Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


EMİN ŞEHİR PERŞEMBE

EMİN ŞEHİR PERŞEMBE


    Daha önce sakin şehir duymuşluğunuz vardır da bu “Emin Şehir” de nereden çıktı diye sorabilirsiniz.
    Malumunuz bazı ilçelerimiz “Sakin Şehir” unvanına sahip. Daha önce sayıları az olan bu şehirlere yenileri de eklenip 17 tane oldular. Bu unvanı almak kolay değil.
    Sakin şehir unvanını alabilmek için 72 kıstas yedi ana başlık altında toplanmış olup bu başlıklar şunlardır:
    Enerji ve çevre politikaları
    Altyapı politikaları
    Kentsel yaşamın kalitesi ile ilgili politikalar
    Tarım, turizm ve zanaatkârla ilgili politikalar
    Misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için politikalar
    Sosyal uyum
    Ortaklıklar
    Perşembe'de sakin şehirlerimizden biri.  İzmir/Seferhisar, Ordu/Perşembe, Isparta/Yalvaç, Sakarya/Taraklı,     Çanakkale/Gökçeada, Kırklareli/Vize, Muğla/Akkaya,  Aydın/Yenipazar, Artvin/Şavşat ve Şanlıurfa/Halfeti bu ilk gruba ait ilçeler.
    Yani komşu ilimizin ilçesi yani Perşembe ilçesi sakin şehir unvanını çok önce alanlardan.
    Bundan az zaman önce bu şirin ilçede yapılan Kuzey Yıldızı dizisinin Nahide karakterini canlandıran Merve Şen rol icabı kaçırılınca; Perşembeli bir vatandaş sanatçıyı gerçekten kaçırıyorlar diye kurtarmaya kalkmış. Hatta kurtarmış da.
    Bu konuya mizah yönüyle bakılması bir haksızlık. İşin esası bence duyarlılık. Böyle bir iş gerçek olsa demek ülkede  duyarlı vatandaşların olduğuna alamettir. Bu da insanlığımız ve insanlık adına güzel bir şey.
    Gelelim asıl mevzuya.
    Diğer ilçeler kendilerinin de “Sakin Şehir” olması için aranan kıstasları yerine getirmeye çalışıp şehri güzelleştirme yarışına girdiler. Bu da şehirlerin daha yaşanılır hale gelmesi için olumlu bir davranış.  Bence Perşembe'de olan bu durumdan dolayı ülkede “Güvenli Şehir” seçimi de yapılsın. En az asayiş vakası olan şehirler “Güvenli Şehir” seçilsin. Böylece sadece fiziki olarak değil de ruh olarak da güzel şehirlere sahip olalım.
    Eskiden emin beldelerimiz vardı. Bu beldelerde can ve mal güvenliği diğerlerine göre daha fazlaydı. Ülkemizde bazı şehirler “Yaşanması zor” olarak biliniyor. Bu zorluk fiziki zorluksa aşılabilir; ancak zorlu, güvenlik zorluğu ise işte o zaman durum daha farklı bir boyut kazanır.
    Bazı haberciler bazı illere ait adliyelerin önünden ayrılmaz. Neden? Çünkü mutlaka bir terslik olacak diye beklenti içindeler. Bir şehrin böyle tahmin edilmesi ne kadar hazin bir şey.
    Gelin ülkemizde “Güvenli Şehirler” seçelim. Perşembe bu duruma örnek olmuş olsun. Yani kimse elini kolunu sallayarak suç ilemeye tevessül edemesin.
    Peki, böyle bir seçim yapılır mı?
    Olur mu olur.