Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Fatma Çavuş


Daha önce de yazdığım gibi 43 yıllık devlet hizmetinden sonra 16 Kasım´da emekliye ayrıldım. Ülkenin işsizlik sorununa az da olsa çözüm getirmiş oldum!

Emekliliğin gereği dediler, bazı arkadaşların tavsiyesine uyarak bir seyahate çıkmaya, bizden uzak illerde yaşayan akrabalarımı ziyaret etmeye karar verdim. Yani sıla-i rahimde bulunmak istedim. Bu münasebetle 17 Aralık
Pazartesi Terme´den ayrıldım. 18 Aralık Salı günü sabahı da yanımda eşim olduğu halde kendi arabamla Samsun´dan yola çıktım. İlk durak Zonguldak. Orada hem benim hem de eşimin kardeşi yaşıyor.

Mahmutlu´dan sonra hafif yağmur başladı ve Gerede´ye kadar devam etti. Yağmurdan bir şikayetim olmadı. Ancak neredeyse 5 kilometrede bir getirilen hız sınırlamasından dolayı şöyle tadıyla bir araba kullanamadım. İkide bir Hız Sınırlama Levhaları: Azami hız 90 km. 100 metre sonra azami hız 70 km. Az sonra, azami hız 50 km!

Diyelim ki hız sınırlama bölgesini geçtin. Kademe kademe vites büyüttün, 90 km hıza ulaştın. Bu hızla 3 dakika bile gitmeden yeni bir hız sınırlama levhası daha?

Hadi ilçe merkezlerini ve kasabaları anladık. Buralardan geçerken yavaş gideceksin. Her köyden geçerken de 50 km ile gidilmez ki. Bunların bazıları belki köy bile değil. 5-10 bina yolun sağında, 7-8 bina yolun solunda. Al sana ´Yerleşim Yeri´ ve al sana ´Hız Sınırlaması.´

Eğer sürücüler bu uyarılara tam olarak uysalar, 10 saatlik İstanbul yolunu 13 saatte alamazlar. Bunun bir çözümü olmalı.


Peygamber efendimiz(SAS)´in, ?Seyahat et, sıhhat bul? diye buyurduğu rivayet olunur. Seyahatin daha ilk bölümünde bunun semeresini gördüm. Samsun´lu yazarlarımızdan Bafra eski Halk Eğitim Müdürü Hasan Yiğit´in yazdığı
´Dağköylü Fatma Çavuş´ isimli romanı, Zonguldak´a gelişimden 2-3 gün içinde okuyup bitirdim. Kitabı, yazar öğrencilerle söyleşi yapmak üzere 14.11.2018 günü Terme´ye geldiğinde kendisine imzalatıp almış, fakat Terme´de okuma fırsatı bulamamıştım.


Kurtuluş Savaşı yıllarında Rum çetelerine karşı Bafra´nın Dağköy´ünden Fatma isimli kadının yiğitliğini anlatan bu eseri, gazetemiz yazarlarından Selim Bey daha önce okumuş ve övgü dolu sözlerle tanıtmıştı. Bu yüzden ben kitabın tanıtımı konusuna girmeyeceğim. Lâkin kitabın 57. sayfasında yer verilen Hz. Ali´nin bir sözüne değinmeden de geçemeyeceğim.


Hz. Ali (RA), ibretlik sözünde şöyle diyor:


?Akılsız kadınlar kocalarını köle yaparlar ve kölenin karısı olurlar. Akıllı kadınlar ise kocalarını kral yaparlar ve kendileri de kraliçe olurlar.?


Bu sözün anlamı nedir? Bir kadın kocasını nasıl köle yapar?


Köle; efendisinin emrinde çalışan ve onun emirlerini yerine getirmekle yükümlü olan kimsedir. Efendi ne derse köle onu yapar. Efendisinin emrinden çıkma yetkisi de gücü de yoktur.


İşte bazı kadınlar kocalarının böyle olmasını ister. ?Kocam her dediğimi yapsın, benim sözümden çıkmasın? ister. Kocasını; sözle, bağırarak, tehdit ederek sindirir. Bazı anneler de kızlarını böyle yetiştirir. ?Aman kızım! Ne yap et, kocanı sözüne bakıt? derler. Kızlar da bunun doğru bir nasihat olduğunu sanırlar. Böyle yaparlarsa kârlı çıkacaklarını düşünürler. Bilmezler ki, karısının tehditlerinden sinmiş olan erkekler, onların kölesi durumuna düşerler. Bu gibilerin karısı da haliyle ´köle karısı´ olmuşlardır!


Halbuki en güzel yöntem; birbirinin görüşlerine saygı göstermek, herkesin fikrini söylemesine fırsat vermek ve birlikte bir sonuca varmaktır.

Söyler misiniz; bu akıllı kadın işi midir? Kocalarına değer verip onu yüceltmek, kocalarını kral yapıp kendileri de kraliçe olmak varken, köle karısı durumuna düşmek, akıllı kadının seçimi olamaz.

Kadın-erkek ilişkileri konusunda, ne şu derneğin ne de filan oluşumun söylemleri bizi yanıltmasın. Her konuda olduğu gibi bu konuda da rehberimiz; Rabbimizin âyetleri ve Peygamber Efendimiz´in sünnetidir:


?Kadınlarınız sizin örtüleriniz, siz de onlara örtüsünüz.? (Bakara, 187)


?Erkeklerin kadınların üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır.? (Tirmizi, Radâ; 11). ?Sizin en hayırlınız, hanımlarına karşı en güzel davrananızdır.? (Hadis)


?Erkeklerin kadınlar üzerindeki haklarından biri de, istemediğiniz kişileri izinsiz evlerinize almamalarıdır.? (Hadis)


2019 yılının şahsımız, milletimiz ve bütün insanlık için hayırlı olmasını diliyorum.