Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Yılmaz İMANLIK


FARK YARATAN PROJELER-2 REYHAN´IN YILDIZLARI


Yeni bir eğitim-öğretim yılı daha başladı. Şimdi okullar gerçekleştirdikleri projelerle birbirleriyle yarış içine girecekler.

Bazen sırf okula bir proje kazandırmak için yapılan çalışmaların yanında bazen de gerçekten ciddi bir emek verilmiş, ses getiren, öğrencilerin eğitimine faydalı projeler görüyoruz. Bu projeleri tanıtmak, projeyi yapan okulu ve öğretmenini desteklemek, takdir etmek bir sonraki dönem daha başarılı projelere imza atılması açısından önemlidir.

Bu hafta Fark Yaratan Projeler başlığı altında sizlere Reyhan´ın Yıldızları´ndan bahsetmek istiyorum. Bu proje hakkında bir şeyler söylemezsek ayıp etmiş oluruz.


Reyhan Tilbi. Atatürk İlkokulu sınıf öğretmenlerinden biri? Bir sınıf öğretmeninin yapması gereken örnek bir projeye imza atıyor. Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar öğrencilerinin yaptığı yazma etkinliklerini Reyhan´ın Yıldızları adı altında bir kitapta toplamış. Bu kitap hem kendisi hem de mezun ettiği öğrenciler için unutulmayacak bir hatıra?


Peki bu kitapta neler var?


Reyhan Tilbi; öğrencilerinin okula başladığı ilk günden itibaren mezun oluncaya kadar geçen süreyi özetleyen güzel bir ön söz ile başlıyor kitabına. Burada projenin amacını şöyle belirtiyor: ?Ve şimdi küçücük parmaklarınızla bilgece yazdıklarınızı derleme zamanı, ürünlerimi hasat etme zamanı...? Gerçi bu tür eserlerde burada okul müdürü tarafından bir takdim ve teşekkür yazısı olması da ayrı bir güzellik katardı kitaba.


Sonraki sayfalarda öğrencilerin minik elleriyle tertemiz duygularını katık yaparak yazdıkları çeşitli çalışmalar yer alıyor. Bu etkinliklerin hangi tarihte hangi kazanıma yönelik yapıldığı yazıyor. Bu çalışmalar başka öğretmenler için örnek teşkil ediyor bir bakıma.


Bir bakıyorsunuz iki mısrası verilen bir şiire yüreklerini kafiye yapmış minikler, bir bakıyorsunuz sevdikleri bir hayvanı anlatmışlar ya da kendi gözlerindeki renklerden yola çıkarak mevsimleri anlatmışlar.


Yaşadıkları unutulmaz anıları yazmışlar.


Çocukların en sevdiği şiir çalışması Akrostiş´tir ya hayallerindeki mesleği Akrostiş yaparak anlatmışlar.


Verilen anahtar kelimeleri kullanarak ya da resme bakarak öykü oluşturmuşlar.


Ve daha minik heybelerinden taşan birçok çalışma?


Evet onlar birer yıldızdı.


Bütün öğrenciler birer yıldızdı.


Umarım bütün yıldızlar başka yıldızların ışığı olup dünyanın ilim ve irfanla aydınlanmasına katkıda bulunurlar.