Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


FARKLI VE FAYDALI BİR GEZİYDİ


2009 yılında Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi´nden mezun oldu. Dört yıl boyunca okumak için Ünye´den Terme´ye gelip gitti. Taşımalı lise eğitiminin ilk öğrencilerindendi.

İlk başlarda liselerin ikamet dışı tercihe açılmasını yadırgamamıştık. Böyle bir tercih hakkı doğunca Bülent Çavuşoğlu´nun hemen hemen yarısını Ünyeli öğrenciler kapatmıştı. Her gün okulun önüne Ünye´den öğrenci servisleri geliyordu. Sınıfların yarısı bilhassa Ünye´den gelen öğrencilerle doluydu. Farklı bir karma eğitim modeli ortaya çıkmıştı. Bu uygulamaya zaman zaman karşı çıkanlar da olmuyor değildi. Ortada bir gerçek var, yüzlerce Ünyeli öğrenci

Terme´den mezun oldu; Terme kültürüyle hemhal oldu.


Bizim şer zannettiğimizde hayır, hayır zannettiğimizde şer olabilir. Biz gaibi bilemeyiz, sadece tahminde bulunabiliriz.

İşte dört yıl Terme´de okuyan, Ünyeli öğrencilerimizden biri de şuan Gümüşhacıköy Kaymakamı olan Ali Osman Bulat.

Açıkçası liseyi bitirdikten sonra pek görüşememiştik.. Bir gün Site Cami´sinde karşılaştık. Liseden sonra Marmara Üniversitesi´ni bitirdiğini ve üç yıldır da Defterdarlık´ta ?vergi müfettişi? olduğunu söyledi. Yakında kaymakamlık sınavlarına gireceğini söyledi. Hep hayırlısını diliyordu ve hedefi büyüktü. Kendisine dua etmekten başka elimden bir şey gelmedi.


Mülakat sonrası tekrar görüştük. Nasıl geçtiğini sorduğumda, iyiydi dedi. ?Bana, bir Ünyeli olarak neden Terme´de okuduğumu ve akabinde meşhur Terme pidesi hakkında ne bildiğimi sordular? değince merakım bir kat daha arttı.
Meğer soruları soran daha yakın zamanda Terme´de kaymakamlık yapan şimdi Karaman valisi olan SayınFahri Meral´miş. Bir termeli olarak ilçemizin sınav mevzusu olması hoşuma gitti.


Ali Osman, sınavlar neticesinde emeline nail oldu. Önce Balışeyh Kaymakamı oldu. Kısa bir süre sonra da, Gümüşhacıköy´e atandı. İrtibatı kesmemiştik. İcraatlarını yakından takip ediyordum. Bir gün ziyaret edeceğimize Seyfi Bey ile birlikte söz vermiştik. Ali Osman da canı gönülden bizi davet ediyordu.


Seminer döneminde sözleştik. Seyfi Bey, Terme´den hareket etti, Samsun´dan da beni alarak yola revan olduk.Yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculuktan sonra Gümüşhacıköy Kaymakamlığı´na ulaştık. Ali Osman´ın, Amasya´da Vali Bey´le gündem dışı bir toplantısı çıkmış. Bize yazı işleri müdürü Kadir Bey refakat etti. Ne de olsa Kaymakam Bey´in misafiriydik. Sağ olsun, bizimle çok ilgilendi. İlçeyi gezdirdi, tanıttı, yedirdi, içirdi. Kendisine müteşekkiriz.


Hükümet konağına döndüğümüzde, 27 yaşında, genç, dinamik ve ufku geniş Kaymakam Bey bizi bir heyetle kapıda karşıladı. Sonra makamına davet etti. Çok ısrar etmemize rağmen tevazudan makamına oturmadı. Hep yanımızda oturdu. Sadece fotoğraf çekilirken hep beraber makamına geçtik. Çay,kahve ve ikramlar eşliğinde derin bir sohbete daldık.


Seyfi Bey her zamanki gibi sürpriz yaptı. Ali Osman´ın okuduğu sınıfın listesini kendisine takdim etti. Aldığı bütün notların dökümünü sundu. Çoğunu, beni bırakın, Ali Osman bile unutmuştu.


Sohbet esnasında Ali Osman bana: ?hocam ben sizin, ?ben öğrencinin atik, tetik, pratik, dakik ve sempatik olanını severim değişinizi hiç unutmadım. Bu vasıflara uymaya çalışıyorum? dedi ki, ben de harfiyen uyduğunu gördüm.


?O zaman da yazılar yazıyordunuz. Sınıfta okuyorduk. Bir yazınız vardı ´Şaban´ın Yeri´ diye. Türkçe isimlerin önemini vurguluyordu. Onu da hiç unutmadım. Bu yazı, iş yerlerine isim verilirken benim ilham kaynağım oluyor ve ona göre ruhsat veriyorum.? değince ziyadesiyle memnun oldum.


O gün ?Geleneksel Gümüşhacıköy Karakucak Güreşleri? varmış. Hep beraber güreş alanına geçtik. Önceden isimlerimiz verilmiş olmalı ki güreş alanına girerken, cazgır yüksek sesle Kaymakam Bey´in misafirleri Seyfi Bey´i ve benim ismimi yüksek sesle anons etti ve binlerce seyirci bizi ayakta alkışladı. Protokolde bir-iki saat kadar güreşleri seyrettik.


Geç kalırız düşüncesiyle Kaymakam Bey´den müsaade isteyerek, güreş alanından ve Gümüşhacıköy´den ayrıldık.


Bizim için fevkalade faydalı bir gezi oldu. Bir öğrencimizin Kaymakam olması bizi ziyadesiyle memnun etti. Davranışlarından ve konuşmalarından şunu anladık: Ali Osman önce adam olmuş sonra Kaymakam olmuş. Şimdilerde hem adam hem de Kaymakam.


Kendisine başarılar diledik ve teşekkür ettik. ´´İnşallah en kısa zamanda Vali olursun´´ duasını da ihmal etmedik.


Sağlıcakla kalın.