ağus­tos 2015 Cuma günü vefat etti. Geç ya­zı­lan bu yazı da vefa ve kül­tür in­sa­nı­na karşı bir vefa bor­cu­dur. De­ğer­li Ahmet Ho­ca­ma Allah´tan rah­met niyaz edi­yo­rum.