Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

MİSAFİR KALEMLER


EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ: KAHVALTI!

EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ: KAHVALTI!


Birçok kişi sabah kahvaltısını uykudan çalmak olarak değerlendirse de aslında günün en önemli öğünüdür. Her şeyde kolaya kaçtığımız gibi ne yazık ki sabahları da yarım saatlik fazla uykuyu, güzel bir kahvaltıya, taze demlenmiş bir bardak çaya tercih ediyoruz. Nasıl olsa bir tost, simit, poğaça yerim diye kahvaltı öğünümüzü ayaküstü geçiştiriyoruz. Böylece metabolizmamızı yavaşlatıyor, gün içindeki performansımızı düşürüyor ve OBEZİTE riskini arttırıyoruz.

Geceden sabaha kadar olan 10-12 saatlik uzun sürede hücrelerimiz kanımızda ki bütün glikozu kullanır, bu yüzden de güne yavaşlamış bir metabolizma ve iyice düşmüş bir kan şekeri ile merhaba deriz. Kahvaltı bir nevi vücudumuzun benzinidir.
Amerika`da Duke Üniversitesi`nde yapılan bir araştırma da, kahvaltı öğününü atlamayan bireylerde, yağların yakılmasına yardımcı enzimlerin gün içinde salgısının arttığı saptanmış, aynı uzmanlar yapılan araştırmalarda, kahvaltı yapmayan bireylerde de akşam saatlerinde kalorisi yoğun besinlere yönelimin olduğunu belirtmişler.

Kalorisi yüksek besinleri tercih etmek ise OBEZİTE riskini arttıran önemli bir risk faktörüdür. Kahvaltı yapmamanın gün içinde daha çok atıştırma isteği uyandırdığı da araştırmalarca ortaya konulmuş bir gerçektir.
Çocuklar gelişim çağlarında evdeki büyüklerini taklit etme konusunda çok yeteneklidirler. Ailesinde kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklar da sabahları okula giderken kahvaltı yapmak istemeyecektir. Bu da onların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine kötü etki edecektir. Enerji, vitamin, mineral eksikliğine bağlı ilerleyen yaşlarda rahatsızlıklar yaşayabilecekleri gibi derslerinde, sınavlarında da dikkat eksikliği, halsizlik, gerginlik, kan şekerinde dengesizlikler yaşayabilirler. Tabi ki tüm durumlar çocuklarımızda olduğu kadar bizim de gün içinde iş yaşantımızı etkileyecek önemli risk faktörlerindendir.

YETERLİ VE DENGELİ BİR KAHVALTI NASIL OLMALIDIR
Yeterli ve dengeli bir kahvaltının temeli karbonhidrat, protein, yağ gibi besin gruplarından çeşitliliği ve gerekli miktarları sağlamaktan geçer.

Enerjimizin çoğunluğunu karbonhidratlardan sağladığımız için, kahvaltıda tüketilecek tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmek tüketimi, liften zengin sebze ve de meyve tüketimi hem doygunluk hissinin sağlanması hem de bağırsak hareketlerinin düzenliliği açısından yararlı olacaktır. Çocuklar ve yaşlılar için ayrıca önemli olan protein ise yarım yağlı süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besin öğelerinden sağlanabilir. Kahvaltıda tüketilecek birkaç tam ceviz ya da 5-6 adet tuzsuz zeytinde hem çeşitliliği arttırmak hem de yağlardan gelecek enerjiyi karşılamak açısından önemlidir. Hiç bir yararı olmayan salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan ve basit şekerlerden ise uzak durmanızı öneririm.
Sağlıklı günler.