Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Nazmi KILIÇ


EMİN İNSAN

EMİN İNSAN


    İnsanlığın rehberi sevgili Peygamberimiz, yalnızca Müslümanlara değil, bütün insanlık için örnek bir kişiliğe sahiptir. Onun hayatıyla ilgili araştırma yapanlar, okuyanlar, öğrenenler bu gerçeği bütün ayrıntılarıyla görme şansına sahip olurlar.
    Sevgili Peygamberimiz, dostunun da düşmanının da gözünde “Muhammedül Emin”dir. Yani kendisine güvenilen, itimat edilen Muhammed(S.A.S). Asla yalan söylemeyen, dosdoğru, emanete ihanet etmeyen, iyiliksever bir kişiliğe sahipti. Her yönüyle mükemmel, örnek bir insandı. 
    Sevgili Peygamberimizi kendine örnek alan Müslümanlar, onun kutlu sözlerinin, davranışlarının aydınlığında hayatlarını sürdürmeye çalışırlar. Bu sözler, yolumuzu aydınlatır, bu sözlerden ders almak ise bizleri olgunlaştırır.
    “Müslüman, diğer Müslümanların dilinden ve elinden salim olduğu kimsedir” buyuruyor Peygamberimiz. Müslüman, insanların dilinden ve elinden emin olunan insan olmalıdır elbette. Müslüman; kötü, çirkin, kaba söz söylememekle, başkalarının sırlarını ifşa etmemekle, dedikodu, gıybet yapmamakla, diğer insanlara zarar vermemekle “emin insan” sıfatına lâyık olur.     Gerçek Müslüman insan yalnız sözle, dille değil, tutum ve davranışlarıyla da insanlara zarar veremez. Gerçek Müslüman, en hayırlı insanın başkalarına yarar ölçüsünde değer kazanacağını, insanlara zarar vermenin ise günah ve sorumluluğunu bilir.
    Arkadaşımız, komşumuz nasıl bir insan? Çevresinde onu tanıyanlara soralım. Alacağımız cevaplar çok önemli. Elbette bu cevaplar birbirine yakın olursa gerçek payı kuvvetlidir. Başakları hakkında bizden hüküm isteniyorsa çok dikkatli davranalım.     Yanılmamaya, yanıltmamaya çalışalım.
    Çevremizdeki insanlar bizi nasıl değerlendiriyor? Doğru, dürüst, güvenilir, emin, iyiliksever… Yoksa yalancı, sözüne güvenilmez, kötü niyetli olarak mı? Bu cevaplar, toplumun bize verdiği notları ortaya koyar. Çevremizdeki insanların değerlendirmelerine “bana ne!” diyebilir miyiz? Hepimiz aynı toplumun bireyleriyiz.     Birlikte yaşıyoruz. Aynı apartmanı, okulu, ili, köyü, sokağı paylaşıyoruz.
    Allah'a karşı görevlerimiz yanında, çevremizdeki insanlara karşı gösterdiğimiz olumlu davranışlarla “diğer Müslümanların elinden ve dilinden salim olan” insanlardan, gerçek Müslümanlardan oluruz.
    Kimi insanlar, kulluk sorumluluğunu yalnızca yaptıkları ibadetle yerine getirdiklerini sanırlar. Müslüman'ın, çevresindeki insanlarla ilişkilerinde de sorumluluk taşıdığını önemsemezler. Allaha karşı kulluk vazifelerimizde sorumluluğumuz olduğu gibi, çevremizdeki insanlara karşı da sorumluluğumuzu bilerek hayatımızı sürdürmeliyiz. 
    Müslüman; imanı, ibadeti ve örnek davranışlarıyla sorumluluğu yerine getirmeye çalışır. İnsanlarla ilişkilerini Müslüman'ca sürdürmeye çalışır. Müslümanlığın, insanı “emin”, “güvenilir”, “dürüst” ve “olgun insan” hâline getireceğini bilir. Böylesi insanlardan olmayı kim istemez! Öyleyse önderimiz, rehberimiz, sevgili Peygamberimiz(SAS) in ümmeti olarak “emin insan” olmaya çalışanlardan olabilmemiz dileklerimle 08 Kasım Cuma günü akşamı idrak edeceğimiz “MEVLİT KANDİLİNİZİ” en kalbi duygularla kutlarım. 
    Sağlıcakla kalın.