Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


FINDIK SADECE FINDIK DEĞİLDİR


Bir fındık mevsimi daha hayırlısıyla geldi, geçiyor. Bölgemizde üzerinde en çok konuşulan fındık olmuştur. Birçok ürün yetiştirmemize rağmen konu olarak hiçbirisi fındığın yerini alamamaktadır. Bu ,uzun süre böyle devam edeceğe benziyor.

Siz hiç çeltiğin, pirincin, cılbanın, kavağın? fındık kadar mevzu yapıldığına şahit oldunuz mu? Ben olmadım. Fındık adeta bölgemizin can damarı. Fındık, Karadeniz´in petrolü diyorlar ya doğru. Bugün, Karadeniz´de fındıktan daha önemli bir husus göremiyorum. Fındık, bizi uluslararası camiaya tanıtan en önemli markamız.


Fındık, bizim için bir hayat tarzı olmuş, bir kültür olmuş. Hayatımızda ´fındık zamanı´ diye başlı başına bir beşinci mevsim oluşmuş. Her şey bu beşinci mevsime göre planlanıyor. Her şeyin, fındıktan sonra olanı makbul. Dualarımıza bile yansımış.´´ Ömrün uzun, düğünün güzün olsun´´ boşuna dememişler. Güzün özelliği, fındık sonrası olması. Bu da para demek, bolluk- bereket demek.


Paranın bol olmasından olsa gerek, fındık zamanının diğer adı ?erkek ayı?dır. Bu ayda ürkek bulamazsınız, herkes erkektir. Yani herkes diklenmeden dik yaşar. Çocuklar için bile bu böyledir. Hangi çocuğa rastlasanız, ?şu kadar başşak yapsam şu kadar param olur? der. Başşak yapmak, ekonomik hayata atılışın ilk adımıdır. ?Bana ne kadar başşak yaptığını söyle sana ileride nasıl bir adam olacağını söyleyeyim? desek yanılmış olmayız. Bölgemizde bugünün esnafı, işadamı ? dünün iyi bir başşakcısıdır.


Fındığın mahsulüne başak denmez. Başak diğer sıradan mahsullerin ürünüdür. Fındığın mahsulünün söylenişinde bile bir farklılık, bir mübalağa vardır. Onun adı başak değil başşaktır. Yani eski tabirle şeddelidir. Böyle demekle halkımız fındığı kendince ayrı bir statüye tabi tutmaktadır. Fındık riski sevenlerin mahsulüdür. Fındık bir kararda durmaz. Borsa gibidir. İnişli çıkışlı bir hal gösterir. Ne zaman ne yapacağı belli olmaz. Halkımız, bunun için ?fındık yuvarlaktır, avucundan kayar gider, ne belli olmaz? der.


Fındık işi, cesaret işidir. Cesareti olmayan fındık işiyle uğraşamaz. Fındık ürkeklerin işi değildir, erkeklerin işidir. Fındık kadar insana cesaret veren başka bir mahsul yoktur. Dikkat edin fındık işiyle uğraşan bocalasa da bir zaman sonra ayağa kalkar. Fındığa bulaşanın bir daha bundan vazgeçmesi mümkün değildir. O başşak da yapsa fındıkçıdır artık.


Ben hiç gurbetten çeltiğe geleni görmedim, ama aksine fındığa da gelmeyeni görmedim. İstanbul bu ayda büyük oranda boşalıyorsa, sebebi fındıktır.


Fındık, az olsun çok olsun, Karadeniz insanına sılasını unutturmaz. Bölgemizde sıla-i rahmin en büyük sebebi fındıktır. Fındık toprağa ne kadar kök salıyorsa, vatan sevgisi de o oranda artar. Benim anladığım fındık sadece bir mahsul değil , bir hayat tarzıdır, bir kültürüdür. Aksini iddia eden varsa tartışmaya hazırım.


Sağlıcakla kalın.