Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


FINDIKTA ORTALIK TOZ DUMAN

FINDIKTA ORTALIK TOZ DUMAN


Hemen her gün gazete ve televizyonlarla fındıktan söz edilmediği olmasın.
Şubat ayında başlayıp, mart ayının ortalarına kadar üretici-tüccar ve borsalarda konuşulan tartışılan tek konu, “Ömrümde böyle fındık görmedim.” Bu söz kimlerin iştahını kabartıyor biliyor musunuz ?
2013`ün sezon başında fındık fiyatları 7 TL iken, 2014`ün Ocak, Şubat ve Mart ayının ortalarına doğru 5.8 TL` ye neden düştü?

İşte o yukarda söylediğim sözlerin sonucunda bu oldu.
Elinde fındık bulunduran malcı grubu 7 TL` ye aldığı ürünü çok zarar etmeme korkusuyla 5.8 TL`den satmaya başladı.

Fındık fabrikalarında da, ihracatçılarda da bir telaş başladı.
Onlar üreticiden emanet aldıkları fındıkları satarak kar etmeyi düşündüler. Hesapları, fındık onlara göre bu yıl çok olacak, rekolte 1 milyon kiloya ulaşacaktı. Üreticiden de düşük fiyatlarla fındığı alacaklar emanetleri de düşün fiyatlarla kapatacaklardı. Yani servet üzerine servet katacaklardı.

Hesap tutmadı.

Allah`ın hikmetine bakın.
Öyle bir tufan verdi ki, hem tüketiciye hem de ihracatçıya unutamayacakları bir ders verdi.
Üreticiye ağzına hakim ol diğer gruba da her gecenin bir sabahı var mesajını verdi.
29-30-31 2014 Mart gecesi yağan kar ve akabinde -18 dereceye varan soğuk don yükseklerde fındık bahçelerinin ateş gibi yaktı.

Ne oldu?

Üretici 3 yıl alamama ile karşı karşıya kaldı. Ama üreticinin bir tesellisi alan bazlı desteğin devam etmesiydi. Ayrıca Ziraat Bankası ve tarım kredi borçlarının ertelenmesiydi.
Fındıkla 5 taş oynayanların durumu alt üst oldu.

Nasıl mı?

Şimdi bağlantı kurdukları yerlerle taahhütlerinin ertelenmesi için çaba gösteriyorlar. Bir yandan da yalan yayınlarla üreticinin psikolojisini bozucu hareketlerden de geri kalmıyorlar.
Dış ülkelere giderek 500 bin ton fındık olacağının mesajını veriyorlar. Bu rekolteyi kim yaptı? Rekoltenin tespitine daha bir buçuk ay var.
Aslında rekolte de gözler her yıl olduğu gibi ziraat odalarının üzerinde.

Üreticilerin tek dostu onlar ziraat odaları. Onlar bilim adamlarının oluşturduğu komisyonlarla doğudan-batıya kadar tüm örnek bahçeleri gezerek rekolteyi tespit etmektedirler.
Yıllardır yapılan rekoltelerde Ziraat Odaları %3 yanılgı içinde oldular. Günlerini yazdıkları senaryolarla tamamlayan gruplar şişirme rekoltelerle hiçbir zaman güven vermediler.
Bu yıl ürünlerde ortalama %50 düşüş var. Geçen seneki rekolte 484.600 bin ton olduğuna göre bu yılı rekoltenin ne olacağını siz düşünün.

Üreticiye sesleniyorum.

İpler şimdi sizin elinize geçti.
O ipi iyi kullanın.
O iple sizleri yıllarca öklü tutanlara şimdi de siz o ipin hesabını sorun.