Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


EĞİTİMDE FARK YARATAN PROJELER-1 Asım´ın Nesli Altın Kalemler


Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi tarafından çıkarılan Asım´ın Nesli Altın Kalemler,

İki yıllık titizlikle yürütülen bir projenin finaline yakışır bir şekilde çıkarılan okul dergisi?

Aslında bu dergiyi diğer okul dergilerinden farklı kılan birçok özellik var.

Aynı zamanda iyi bir edebiyatçı olan Okul Müdürü Çakır Ahmet Bilgin´in destekleriyle Tüm Dili ve Edebiyatı öğretmeni ve aynı zamanda iyi bir yazar-şair olan Ahmet Sezgin´in yayın yönetmenliğinde okuyucuyla buluşan dergi, iyi bir edebiyat dergisi-edebiyat mektebi olma özelliğini de taşıyor aynı zamanda.

Ahmet Sezgin´in projenin gerekçesini, aşamalarını, projeden beklenen yararları edebi bir lisanla kaleme aldığı ön sözden sonra öğrencilerin iki yıl boyunca çeşitli etkinliklerde yazdığı farklı türdeki çalışmalar yer alıyor dergide. Bazı öğrenciler yazılarının çıktığını ilk defa dergide görünce daha hoş bir heyecan yaşıyor. Öğrencilerin kendini yazılı olarak doğru bir şekilde ifade etmeleri açısından bu bölüm onların geleceği açısından çok önemlidir. Sonraki bölümlerde hâlihazırdaki öğretmenlerin yazılarına yer veriliyor. Her iki taraf için de bir vefa örneği olan okuldan mezun olmuş öğrencilerin yazıları, okulda daha önce görev yapmış öğretmenlerin yazıları, yine okul kurulduğundan itibaren görev yapmış müdürlerin yazıları da dergiye ayrı bir tat katmış.

Böyle güzel bir proje yine güzel bir şiir ve müzik şöleni ile daha geniş bir boyut kazandırılarak taçlandırılmış.

Öğrencilerin ezbere güzel şiir okuma yarışmasında jürinin tamamının şair ve yazarlardan oluşması hem yarışmaya ciddiyet getirmiş hem de şair ve yazarlara güzel bir jest yapılarak program onların seslendirdikleri şiirlerle renklendirildi.

Yine öğrencilerin özgün müzikleri, ünlü halk ozanı Mustafa Bilir´in sazı ve sözüyle dile getirdiği türküler dinleyicilere tarifi imkansız dakikalar yaşattı.

Bu proje insanların şiire olan açlığına bir nevi su serpti.

Yine güzel projeler yapıldığında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından desteklendiğini de gördük.

Özetle bu proje özellikle Ahmet Sezgin´in ´Kızıl elma´sıydı diyebilirim.

Projeler sadece kağıt üzerinde sığ, kuru, sırf yapıldı desinler diye yapılmamalı. İşte Mehmet Akif Ersoy Anadolu lisesinin bu projesi tarihin en güzel sayfalarındaki yerini aldı bile.
Emek veren herkesi kutluyorum.