Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

GENÇ YORUMCULAR


Eyüp KARAYİĞİT

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi


Ne Kadar Okuyoruz?
Kitap okuma alışkanlığı, bildiğimiz üzere, milletimizce kazanılamayan bir alışkanlık? Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılır, ömür boyu devam eder.

Ancak biz Türk milleti olarak çocuklarımıza bu alışkanlığıkazandıramıyoruz. Kitap okumayı sevdiremiyoruz. Anne ve baba çocuğa ?kitap oku? diyor ancak eline en son ne zaman kitap aldığını kendisi bile bilmiyor.

Neden bu alışkanlığı kazandıramıyoruz?

Hâlbuki kitap okumanın birçok faydaları var: Hayal dünyamızı geliştirir, olaylara farklı bakış açısıyla bakmamızı sağlar, düşünce dünyamızı geliştirir vb.

Bir Alman veya bir İngiliz yılda ortalama on iki kitap okurken, bizde on iki kişi bir kitap okuyor.

Nasıl oluyor da bu kadar okuyabiliyorlar?

Çocukları okumaya başlar başlamaz onlarca farklı kitap alınıyor, kitap okumanın faydaları anlatılıyor. Ailede de herkesin kitap okuduğunu görünce haliyle bu alışkanlığın temeli atılmış oluyor.

Biz belki de bu yüzden okuyamıyoruz. Burada ailelere çok iş düşüyor. Çocuklarına kitap okumayı sevdirseler, kitap okumanın faydalarını anlatsalar, arada bir kendileri de kitap okusalar okuma alışkanlığı kazandırmaya oldukça yardımcı olurlar.

Bir insan ne kadar okursa o kadar çok düşünür?Ülkemizin kalkınmasını, geleceğimizin aydınlık olmasını ve milletimizin yaşamasını istiyorsak bir yolunu bulup çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmalıyız. Yoksa ´uygarlık yarışında ben yokum´ demiş oluruz.