Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


EMİR KULU MU, ALLAH´IN KULU MU?


Diyanet, bu yılki ?Kutlu Doğum? temasını ?Hz. Peygamber ve güven toplumu? olarak belirledi.Günümüzde en çok özlemini çektiğimiz şeylerin başında ?güven? vardır. Bu memlekette ahde vefa gösteren, adaletli, dürüst ve emin olan ne kadar acaba?İbrahim Tenekeci´nin ifade ettiği gibi: ?Ahbabın yok. Dertleşmek için psikologa gidiyorsun. İhtiyaç durumunda bankaya koşuyorsun. Buna hayat diyebilir miyiz??

Güvenilirliğin en önemli şartları, imandan sonra emin ve adaletli olabilmektir. Allah Resulü olmadan önce kendisine ?Muhammedül Emin? (Güvenilir Muhammed) lâkabı verilen Hz. Peygamber (sav): ?Kişinin namazına, orucuna bakmayın; konuştuğunda, doğru konuşup konuşmadığına, kendisine emniyet edildiğinde, güvenilirliğini ortaya koyup koymadığına bakın.? buyurarak bizleri uyarıyordu.

Yıllar öncesinde aynı kurumda çalıştığım, o güne kadar çok sevip saygı duyduğum idareci bir öğretmene: "Hocam, art niyetli ve çıkarcılar tarafından hakkımda tutulan iftira tutanağında sizin de imzanız var mı?" diye sordum.

-Evet, ama ben emir kuluyum, o sebeple üzülerek aleyhinizde hazırlanan tutanağı imzaladım, dedi korkak idareci.

-Siz, ne zaman Allah´ın kulu olduğunuzu hatırlayarak yaşayacaksınız? Sizi müfteri ve şerefsiz ilan ediyorum, diye haykırdım.

Müfteri ve korkak idareci, kendisine hakaret ettiğim iddiasıyla şikâyet etti beni. Soruşturma için Samsun´dan gelen müfettişe hakikati anlattım. İftiraya uğradığımı ifade ettim.Pişmanlık duymadığımı söyledim ısrarla.

-Ben de şikâyetçiyim ondan, dedim.

-Hocam, iftira, büyük bir suç. O kişinin çoluk çocuğuna acıyın, siz şikâyetçi olmayın, dedi müfettiş.

Bir zamanlar üzerimde hakkı olduğunu düşündüğüm, çocuklarına da acıdığım bu kişiye merhamet ettim. ?Allah, affedicidir, affedenleri de sever.? hakikatini düşündüm ve ondan şikâyetçi olmadım. Ama soruşturma sonunda bana kınama cezası verdiler bu dünyada.

"O mü´minler ki, kınayıcıların kınamasından korkmazlar!" ayetine sığındım ve şöyle dua ettim: "Allah´ım, bizi haksızlık edenlerden de eyleme, haksızlığa uğrayanlardan da. Zor zamanda bile, dünyevi menfaatlerine halel gelse de Allah´ın kulu olduğunu unutmayıp kul hakkına girmeyenlerden eyle bizi." diye dua ettim.

Bir Müslüman, beş vakit namaz kılsa da bu özelliği onu güvenilir kılmaz. İnsanların para ve makamla imtihanı, kişilerin kişiliklerini ele veren en önemli ölçüdür. O gün bu hakikati çok daha iyi anlamıştım. Yunus Emre´nin çok veciz şekilde ifade ettiği gibi: ?Gönül pası yunmayınca namaz eda olmayısar.?
Eğitimci-Yazar Erdoğan Mura´nın da dediği gibi: ?Dostlar unutmayalım ki, bizler sadece ve sadece Allah´a kulluk etmeyi hayatımızın temel ilkesi kabul edersek hiç kimsenin Allah´ın izniyle bize herhangi bir zararı dokunamaz.?

?Rızık, Allah´tan.? deyip Allah´ın kulu olduğu şuurunu her daim idrak edenlere, emin olanlara selam olsun!