Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Fest mi Test mi?


Terme Bilgi Gazetesi´nin geçen haftaki sayısında ve sosyal medyada, Samsun Büyükşehir Belediyesi´nin bir ilanını gördüm. Gazetenin manşetten verdiği haberin yanı sıra, iç sayfa boydan boya bu konuya ayrılmış. Büyükşehir Belediyesi bizi 25-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan bir şenliğe davet ediyor:

´BAFRA KAPIKAYA FEST?

Diğer sayfada daha anlaşılır bir ifade var:

´2. Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Festivali´

Kapıkaya Tepesi, Bafra´nın bir turistik bölgesi imiş. ?Kapıkaya´yı anladık da bu fest neyin nesi oluyor?? dedim.

Bu ´fest´ kelimesi bende kötü bir çağrışım yaptı.
Fest, şenliğin Almancası imiş. Bizim şirin ve insanın içini ısıtan ´şenliğimiz´ varken, ´fest´e neden ihtiyaç duyuyoruz? Bu durum, özentiden mi kaynaklanıyor?

Almanlar her yıl yaz mevsimi bitip sonbahara girerken bir şenlik düzenliyorlarmış. Adına da ´Oktober Fest´ diyorlarmış. Şenlik, Eylül ayının ortalarında başlıyor ve Ekim ayının ilk günlerine kadar devam ediyormuş. Eğer Ekimin 1´inde veya 2´sinde sona ererse, şenliği 3 Ekime kadar uzatıyorlarmış. Çünkü 3 Ekim, 1990 yılında Berlin Duvarının yıkılarak iki Almanya´nın birleştiği günmüş. Bu güne ´Milli Birleşme Günü´ diyorlarmış. 3 Ekim ülkede resmi tatil günüymüş. Özellikle

Almanya´nın en büyük eyaleti Bavyera´da bu ´Oktober Fest´in ayrı bir önemi varmış.

Geçmişin Antalya Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da 2009 ve 2010 yıllarında Antalya´da bir festival düzenlemiş ve adına ´Oktober Fest´ demişti. Meğer bu bira festivali imiş ve adını da Almanların ´Oktober Fest´inden almış. Festivale ait görüntüler medyada yer alınca bunu daha iyi anladık.


Başkan içi bira dolu bir fıçının uygun yerine elindeki küçük çekiçle vuruyor ve kırılan tapadan bira akmaya başlıyor. İlk bardağı da başkan Akaydın dolduruyor ve bir masaya oturarak orada bulunanlarla birlikte rahat ve neşeli bir görüntü içinde birasını yudumluyor. Hazır bulunanlar da bira bardaklarını doldurmaya başlıyorlar. Özellikle ´bira bardakları´ diyorum, çünkü ellerindeki normal su bardağı değil, bira içmede kullanılan bardaklar.


Sonra başkan dekolteli kızların koluna girerek festival yürüyüşüne başlıyor.

% 95´i Müslüman olan bir ülkenin, yine kahir çoğunluğu Müslüman olan bir büyük şehir insanının seçtiği belediye başkanı, o şehir insanının dini inancına göre haram olan bir içkinin şenliğini düzenliyor. Müslümanları âdeta içki içmeye teşvik
ediyor. Sizin havsalanız bunu alıyor mu?..


Tabii böyle bir durumda duyarlı kişilerden ve kurumlardan tepkiler geliyor. Antalya´da 28 sivil toplum örgütü, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın´ın ´´Tütün ve Tütün Mamullerinin Tüketilmesi Kanunu´´na muhalefet ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyor.


Anadolu Gençlik Derneği Antalya Şubesi, Antalya İmam Hatip Mezunları Derneği, Antalya Üniversiteliler Platformu, Akdeniz Kültür Eğitim Vakfı ve Diyanet-Sen´in de aralarında bulunduğu 28 sivil toplum örgütü temsilcisi, Antalya Adliyesi önünde toplanarak Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın´ı protesto ediyorlar.


İşte ben Kapıkaya Şenliği´nde ´fest´ kelimesini görünce bunları hatırladım.


Nasıl Müslüman bir ülkede bira içmeyi özendiren festival düzenlenmesi mantık dışı ise; gayet halisane niyetlerle düzenlendiğine inandığım; spor, sağlık, gezi ve eğlenme amaçlı bir şenliğe ´Fest´ adını vermek de anlamsızdır, gereksizdir.


Eğer şartlarım uygun olsaydı, bu şenliğe katılmayı istiyordum. Hatta bir arkadaşıma, bana refakat etmesi teklifinde bulundum. Ama onun da şartları uygun değildi.


Dilimizi koruma konusunda dikkatli olalım. Kullandığımız cümlelere ve kelimelere dikkat edelim. ´Dilimizi zararlı etkenlerden koruma´nın neresindeyiz?´ diyelim ve biz de kendimizi test edelim.


Konuyu tartıştığımız bir öğretmen arkadaşım, ?Her belediyenin kültür müdürlüğüne, kültürümüzü tanıyan, milli değerleri bilen ve benimseyen bir kültür müdürü gerekli? dedi.