Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


EĞİTİMDE ŞİİR EZBERLETİP OKUTMAK


Çocuklardaki güzellik zevk ve heyecanı, dil ve edebiyat zevkiyle başlar. Estetik zevk ve sevginin verilemeyişi; onların hayatları boyunca sanatsız, estetiksiz, gayri medeni, hoşgörüsüz, ufuksuz, merhametsiz, renksiz ve tatsız bir hayat sürmelerine neden olmakta.

Yıllardır Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptığım liselerde öğrencilerime özellikle şiir vasıtasıyla estetik zevk ve heyecan vermeye gayret ediyorum. Şiir okumanın sosyal ve kültür hayatımıza, kişisel gelişimimize (iletişim, diksiyon, hitabet, yazma becerisi), zihnimize (hafızayı güçlendirme vs) ve yüreğimize (estetik duygu, duyarlılık, insanî değerler gibi) katacakları şeyler hakkında öğrencilerimizi bilinçlendiriyorum.

Liseli öğrencilerimize dil ve edebiyatın en güzel, ince ve zengin ürünleri olan şiirlerle ilgili derin bir zevk ve kültür kazandırabilmek için sınıfların seviyesine göre seçtiğim güzel ve kaliteli şiirleri; ders ve sohbet esnasında konuya uygun, akılda kalıcı, mesaj verici, yüreğe dokunan güzel mısra, beyit ve dörtlükleri derslerde güzelce okuyarak öğrencilere sevdirmeye çalışıyorum. Bazen de güzel şiirleri klip ve fon eşliğinde iletişimli tahtada izlettiriyorum.


Öğrencilerimin seviye ve ilgilerine uygun olanlardan en beğenilen şiirlerin listesini -şair ve şiirleri ideolojiye kurban etmeden- onlara veriyorum. Bu şair ve şiirlerden kendi yürek ve seslerine en uygun gördükleri şiirlerden her dönem iki veya üç tanesini ezberlettirip sınıf huzurunda okutturuyorum. Her ay bir tanesini ezberleyip sınıfta okumalarını söylüyorum onlara. Böylece hem hafıza ve özgüvenleri güçleniyor hem de diksiyon ve hitabetleri güzelleşiyor. Liseden mezun olurken 10- 15 şiir ezberleyen öğrencim çok.


Öğrencilerimden bu şiirleri internetten araştırmalarını istiyorum. Öğrencilerime güldeste (seçki, antoloji) şeklinde bir ?şiir dosyası?nı hazırlattırdıktan sonra kontrol ediyorum. Bundan sonraki hayatlarında bu şiir dosyasına -bu 100´den fazla şiire- kendi zevklerine göre ilave yapmalarını tavsiye ederek bu şiir güldestesini iade ediyorum. Böylece onların ömür boyu bu şiirler vasıtasıyla şiir-edebiyatla, genelde sanatla, estetikle, yürekle, insani değerlerle ünsiyet kurmalarını sağlamaya çalışıyorum.


Eğitim döneminin sonunda da sınıf veya okul içinde ?Ezbere Güzel Şiir Okuma Yarışması? yapıyorum. Bu finale yer yer bölgemizde yetişen şairleri davet ediyorum. Bazen jüri oluyorlar, şiir okuyorlar değerli eğitimci şairlerimiz. Yarışmada dereceye girenlere, yarışmaya katılan öğrencilerimize şiir kitabı, şiir kaset ve CD´si, edebiyat dergileri gibi ödüller veriyorum. Ayrıca bütün öğrencilerimizin ezberleyip güzel okudukları şiirleri, performans puanıyla değerlendirip ödüllendiriyorum.


Gül yürekli öğrencilerim, bu şiirleri ezberleyip sesli okuma hususunda başlangıçta biraz tedirginlik hissetseler de sonrasında bu işten büyük zevk ve mutluluk duyuyorlar. Şiiri, edebî türleri hatta Türk halk ve sanat müziğini sevenler çoğalıyor. Özgüvenleri, sosyal yönleri, diksiyonları gelişiyor. Edebiyatı sanat (estetik zevk ve heyecan) olarak görmeye başlıyorlar.


Şimdi farklı mesleklerde hizmet eden, 20-25 yıl önceki öğrencilerimden bazılarıyla görüşüp haberleştiğimde onlardan çok güzel geri dönüşler alıyorum. Şiirle, edebiyatla, estetikle, vicdanla, insani duyarlılıklarla bağlarını koparmadan ilerliyor çoğu. Daha ince bir zevke, daha şuurlu bir estetik olgunluğa eriştiklerini görüyorum onların. Çocuklarına, öğretmen olanlar öğrencilerine şiir sevgisi aşılıyorlar.


Şiirin hayattan kovulduğu, şiir kitaplarının okunmadığı, estetikten, incelikten, dil ve edebiyat zevkinden, yürek zenginliğinden uzak, slogancı bir toplumda bu tür çabaları önemsememiz elzemdir. Bozuk sisteme rağmen yapılabilecek güzel ve hayırlı işler de var eğitimde.


?Şiir bir mekteptir.? Şiir, şuur, aşk, estetik, irfan, sabır, şükür, dua ve muhabbet ile kalın efendim.