Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Emeğe Muhalefet

Emeğe Muhalefet


Seyredenler bilir, Fox Tv'nin hafta içi sabah haberlerini İsmail Küçükkaya sunuyor. Okula gittiğim dönemlerde kahvaltı sırasında onu takip ederdim. Fikri, görüşü, taraflı olup olmaması bir yana, bana göre iyi haber sunuyor. 
Biraz da muhalefeti bilmek açısından onu izliyordum. İktidara yakın kanallarda hiçbir yanlış icraat haberi göremez, yönetime karşı hiçbir eleştiri duyamazsınız. Fox Tv'de bol bol eleştiri vardır. Bu sebeple her iki tarafı dinleyeceksin ki doğruya ulaşabilesin.
Bu kanalda tatil günleri sabah haberlerini genelde İlker Karagöz sunuyor. 09.10.2021 Cumartesi günü de ekranda o vardı. Kahvaltı masasına oturdum. Mutfakta masanın arkasında küçük bir televizyonumuz var. Televizyonu açtığımda gölde kürek çeken yaşlı bir kadın görüntüye geldi. 82 yaşındaymış. Kürek çekerek kayığını gezinti teknesine yaklaştırdı. Gölde tekne gezintisine çıkanlara, kayıkla yiyecek içecek gibi şeyler satıyormuş.
Haberin ardından İlker Karagöz'ün ekran misafiri Deniz Zeyrek görüntüye geldi. Sunucu, Deniz Zeyrek'in bu haberi yorumlamasını istedi. Ne söylemesini beklersiniz? “Elbette o yaştaki kadının çalışmasını, mücadele azmini takdir edecek” diyorsunuz ama öyle olmuyor. Deniz Efendi;
“82 yaşındaki kadını çalıştırmaktan utanmamız gerek. O şimdi evinde oturup emekli maaşı ile geçimini sağlıyor olmalıydı” dedi. Bu minval üzere konuşmaya devam etti. 
Bu haberin yorumu bu mu olmalı? İnsan olaya böyle mi bakmalı?
Yaşlı teyze belki de ihtiyaçtan çalışıyor. Lâkin bu görüntüden ilk aklına gelen şey muhalefet etmek midir? Anladık, sen muhalefetsin ama her şeye de muhalif olunmaz ki. Hele de çalışmaya, mücadeleye, emeğe hiç muhalif olunmaz. Bu değerlere muhalif olan kişinin kendisi kaybeder. 
Benim de beğenmediğim uygulamalar, tasvip etmediğim durumlar var. Bunları söyleyebilirsin. Ama sırf siyaset adına güzellikleri çarpıtmayı da doğru bulmuyorum. 
Deniz Zeyrek'in fikirleri doğrudur yanlıştır; bunu tartışmıyorum. Sakin üslubu ve sinirlenmeden konuşmasını artı değeri olarak görüyordum. Lâkin şimdi gözümde değerini düşürdü.
Bu teyzenin belki emekli maaşı var ama çalışmayı istemiş olamaz mı? Anadolu insanı böyledir; ömrünün son anına, gücü bitene kadar çalışmadan duramaz. Elinden geldiğince bir şeyler üretmeye gayret eder.
Rahmetli annem de öyleydi. Gebze'de oturuyordu. Yaşı 80'i aşmıştı. Emekli maaşı da vardı. Buna rağmen yaşadığı evin küçük bahçesine sebze ekiyor, meyve fidanı dikiyordu. Son yıllarında onu ziyarete gittiğimizde bahçesinde yetiştirdiği ayvadan reçel bile yapmıştık.
Yazın Beşikdüzü'ndeki köyümüze gider, köyde evi olup gurbette yaşayan bir tanıdıkla anlaşır, evi düzenler ve 5-6 ayını orada geçirirdi. Kaldığı evin kenarındaki boş alanı kazar, oraya fasulye eker, lahana vs dikerdi. Evin önündeki iki dönüm fındık bahçesini, kâh eğilerek, kâh oturarak tikenlerden, ayrık otlarından temizler, fındık ışkınlarını keser, bahçeyi gül gibi yapardı. Bunları, parası olmadığı için mi yapıyordu? 
Hayır. Emekli maaşı ile normal hayatını sürdürebilir, maaşından da kenara bir şeyler kalırdı. Ama o çalışmadan duramazdı. Çünkü hayatı çalışma ile mücadele ile geçmişti. O yaşında dahi istekle çalışıyor, üreterek elde ettiklerini yemekten zevk alıyordu.
Lütfen insanların çalışmasını sırf siyaset adına, sadece muhalefet olsun diye değersizleştirmeyiniz. Hele de 'emekçi' geçiniyorsanız. 
Lütfen emeğin ve çalışanın hakkını veriniz.
Bakınız Yüce Allah(CC) Necm Sûresi 39'uncu âyette ne buyuruyor?
“İnsan için çalışmaktan başka (değerli) bir şey yoktur ve onun çalışması (karşılığı) elbette görülecektir.”