Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Elmaköy´de bir düğün


Geçen hafta sonu Elmaköy´de bir düğüne gittim. Mesai arkadaşımız Yetkin Danacı´nın amcası Burhan, oğlu Yavuz´u evlendiriyordu. Bu vesile ile yeni evli çiftimize mutluluklar diliyorum.

Elmaköy, ilçe merkezine 7 km mesafede, Terme- Samsun karayolu üzerinde bir köyümüz. Çeşitli vesilelerle bu köye gitmişliğim vardır. Yıllar önce, 20.06.1992´de yine Elmaköy´de bir düğünde bulunmuştum. Bu sefer evlenen Burhan Danacı´nın kendisiydi. Yıllar ne çabuk geçmiş. Bu evlilik hayırlı meyvelerini vermiş, anne-baba evlenecek çağa gelmiş evlat ve evlatlar yetiştirmişler. Ne mutlu onlara.

Düğün davetiyesinde ?Kuran-ı Kerim ve Mevlidi Şerif okunacaktır? yazıyordu. Umarım bu uygulama da yeni evliler için hayra vesile olur. Gittiğimde köyün camisinde mevlit okunuyordu. Çevre köy imamları, meslektaşlarını yalnız bırakmamışlar, onlar da törene katılmışlar. Güzel sesleri ile Kuran-ı Kerim tilavet etiler, mevlit okudular.

Ezana 10 dakika kala söz alan bir hoca, ?22 sene bu camide görev yaptım. Burhan´ın nikahını ben kıydım. Çocuklarına subhanekeyi ve ilk dini bilgileri ben öğrettim? dedi. Konu evlilik olunca, ailede mutluluğun şartlarından ve kadın-erkek haklarından söz etti. Hocanın bu kısa konuşması, benim bu yazıyı yazmama vesile oldu.

Allah (CC) insanı kadın ve erkek olarak yaratmış ve birbirine meyilli kılmış. Bunun sonucudur ki, evlilik kurumu oluşmuş ve neslin devamı sağlanmış. Hayırlı bir nesil, huzurlu aile ortamında yetişir. Ailede huzur ve mutluluk için hem erkeğe ve hem de kadına düşen görevler vardır. Kadınların görevleri konusunda Peygamberimiz (SAS) şöyle buyurmuş:

?Kadın beş vakit namazını kılar, orucunu tutar, namusunu korur ve kocasına itaat ederse ona, ?hangi kapıdan dilersen oradan cennete gir´ denilir.? (Ahmed bin Hanbel, I/191)

Demek ki iyi bir kadın, kocasına diklenmeyen, onunla uyum içinde yaşayan kadındır. Bu elbette, kocanın hadsiz hesapsız isteklerine uymak anlamına gelmiyor. Siz zaten kocasına itaat eden, uyumlu kadını biliyorsunuz. Bu hadisin manasına uygun bir de ayet var:

?Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar (gözetici ve idare edicidirler)? İyi kadınlar itaatkârdırlar.? (Nisa; 34)

Feministler buna karşı çıkıyor, ?Kadın-erkek eşittir. Kadının korunmaya ihtiyacı yoktur? diyorlar. Ancak sıra uygulamaya geldiğinde sanki ayetin gereğinin uygulanmasını istiyorlar. Kadın uzak bir köye atandığında, ?Kadına bu zulüm yapılır mı? Kızcağız orada nasıl görev yapacak?? diye karşı çıkıyorlar. Biz bu konuyu tartışmıyoruz. Allah insanı böyle yaratmış, kadına şu özellikleri, erkeğe de bu özellikleri vermiş.

Allah´ın emrinin dışında hareket eden, olumsuz sonuçlarını da görür. Nitekim son yıllarda boşanmaların hızla arttığını görüyoruz. Ailenin dağılmasında, gençlerin evliliğe yanaşmamasında medyanın birinci derecede rolü olduğunu düşünüyorum. Bazı televizyon kanallarında gösterilen dizi filimlerin, aile kurumuna darbeler vurduğunu görmekteyiz. Değerler o derece yozlaştırılmakta ki, bunun sebebini gaflete mi bağlayalım, bilinçli yıkım mı diyelim, karar veremiyorum.

Bir kanalda ?Güldür Güldür Show´ adında bir proğram var. İnsanları güldürüyor. Fakat bazen konuları öyle işliyor ki, aile değerlerini ya küçümsüyor ya da önemsiz gösteriyor. Polis ekibi bir aracı durduruyor. Araçta bir erkek ve bir kadın. Sürücüye olmadık sorular soruyor. Hatta doktor dinleme cihazını aracın gövdesine dokundurup, aracın ciğerleri sağlam mı diye bakıyor ve güya buradan sonuç çıkarıyor. Fakat erkeğin ikide bir, ?Kız arkadaşımla Uludağ´a gidiyoruz? demesini hiç irdelemiyor. ?Evlilik cüzdanınızı gösterin? demiyor. Ya da ?Bir erkekle bir kadın yalnız başına nasıl tatile gider?? sorusunu yöneltmiyor. Seyredenler güya komikliklere gülüyor. Ama bilinçaltına da ?Evli olmasa da bir kızla bir erkek yalnız başına Uludağ´a da gider, bir evde de yaşayabilir? algısı yerleşiyor. Sonra bir bakıyorsunuz evin kızı çantasını toplamış gidiyor. Anne soruyor;

-Kızım nereye gidiyorsun?

-Anne, ben artık kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum.

Sanki bugüne kadar başkalarının ayakları üzerinde duruyordu!

Allah(CC), emrine uygun hareket eden, hayırlı evlatlar nasip eylesin.