Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


GEÇ GELME, GENÇ GEL

GEÇ GELME, GENÇ GEL


Bu yıl `camiler haftası` münasebeti ile Diyanet İşleri Başkanlığı `gençlik` konusunu seçmiş.
Konu ile ilgili ilginç bir de ibare geliştirmiş. İbareyi her caminin girişine ve insanların görebilecekleri yerlere asmış.

İbare ilgi çekici,
`Geç kalma, genç gel`

Doğru ,geç kalınca gençlik de elden gitmiş oluyor. Gençlik gidince haliyle geç kalınmış oluyor.
Ben ibareyi kendimce şöyle değiştirdim. Böyle olunca daha uygun olacağı kanaati bende hasıl oldu.

`Geç gelme, genç gel`
İlk bakışta `geç gelmek` olumsuz bir mana içeriyor gibi. Söz konusu cami olunca yetkililer olumsuzluk ihtiva eden `gelme` fiilini kullanmaktan imtina etmiş olabilirler. Halihazırda genç gelemeyip geç gelenler bundan incinebilirler. Bu da haliyle dini anlayışa ve cami adabına aykırı.

Ben yine de `geç gelme , genç gel` ibaresinin daha ilgi çekici ve daha edebi olacağı hususunda ısrarcıyım. `Geç gelmek` hem ezan okunduktan sonra gelmek ,hem de ihtiyarlıkta gelmek anlamına gelir.
Geç gelmek malesef hayatımızın hazin bir gerçeği haline geldi. Camilerimiz hemen hemen geç gelenlerden ibaret . Yıllarca geç gelen geç gelmeyi alışkanlık haline getirdi. Çoğu kere cemaatin yarıdan fazlası ezan okunurken camiye dahil oluyor. Güzelim sohbetten üç beş cümle ya duyuyor ya duymuyor. Camiden çıkınca duyduğu bu üç beş cümle ile amel etmeye çalışıyor.

Oysa hatip ile muhatap arasında `konu bütünlüğü `esastır. Konu bütünlüğü kaybolunca ahenk kayboluyor. Ortaya çıkan ahenksizlik dalga dalga cami dışına ,sosyal hayata sirayet ediyor.
Özellikle yatsı ve sabah namazlarında cemaat yaş itibariyle geç gelenlerden ibaret. Gençler geç gelmeye ahdetmiş gibi. Geç gelmek ,bir bakıma hiç gelmemekten iyidir. Bu gidişle geç gelenleri de arar hale gelecek gibiyiz.

Şimdilerde genç gelenler geç gelenlerin nazarında yabancı gibi duruyor. Bünyeye uyum sağlamaya çalışıyor.
Şüphesiz genç gelememenin hepimizce bilinen sebepleri var. Hutbelerde ,sohbetlerde, konferanslarda…bunun üzerinde duruluyor.

Aslında her cami görevlisi ,her cemaat…bunu kendine dert edinmeli. Etrafındaki gençleri envanterini çıkarmalı. Onlarla birebir iletişim kurmalı. Kampanyalar düzenlemeli. Kampanya neticesinde bir yıl zarfında sayıca nereden nereye geldiğini rapor etmeli. Amirlerince buna göre taltif edilmeli….
Böyle olmazsa `geç gelme , genç gel` ibaresi bir slagon olmaktan öte gitmez.

Aşağıdaki ifadeler genç yaşlı hepimizi kapsıyor:
Ezan ile gelmezsen ,sela ile gelirsin.

Dik gelmezsen ,yatay gelişin.
Elbise ile gelmezsen ,kefen ile gelirsin.

Canlı gelmezsen ,ölü gelirsin.
Anla artık ,mutlaka gelirsin.

Gel camiye ,canlı gel.
Yoksa mevta gelirsin.
Allah hepimizi genç gelenlerden ve geç kalmayanlardan eylesin.