Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Farklı Bir Ramazan

Farklı Bir Ramazan


Üç Aylar girdiğinde Peygamberimiz Hz Muhammed (SAS)'in,  “Allahım! Recebi ve Şabanı mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır” diye dua ettiği Ramazan ayına ulaştık. Hepimizin, Ramazanın feyzinden ve bereketinden nasibini alan kullarından olmamızı diliyorum.
Çok farklı bir Ramazan yaşıyoruz. 23 Nisan Perşembe akşamı teravih başladı. Fakat teravih namazı için camilere gidemedik, mücbir sebeplerle gitmemize izin verilmedi. Hep birlikte kıldığımız teravih namazının coşkusunu ve hazzını yaşayamadık. Gitmiş olsaydık da açık cami bulamayacaktık. Çünkü 20 Mart'tan bu yana camiler cemaate kapalı. 
Camiler üzgün, cemaat hüzünlü. Bu durum sadece ülkemiz için geçerli olan bir durum değil. Bir iki farklı uygulama dışında bütün dünyada durum böyle. Hiçbir an, hiçbir dakika kalabalığın eksik olmadığı Kâbe de mahzun, Kâbe de sessiz. Lâkin dün sosyal medyada gördüm, az sayıda kişinin katılımı ile Kâbe'de teravih namazı kılınmış. Çoğunluğu beyazlar içindeki cemaat 5 saf olmuş. Safın uzunluğu belirli tutulmuş, alanın tamamına yayılmamış. Ancak nedense sosyal mesafe kuralı uygulanmamış. Acaba bu, dünyada hayatın yavaş yavaş normale döndüğünün belirtileri midir?
“Tarihte böyle bir zaman dilimi yaşanmış mıdır?” diye düşündüm. Yaşanmamış olduğu sonucuna vardım. Çünkü ne kitaplar böyle bir şeyi yazdı, ne de ilmi sohbetlerde konuşuldu. İspanyol gribinin bundan fazla can aldığı söyleniyor ama o dönemde camilerin kapatıldığını duymadım.
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da dahil edilerek uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağının üçüncü günündeyiz. Yasak beni hemen hiç etkilemedi. “Bunaldım, daraldım, sıkıldım, havasız kaldım…” halleri yaşamadım. Zaten yirmi günden beri geçerli olan “60 yaş üstü sokağa çıkması yasak olanlar” grubundayım. Hafta sonu yasağı olmasa da ben evdeyim. 
Bu netameli günleri Samsun Duruşehir'de geçiriyorum. Burası iş yerlerinin yoğun olmadığı bir mahalle. Haliyle aşağı inip apartmanların çevresinde 6-700 adım atma imkanı buluyorum. Kısacası havamı alıyorum! 'Evde daraldık' diyen 60 yaş üstü kısıtlılar için böyle bir düzenleme yapılamaz mı?
Ramazan, oruç ayıdır. Sağlığı yerinde olan veya yaşlanıp güçten düşmüş olmayan her müslümanın bu ayda oruç tutması farzdır. Orucunu tutan ödülünü alır. Tutmayan da Allah indinde karşılığını görür. 
Farz olan orucu, Ramazan ayı dışındaki bir ayda tutmak geçerli değildir. Diğer aylarda oruç tutmakla, farz olan ibadet yerine getirilmiş olmaz. Biliyorsunuz, dini günler ve aylar kameri takvime göre düzenleniyor. Kameri takvimde bir yıl, miladi takvimden on gün eksiktir. Yani Ramazan ayı miladi takvime göre on gün önceye gelir. Bu da Ramazanın yılın bütün mevsimlerini dolaşması demektir. Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiğinde, “Ben orucumu Aralık ayında tutacağım” demek doğru değildir. Elbette Aralık ayında da, bir başka ayda da Allah rızası için oruç tutulabilir. Ancak Ramazan ayı dışında oruç tutmakla, farz olan ibadet yerine getirilmiş olmaz.
Her Ramazanda televizyonlarda ve sosyal medyada oruç konusunda ilgili ilgisiz sorular gündeme gelir. Koronavirüs salgını sebebiyle hükümet bazı kısıtlamalar getirdi. İşte bir gazeteci bu kısıtlamaları oruçla ilişkilendirmiş ve bir teklifte bulunmuş; “Bu sene oruç ertelensin” demiş.
Çok şaşırdım. Bir gazeteci, kendisi inançsız olsa bile, yaşadığı ülke insanının dini inançlarından nasıl bu kadar habersiz olur? Bilgisi olmasa bile açıklama yapmadan önce araştırması, konunun uzmanlarına danışması gerekmez mi? Herhalde arkadaş, camilerde cemaatle namazın yasaklanmasından hareketle böyle bir düşünceye kapılmış olmalı. Ama bu aynı şey değil. Camiler cemaate kapalı olsa bile her Müslüman ibadetini evinde yapabilir. 
Bu sene Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını da evlerde kutladık. Çok da iyi kutlandığını düşünüyorum. Akşam saat 21.00'de Cumhurbaşkanının televizyonlardan İstiklal Marşını okuyacağı duyuruldu. Bizim mahalledeki çocuklar akşamı beklemeden; balkonlardan şarkılarla, türkülerle gündüzden kutlamaya başladılar.
Ramazanın hakkımızda hayırlara vesile olmasını ve koronavirüs illetinden kurtulmuş olarak sağlıklı bir şekilde bayrama ulaşmayı diliyorum.