Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Geldiği yolu unutmayanlar

Geldiği yolu unutmayanlar


Yaklaşık üç yıl önceydi. Terme İmam Hatip Lisesi Müdürü Yakup Ar beni aradı. “Üstat, bir okul albümü hazırlamak istiyoruz. Sizin görüşlerinizden de faydalanmak isteriz. Nerede buluşalım?” dedi. Ben, “Hem ziyaret olur, hem de konuyu görüşürüz” diyerek okulda buluşmamızın uygun olacağını söyledim.

Bir gün Yalı Mahallesi’ndeki İmam Hatip Lisesi’ne gittim. Müdür Bey, “Kuruluşundan bugüne kadar görev yapmış idareciler, öğretmenler, yardımcı personel, mezunlar ve spordan edebiyata kadar elde edilen başarılara albümde yer verilecektir. Siz bu okulun Terme’de yaşayan en eski idarecilerinden birisiniz. Sizin de bilgi ve belgelerinizden faydalanmak istiyoruz” dedi.

Memnuniyetle kabul ettim. Başta bilgi, belge ve fotoğraf olmak üzere elimden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumu bildirdim. “Bu, gerçekten iyi düşülmüş bir proje” dedim.

Başta 1982 yılı albümü olmak üzere fotoğraflar, Terme İHL ile ilgili yazılar, geçmişe ait öğretmen listeleri ve bazı belgeleri okula verdim. Bir süre sonra aynı istek, okulun mezunlarından Edebiyat Öğretmeni Ahmet Sezgin’den de geldi.

Aradan hayli zaman geçmesine rağmen albümden bir ses çıkmıyordu. Doğrusu çok merak ediyordum. Bir an önce elime alıp sayfalarına göz atmak istiyordum. Çünkü ben de bu okulda 27 Temmuz 1981’den 05.03.1985 tarihine kadar; ilk üç ayı öğretmen olmak üzere müdür yardımcısı ve müdür başyardımcısı olarak görev yapmıştım. İki sene boyunca eski garajlardan Kocaman Caddesindeki okula kadar olan yolu her gün dört defa arşınlamıştım! Yalı Mahallesindeki okulun bahçesinde adım atmadığım toprak parçası kalmamıştı.

Son zamanlarda Ahmet Sezgin’i, Terme Bilgi Gazetesinde gazete çalışanı Belma Aykül’ün masasında sıkça görmeye başlayınca sona yaklaşıldığını hissetmiştim. Ne Ahmet Bey, ne de Belma Hanım yaptıkları çalışmayı bana göstermiyordu. İstesem de göstermiyordu. İkisi de “Sürpriz hocam” diyorlardı. Halbuki her ikisinin de hasbelkader öğretmenliğini yapmıştım.

Nihayet 06.01.2022 tarihinde sosyal medyada yapılan paylaşımlardan kitabın yayınlandığını öğrendim. Hasretle ve merakla beklenen eser çıkmıştı. 11 Ocak Salı günü de Terme İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği’nin (TİMMDER) Fiskobirlik Caddesindeki adresine gittim. Başkan Ali Alparslan’dan, ücretini ödeyerek kitaptan bir adet aldım. İçeriğini çok merak ediyordum. Hemen oracıkta sayfalarını hızlıca çevirerek bölümlere göz attım.

Her eser bir emek ürünüdür. Hele de araştırma yapmak meşakkatli iştir. “Geçmişten Günümüze TERMESPOR” kitabını hazırlamış birisi olarak araştırmanın zorluğunu, hangi güçlüklerle karşılaşıldığını iyi bilirim. İşin başında Okul Müdürü Yakup Ar olsa da kişileri arayan, onlarla muhatap olan, az da olsa gelen tepkileri göğüsleyen kişi Ahmet Sezgin’di. Tabii işin sekretaryasını yürüten, mutfaktaki Malik Albayrak’ı unutmuyoruz.

Bu eser, Terme İmam Hatip Lisesi’nin 47 yılını kapsamaktadır. Geçmişi anlatmaktadır, geleceğe de ışık tutacağına inanıyorum. Bugün değeri tam olarak anlaşılmasa bile, Baha Rahmi Özen’in dediği gibi, “Eserin önemi, 50 yıl sonra daha iyi anlaşılacaktır.” Ben öncelikle böyle güzel ve anlamlı bir projeyi düşünen, sonra da eserin hazırlanmasında emeği geçen idareci, öğretmen ve diğer çalışanları kutluyorum.

16.01.2022 Pazar günü İHL Tellioğlu Konferans Salonunda albüm-kitabın tanıtımı yapıldı. Tam evden çıktığım sırada yoğun bir kar yağışı olmasına rağmen gittim ve salondaki yerimi aldım. Okulun mezunlarından Belediye Başkanı Ali Kılıç, yine Terme İHL mezunu İlçe Milli Eğitim Müdürü Özer Ersoy ve Müftü Ömer Ergül hazır bulunanlar arasındaydı.

Başta Okul Müdürü Yakup Ar ve eseri hazırlayan Edebiyat Öğretmeni Ahmet Sezgin olmak üzere, okulun idarecilerine ve sekreter Malik Albayrak’a protokol ve misafirler tarafından plaket verildi. Bu arada gerek salonun girişinde ve gerekse salonda isteyenlere ücreti karşılığında (100.00 TL) kitap verildi. Toplantıdan sonra da okulun yemekhanesinde katılanlara pasta ve çay ikramında bulunuldu.

Yazımı, bir fikir adamımızın sözü ile bitirmek istiyorum:

“İmam Hatipler, Müslüman Anadolu insanının kabul olmuş duasıdır.”