Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Erken mi geldin, cemre?


Pazar günü Terme Sanayispor´un maçı vardı. Stada giderken ceket giymeden üzerime montumu aldım. Buna rağmen yine de sıcakladım. Pazartesi sabahı okula giderken kazak giymedim. Paltomu da almadım. Bu durumda bile okula gidene kadar terledim. Diyeceğim o ki, son günlerde hava, mevsim normallerinin de üstünde, gayet iyi gidiyor.


Havaların ısınması bana cemreleri hatırlattı. Gençliğimizde küçük cep takvimleri vardı. Bunlar hem takvim hem de ajanda görevi yaparlardı. Günleri gösteren bölümlerine kısa notlar alabilirdiniz. En çok bilineni de ?Haritalı ve Muhtıralı Saatli Maarif Takvimi? idi. Buradaki muhtırayı, askeri muhtıra sanmayın, hatıra yazmaya yarayan bölüm olarak kabul edin.


Bu takvimlerde yer alan bilgilerden bazılarına bir göz atalım:


4 Şubat Fırtına (3 gün)


9 Şubat Ağaç dikme zamanı


20 Şubat 1. cemre havaya düşer


26 Şubat Leyleklerin gelme zamanı


27 Şubat 2. cemre suya düşer


Cemre, elle tutulan, gözle görülen bir şey değildir. O, bir sıcaklık artışıdır ve sadece hissedilir. Sözlükte, ?yanmış kömür parçası, kor halindeki ateş? diye tanımlanıyor. Cemre, kıştan çıkılması ve sıcaklığın artmaya başlaması olarak bilinir.


Cemrelerin düşmesi zaman zaman mizah konusu olmuştur. Gazeteciliğe yeni başlayan ve cemrelerin mahiyetini bilmeyen muhabirler, amirleri tarafından ?Yarın Kumkapı sahiline git ve cemrenin düşme fotoğraflarını çek!? diye görevlendirilirlermiş.


Cemreler üç tanedir. İlk cemre 20 Şubat´ta havaya düşer. Fakat bu sene cemreler zamanı şaşırdı galiba. Önceki yılların cemreleri ile bu seneki sıcaklıklar hiç uyuşmuyor. 2011 yılında ilk cemrenin havaya düştüğü 20 Şubat´ta Samsun´da en yüksek sıcaklık 10 derece, 2. cemrede 9C olmuş.


2012 yılı değerleri daha da üşütücü. İkinci cemrenin suya düşme tarihinde, cemre değil ısı düşmüş ve o gün Terme´ye kar yağmaya başlamış. Kar yağışı sonraki günlerde de devam etmiş ve 1 Mart´ta okullar 1 gün tatil edilmiş.


Bu sene daha 20 Şubat gelmeden havalar ısındı. Hem öyle bir ısındı ki ortalamaların çok üstüne çıktı. Pazartesi Samsun´da 23 C sıcaklık ölçüldü. Dün ve bugün (Salı ve Çarşamba) sıcaklığın 26 dereceye çıkacağı tahmin ediliyordu. Basına yansıyan habere göre; Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü uzmanı Mümin Turan, Samsun´da Şubat ayı sıcaklık rekorunun 19 Şubat 1955 tarihinde 26 derece ile ölçüldüğünü ve bugün bu rekorun kırılabileceğini söylüyordu. Bekleyelim ve görelim.


İşte böyle. Cemre bu sene erken geldi.


Ben şahsen cemrenin erken gelişine sevindim. Bir kere soba yakma meşgalesinden kurtulduk. Sonra üzerimizdeki kazak, palto gibi ağırlıkları ?şimdilik- bir kenara koyduk ve kısa süreliğine de olsa hafifledik. Sadece üzerimizdeki yükten kurtulmadık, içimiz de hafifledi.


Bu cemre acaba neden erken geldi? Bulunduğu yerde rahatsız mı edildi? Yoksa o da güneyimizdeki savaştan mı kaçtı? Cemrenin (sıcaklığın) erken gelişine sevindik ama bu gelişin hiçbir zaman savaş sebebiyle(!) olmasını istemeyiz.


Ülkemizin güneydoğusundan gelen haberlerle her gün içimizin yandığı şu günlerde cemrelerin sıcaklığı içinizi de ısıtsın. Kalbinize huzur ve mutluluk esintileri dolsun. Allah(CC) vatanımıza kast edenlere fırsat vermesin. Ülkemizi hainlerden temizlemeye çalışan güvenlik güçlerimize kuvvet ve kolaylık versin.