Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


ERZURUM SEYAHATİMDEN NOTLAR (1)


11-12 Temmuz 2018 tarihlerinde Erzurum´a 2 günlük bir seyahat gerçekleştirdim.Sevgili yeğenim Muhammed, orda İnşaat Mühendisliği´nde okuyor.Hem onun yıllardır bana yaptığı samimi davetine icabet etmek hem de hiç görmediğim ama çok merak edip gezmeyi istediğim Erzurum´u biraz olsun tanımak istedim.

Rahmetli babamın askerlik yaptığı yerdi Erzurum. Çok sevdiğim iki hocam ile çok kıymetli birkaç dostumun memleketiydi.Onlarca değerli öğrencimle meslektaşımın üniversite tahsilini yaptığı şehirdi burası.

Erzurum; Abdurrahman Gazi Hazretleri, Alvarlı Efe Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri, Ömer Nasuhi Bilmen gibi büyük İslam âlimlerinin doğup büyüdüğü ilim şehriydi.


Kars, Sarıkamış fatihi, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa gibi büyük komutan ve devlet adamlarının; Nane Hatun, Kara Fatma isimli büyük kadın kahramanların yaşadığı ?dadaşlar diyarı?ydı Erzurum.


Erzurum; Emrah, Âşık Reyhani gibi büyük ozanların, Nef´î gibi şairlerin doğup yetiştikleri şairler yurduydu. Büyük seyyah Evliya Çelebi Hazretleri, Erzurum´u gezmiş ve meşhur eseri ?Seyahatname?sinde de uzunca bahsetmişti. Ahmet

Hamdi Tanpınar´in ?Beş Şehir? isimli muhteşem eserinde uzunca yer verdiği bir yerdi


Malazgirt Zaferi´nden sonra atalarımızın ilk fethettikleri büyük merkezlerden biri olan ?..Erzurum, Millî Mücadele´ye önayak olmuş, Ermenistan zaferini idrak etmiş?, tarihi eserleriyle de çok önemli bir şehrimizdi.


Ahmet Hamdi Tanpınar´ın şaheser niteliği taşıyan ?Beş Şehir? isimli kitabında bahsettiği Erzurum´un ?çalışan insanlarını, temiz yüzleri ve sağlam ahlaklarıyle şehrin hayatına kutsilik katan âlimlerini, güzel sesli müezzinlerini, her yıl hayatına yeni bir moda temin eden düğünlerini, ?bıçkın endamlı, yiğit örflü dadaşlarını, onların cirit oyunlarını, ?? hep merak etmiştim.


Erzurum´a gitmek üzere 10 Temmuz gecesi saat 22.30´da Terme´den bindiğim otobüste yanıbaşımdaki koltukta kendini ?Gerzeli Halk Ozanı Hasanî? olarak tanıtan yaşlı ve çok içten bir amca oturuyordu.8 buçuk saatlik yolculuk süresinde benim de şair olduğumu öğrenen bu renkli kişilikli ?Âşık Hasani? ile türküler söyleyip sohbet ederek çok zevkli bir yolculuk yaptık. Saat 7´de otogarda beni sevgili yeğenim Muhammed karşıladı, kucaklaştık.


Erzurum seyahatimde en ilgimi çeken yerlerden biri de eski ?Erzurum Evleri? oldu.Duyarlı bir işletmeci tarafından 12 evin birleştirilmesiyle lokanta, çay ve müzik evi olarak restore edilmiş eski Erzurum evleri, kalın kesme taş duvar, ahşap, toprak ve tuğlayla inşa edilmiş.Kapalı avluya girildikten sonra tandır evine ve üst kattaki divanhaneye geçiliyor.Tandır evi; oturma, yemek yeme, yatma gibi işeleve sahip.Odalar ise eski dolap, sedir ve ocaklarıyla dikkat çekmekte.


Eski Erzurum Evlerinde, eskiden var olan ?otuz iki sanat?ın birçok ürününün bir hatıra olarak sergilendiğini görmek beni çok mutlu etti.Bakırlar, bıçaklar, kaşıklar, tavalar, tepsiler, siniler, ibrikler, kazanlar, sobalar, çarıklar, yer minderleri, dokuma kilimler, halılar, elbiseler, kılıçlar, sandıklar?.11 Temmuz gecesi gümüş demliklerde demlenen çay ve çalınan müzik eşliğinde eski Erzurum evlerinde tarihe yalculuk eyledik adeta. Yeğenim Muhammed ve Mehmet Zübeyr ile bağdaş kurup yaptığımız sohbet unutulmazdı.


(Devam edecek)