Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


ERZURUM SEYAHATİMDEN NOTLAR(5)


Erzurum´un en yüksek yaylalarında hormonsuz yetişen kuzuların etiyle yapılan, özel baharatlarla hazırlanıp odun ateşinde özenle pişirilen ?cağ kebabı?, dünyanın el leziz yemeğiydi benim için.Az yemek yiyen biri olarak kendi yeme rekorumu burada kırdım sanırım.Oradaki rekor, bir oturuşta 33 adet yiyen bir Erzurumluya aitmiş.

?Osmanlı Kahvesi? isimli nezih mekanın ikinci katında orta şekerli Türk kahvesi içerek yeğenimle gönül muhabbeti eylemek de çok tatlıydı.

17 sene sonra Süper Lig´e çıkan Erzurumspor´un başarısı, Erzurumlularda büyük bir sevinç ve coşku meydana getirmiş.Erzurum Lisesi gibi birçok binada bu başarının tebrik pankartları dikkat çekmekte.


Merhum babamın 1953-55 yıllarında Erzurum/ Palandöken´e askerlik vazifesi için trenle gelip gittiğini hayal ettim orada. Askerlik anıları aklıma geldi canım babamın. Çok hüzünlendim.


Palandöken Dağı´nın eteğinde bulunduğunu öğrendiğim ve Hz. Muhammed´in (SAV) sancaktarı olan Abdurrahman Gazi´nin türbesini ziyaret etmek de nasip olmadı bu kısa ama yoğun geçen Erzurum seyahatimde. Erzurum´a gelip de Abdurrahman Gazi´yi ziyaret etmeyenlerın bir daha Erzurum´a gelecekleri rivayet edilir. Ya nasip ya kısmet?


Evci/Miliç İlkokulunda bana okuma ve yazmayı öğreten Naile Binatlı Öğretmen´imin okuduğu Nene Hatun Öğretmen Okulu´nu sorup bulduk. Bu okul, Nene Hatun Kız Meslek Lisesi olmuş ama bina aynıymış. Bu okulun önünde bol fotoğraf çekip Naile öğretmenime gönderdim.Çok duygulandı öğretmenim.


Terme İmam-Hatip Lisesi´nde 5 yıl Kur´an-ı Kerim Hocalığımı yapan çok kıymetli Cengiz Gül Hocam´ın da doğup ilkokulu okuduğu şehirdi Erzurum.Otogarda otobüse binmeden İstanbul´da ikamet eden Cengiz Hocamı aradım heyecanla.Memleketi Erzurum´da olduğumu söyleyince çok sevindi sevgili hocam. Çoktandır memleketine gidemediğini, çok özlediğini, en yakın zamanda gideceğini söyledi.


Eğitimci-Yazar, ASP İl Müdürü Cemil İlbaş Hocam ile ?Şehit Yakınları ve Gazi Hizmetleri Birimi?nden sorumlu İl Müdür Yardımcısı İsmet Erdal Hocamın hayırlı hizmetler için gösterdikleri büyük gayret, takdire şayan. Şahsımıza gösterdikleri çok samimi ilgileri ve misafirperverlikleri de bizleri ziyadesiyle mesut etti. Sevgili Muhammed yeğenimin, ev arkadaşları Fatih ve Burak´ın, tıp öğrencisi sevgili Mehmet Zübeyr´in yakın ilgi ve muhabbetleri beni çok memnun etti bu şehirde. Başta sevgili yeğenim olmak üzere hepsine yürekten teşekkür ederim.


? Erzurum´da gördüğüm en büyük olumsuzluklardan biri, yeni Erzurum Otogarı´nın merkeze çok uzak oluşu ve belediye otobüslerininin otogara 20-25 dakika aralıklarla gitmesiydi. Böyle olunca da işi acele olan bizim gibi insanlar, dolmuşçulara 35-40 lira vermek durumunda kalıyor.Üstelik bindiğimiz dolmuşçunun bize ?60 lira ama size 40 lira olur ağabi.? demesi, ?Dadaş?lara yakışmayacak bir tavırdı.


Erzurum Otogarı´nda beni otobüse bindirip memleketim Terme´ye yolcu eden çok sevgili Muhammed yeğenimin gözlerinde sevinç ve hüznü bir arada görerek Erzurum´a veda ettim.


Uzun yıllar görüp gezmeyi çok istediğim tarihi şehrimiz Erzurum´a yaptığım bu 2 günlük ziyaret benim için çok anlamlı, zevkli, faydalı ve hayırlı oldu.