Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeki ORDU


FİZANYA`DA SAKIZBANK`IN İNCİR AĞAÇLARI


Şu Fizanya tuhaf ülke.

Fizanya dünya üzerinde yer alan bir ülkedir. Bu ülkenin bir marşı ve de bayrağı dahi vardır. Söylentiye göre Bulgaristan, Vatikan ve İngiltere gibi demokratik ve laik bir ülke olduğu rivayet edilmektedir.

Fizanya kendine has kuralları “Dedeyasa” adını verdikleri matbuu bir kağıda kaydetmişler. “Nakidizm” dinini hüküm sürdüğü bu ülkede zemheri sineği kabilinden diğer dinlerden de insan yaşarmış. Aralarında müselmanların dahi olduğu söylenir.

Kanun kitaplarının adına Dedeyasa denmesi ise tuhaf bir rivayete dayanmaktadır. Asıllarının ne olduğuna dair bilgi olmadığı için güya “bizim dedemiz bile var” dercesine bu ismi almışlar.

Gel zaman, git zaman ülkede değişik kurumlar kurulmuştur. Bunların en mühimlerinden birisi de bankalarmış. Bu bankaların bazılarının incir ağacı fidanlıkları varmış. Bunlar vatandaşın evi, ocağı şenlensin diye ocaklarına incir ağacı dikerlermiş.

Bu bankaların bazıları vatandaşlar tarafından kurulurken, bazılarını da Fizanya devleti kurmuş. En meşhurlarından birisi de “Sakızbank”mış.

Efendin bu Sakızbak çalışanlarının tamamı da tuttuğunu koparan cinsten olmasa bile yapıştığını daha bırakmazmış. Kuvvet ve kudreti arkasındaki büyük güçten alıyormuş. Hatta zorla kendi bankalarında hesabı olanlara istek dışı kart verirlermiş. Siz her ne kadar istemezüüük diye feryat ededurun ne dinleyen varmış ne duyan.

Aslında Fizanya, Fizanya olalı böyle kendine muti çalışanlara az rastlanmış.

Kart deyip geçmeyin. Önceleri ona yani karta ulaşmak için istekli olanları iğnenin deliğinden geçirirlermiş. Kart isteyenin büyükannesinin kızlık soyadı yetmediği gibi daha doğmamış torunlarının bile soyadını soruyorlarmış.

Zamanla ne olmuşsa olmuş. Bankanın önünden geçene kart dağıtılır olmuş. Almak istemeyenlerin uğradığı taciz kelama gelir cinsten değilmiş. Delifon mu, telefon mu ne idüğü bilinmeyen ve telin ucundan irtibat kurulan cihazlarla gece demeyip gündüz demeyip insanı rahatsız ederlermiş. İlla bu kartı almalısın derlermiş.

Her ne kadar bazıları “Burası dağ başımı almıyorum” dese de dinleyen kim. Duyumlara göre bazı çalışanların hesapları bloke ediliyormuş. Hesaba yönelik bu taarruz, kart vermek istedikleri kişiyi yıldırmak içinmiş. Taarruza maruz kalan kamu çalışanı mecburiyetten Sakızbank`ın yolunu tutuyor kuzucuk kuzucuk kartı almaya gidiyormuş. Bir Allahın kulu da “Yahu bu adam bir ay çalıştı çabaladı nasıl maaşına el korsunuz” demiyormuş. Onlarda biz istediğimize istediğimiz muamaleyi yaparız der gibi yapacağını yapıyormuş.

Garibim ne yapsın? Bankanın ardında koskoca Fizanya Devleti var. Kendisi kamu görevlisi. Sakal, bıyık meselesi yani.

Günlerden bir gün dağ başında rastladıkları birine “Buradan geçmek için kartın olmalı” denilmiş. Adamcağıza zorla kart aldırmaya çalışmışlar. Şimdi lafın pardon yazının tam burasında bana “Yahu Zeki efendi amma da attın, dağ başında yol olur mu?” demeyin. Olur efendim olur! Siz yol mu soruyorsunuz?

Yolunu bulan buluyor.

Ne yani yol bulamayacaklar da yolsuz mu olsunlar değil mi?

Şu Fizanya tuhaf ülke