Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Yılmaz İMANLIK


FACEBOOK PAYLAŞIMLARI YA DA KENDİNİ UZAYDA GÖRMEK


Günümüzde sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Onunla yatıyor, onunla kalkıyoruz. Kimi insanlar bu sayede güzel dostluklar kurarken kimileri de ocaklarına incir ağacı dikebiliyor.

Dakika dakika her hareketimizi paylaşıyoruz: yatıyorum, kalkıyorum, evdeyim, uçaktayım, kapıyı açtım, duvara çivi çaktım, bahçede bir kuş gördüm? Vesaire ve saire?

Yani abarttıkça abartıyoruz.

Bir de düşüncesizce paylaştığımız yiyecek fotoğrafları yok mu?

İşte en etik olmayanı onlar?

Bir gün lise arkadaşlarımla buluşup Terme pidesi yedik. Arkadaşlarımın çoğu Terme dışından gelmişti. ?Terme´ye gelince Terme pidesi yemeden gidilmez ya da pide yiyecekseniz mutlaka Terme´de yemelisiniz.? derim her zaman.

Hani bir anlık gaflet diyorum, pide yerken fotoğraf çekip facebookta paylaştık. Nasıl mantıksa. Fotoğrafı gören Termeli bir abimiz, yorum bölümüne, ?Allah sizi affetsin!? diye yazmış. Yorumu görünce kafama dank etti. ?Biz ne yaptık!? dedim kendi kendime. Bu fotoğrafı gören insanların canı pide çekmez mi? Fotoğrafı hemen kaldırdım. Çünkü böyle sonradan görme gibi paylaşım yapmamız çok yanlıştı.

Aynı şekilde bir yazar olarak kendisine değer verdiğim bayan arkadaşlardan biri Adana kebabı fotoğrafı paylaşmış. Ve altına da kebapla ilgili bir cümle yazmış. Cümle hoş değil. Fotoğrafın altına değil de özel bölümden hanımefendinin kendisine paylaşımın şık olmadığını, bunu gören insanların canının kebap çekebileceğini yazdım esprili bir şekilde. Aman Allah´ım yazmaz olaydım! Aynen şöyle yazmış: ?Yılmaz Bey haddinizi bilin! Başkalarının paylaşımları hakkında söz söyleme hakkını size kim veriyor? Netteyseniz kebap da yersiniz başka şey de??

Hayda!

Aman Allah´ım bu ne gafletti!

Şok oldum. Demek ki ben kendisini yanlış tanımıştım. Bırakın yazar olmayı, okuma yazma bilmeyen küçük bir çocuk bile böyle davranmazdı.

Gayet nazikçe, ?Size bu üslubu hiç yakıştıramadım, özür dilemenizi bekliyorum.? dedim.

Ve öyle insanların yaptığı en kolay şeyi yaptı. Beni hemen listesinden sildi. Ben de onu engelledim tabi. Ben de sıkça kullandığım şu cümleyi mırıldandım: ?Çok da lazımdın!?

Evet bazıları kendini uzayda görür. Ama bilmezler ki uzayda bile çevresini aydınlatan yıldızlar aslında dostlarıdır. Dostları onları terk ettiğinde boşlukta yapayalnız kalırlar.

Ve bazıları yalnız kalmaya mahkumdur?