Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


EGOİZMİN ESİRİ


Değerli okurlarım,

Bu hafta sizlerle çok sevdiğim torunum Terme Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Nazlı Tanyeri´nin yazdığı ?Egoizmin Esiri? adlı deneme yazısını paylaşmak istiyorum.

İnsanoğlu üstünlük duygusu yüzünden çok şeyi kaybettiğinin farkında değil. Ben torunumun bu güzel yazısını gelecek günlere daha güzellerini yazacağı duygusuyla tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum.

Yarınınız bu günden güzel olsun.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Biriyle bir konu hakkında bir şeyler öğrenmek, fikirlerimizi geliştirmek adına tartışmaya psikolojilerimizin elvermediğini anladım. Öyle aşağılık kompleksli bireyleriz ki savımız çürütülürken onun çürütülüşündeki bilgi ve yorumlama akışını incelemek yerine savımızın çürüklüğüne indirilen darbeye odaklanıyor ve bunu kişiselleştirip inciniyor, hırçınlaşıyoruz.

Kimseyi düzeltemezsiniz; çünkü birini düzeltmek, onun eğri olduğunu söylemek kadar bardağa boş tarafından bakılmasına yol açıyor. Muhalifliğin kıskançlık, alay etmek gibi ucuz sebeplerden kaynaklanmadığını anlatılabilecek bireylere rastlamak pek olası olmadığından ya susmak ya taraftar olmak ya da gizlenerek eleştirmek zorunda kalıyor.

Eh eleştiri daima çemkirme formunda olduğundan, eleştiriye ortam hazırlayan bireyin eli de tetikte oluyor, yapıcılıkla düzeltmeye giriştiğimizde de o tetiği şeytan dolduruyor.