Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


FINDIKTA OYUNLAR BİTSİN!

FINDIKTA OYUNLAR BİTSİN!


Üreticinin emeğini hiçe sayanlar, her fındık satışı arttığında fındık üzerindeki oyununa devam ediyor.
Fındık piyasasını ellerinde tutan ihracatçı gurubu, İstanbul`da on beş günde bir lüks otellerin fiskos odalarında toplantı düzenliyor.

17 Aralık`ta meydana gelen ve Türkiye`nin gündemine oturan ve ekonomiyi alt üst eden olay sonrası dolar ve Euro çılgınca tavan yapınca ihracatçı şaşkına döndü.
Bankalardan döviz bazında çalışan ihracatçıların fındığı ucuza satarak dövize bağlaması, piyasada fındığın düşmesine sebep oldu.

Piyasandan fındık almayan ihracatçılar ellerindeki stokları birbirlerine vererek Avrupa`ya olan taahhütlerini yerine getirmektedir.
Kendi menfaatlerinden başka hiçbir şeyi tasa etmeyen bu topluluk mutlaka bir gün hesap verecektir.

Fındıkla oynayan, bu grup gibi bir çok dinozor geldi geçti. Fındıkla oynamak çok hatalı.
Mevsim koşulları çok düzgün giderken; fındık bahçelerindeki püskülleri gören ihracatçı “Bu yıl çok fındık olacak!” şeklinde senaryo yazmaya başladı.
Üretici de onların bu hareketlerini bilmediği için bahçelerinden kopardıkları bol püsküllü dalları fabrikalara getirerek göstermeye çalışmakta.

Çiftçiye sormak lazım.
Sen ne yapmak istiyorsun?

Kendi bindiğin dalı her yıl böyle kesiyorsun dalları getirip göstermene gerek yok.
Fındığın hesabının yapılmasının zamanının çok erken olduğunu hatırlatmak isterim.

2004 yılını ne çabuk unuttun. Daha fındığa 6 ay var. Ne olacağını kestirmek için kehanet sahibi olmak lazım.
Şu anda fındığın düşmesini sunî olarak görüyorum. Nisan ayı içerisinde o alivre satışı yapanlar fındığın fiyatının düşürdükleri gibi yukarıya da çekeceklerdir.

Üreticinin elinden fındık %90 çıkmış durumda. Yeni fındığında sonunun ne olacağı iklim koşullarının değişmesinden dolayı ne olacağı belli değil. Üretici olarak konuşmalarımızı ve hareketlerinizi kontrol altına alın. Yoksa kendi kendi sonunuzu hazırladığınızı hatırlatmak isterim.
Söylemesi benden.

Yarınınız bu günden güzel olsun.