Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ömür Cansu ŞAHİN


EVLİLİK VE EŞ SEÇİMİ


İnsana özgü ilk toplumsallaşma davranışı olan evlilik; yaşanılan hayatın en kıymetli, en özel ve de en önem verilmesi gereken kurumudur. Bu kurulan birlikteliği mutlu veya mutsuz kılan şey ise kuşkusuz seçilen eştir. Brusus insan hayatının en önemli olayı iyi bir eş seçimidir der. Çünkü evlilik ben´den biz´e giden hayatın ilk basamağıdır. Kişi eşini seçtiğinde, yaşam yolculuğunda kiminle yol alacağını, nasıl bir yaşam süreceğini, kiminle çocuk sahibi olacağını da seçmiş oluyor ve elbette ki nasıl çocuklar yetiştireceğini de...
Eş seçimi aşamasının ilk basamağında kişinin öncelikle kendisini çok iyi tanıması gerekmektedir. Kendisini iyi tanımayan bireyler ne aradıklarını ve kendileri için neyin önemli olduğunu bilemeyecekleri için, eş seçiminde işlerini şansa bırakmış olacaklardır. Kiminle ve nasıl bir insanla evlenilmesi gerektiği bireyin kendi kişilik özelliklerinde saklıdır. Öncelikle; ´Ben kimim´, ´Nasıl bir yaşam istiyorum´, ´Nelerden mutlu olurum´, ´Asla tahammül edemeyeceğim şeyler nelerdir´, ´Hangi özellikteki insanlarla iyi anlaşabiliyorum´, ´Güçlü ve zayıf yönlerim neler´ gibi soruların cevabının bilinmesi gerekir.
İkinci basamağında kişi evlenmeyi düşüneceği kişinin özelliklerini tanımlamalıdır. Bu özellikler eşinde olmasını istediği veya olursa asla tahammül edemeyeceği özellikler olarak tanımlanabilir. Bu özellikler gerçekçi istek ve beklentileri yansıtmalıdır.
Üçüncü basamağında kişi evlenmeyi düşüneceği kişide olmasını ve olmamasını istediği özellikler ile karşısındaki eş adayının bu özelliklere ne ölçüde sahip olup olmadığına bakmalıdır. Bunu değerlendirebilmek için iyi bir gözlemci ve dinleyici olmanız gerekmektedir. Eş adayının kendi ailesiyle, arkadaşlarıyla ve diğer sosyal çevresiyle nasıl ilişkiler kurduğu iyi gözlemlenmelidir. Anlattığı özellikleriyle gerçek hayattaki davranışları arasındaki tutarlılığa dikkat edilmelidir.
Kendinizi evliliğe hazır hissediyor musunuz?
- Evlenmeyi düşündüğünüz kişi ile fikirleriniz uyuşuyor mu?
- Ona karşı olumlu duygu ve düşünceler taşıyor musunuz?
- Onunla sağlıklı bir aile ortamı oluşturabileceğinize inanıyor musunuz?
- Mizaçlarınız uyumlu mu?
- Evliliğinizde oluşabilecek problemlerle başa çıkabileceğinize inanıyor musunuz?
- Onu fiziksel olarak çekici buluyor musunuz?
- Müstakbel eşinizin ve kendinizin anne babalık yapabilme potansiyeline sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Ona karşı sevgi ve saygı besliyor musunuz?
- Duygu ve düşüncelerinizi ona açık ve net bir şekilde ifade edebiliyor musunuz?
- Evlenmeden önce onu tanıyabilmek için yeterince zamanınız oldu mu?
- Yeterli zaman içerisinde onu çeşitli koşullar altında deneyip değerlendirebildiğinizi düşünüyor musunuz?
- Ailelerinizin anlaşabileceğini düşünüyor musunuz?
Bu soruların en az yarısına ´evet´ dediyseniz evlenmeye hazır olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Bunların haricinde sosyo-ekonomik özellikler, eğitim düzeyi, fiziksel özellikler, kişilik özellikleri, yaş, ideolojik ve dini görüşler, ırk ve kültürel farklılıklar da mutlaka göz önünde bulundurulması gereken özelliklerdir.
Ancak belirtmek gerekir ki evlilik herkes için değildir!
Bilen´e göre evlilikte başarısızlığa yol açan olumsuz kişilik özellikleri şunlardır: Mülkiyetçi ve tekelci tipler, (aşırı kıskanç, çok şey talep eden erkekler ve bağlı zavallı kadınlar); asla tatmin olmayan tipler, (aşırı derecede ihtiras sahibi, ulaşılmayacak amaçlar peşinde koşan erkekler ve gerçekçi olmayan evlilik hayallerine sahip kadınlar); sebatkar olmayan ve çabuk sinirlenen tipler, (huysuz, dargın, çabuk değişen, kendine dönük, maymun iştahlı erkekler ve evliliği, ev işlerini, çocukla ilgilenmeyi dram haline getiren, durmadan yakınan kadınlar); üstünlük iddiasında olan tipler, (her şeyi en iyi şekilde bildiğini söyleyen ve kusursuz olduğunu iddia eden erkekler ve her konuda mutlak başarılı olmak isteyen ve olduğunu söyleyen kadınlar); aşırı titiz tipler, (kusursuzluk peşinde olan, kendisi ve çevresindekilerin mükemmel giyinmesi gerektiğine inanan çok titiz erkekler ve aşırı temiz, kusursuz ve kadınlığını en büyük amaç edinen kadınlar); flört etmekten çok hoşlanan tipler, (hiçbir seçim yapmadan herkesin dikkatini çekmek isteyen kadın ve erkekler) dir.
Bu nedenle evlilik öncesinde, evliliğe karar verme aşamasında ve evlilik süreci boyunca evliliğe toz pembe gözlüklerle bakmamak, sorun çözme kapasitenizin farkında olmak, evlilik kararı alırken beraberinde gelecek sorumlulukların bilincinde olmak, eş adayınızın olumlu ve olumsuz özelliklerini doğru değerlendirmek; evlilikte mutluluğu ve huzuru yakalayabilmek için son derece önemlidir. Aksi takdirde yola çıkarken yanınıza aldığınız aşk, güven, sevgi ve sadakat; yolun sonunda yerini düş kırıklığı, pişmanlık ve nefrete bırakabilir.