Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Selim EROĞLU


GELİN OLDU-ELİN OLDU


Hayat kitaplarda yazılanlardan ibaret değildir.


Hayat, kitaplarda yazılanların uygulama alanıdır.


Kader, ilmihal kitaplarında yazan sadece bir konu başlığı değildir.


Kader başa gelen haldir.


Allah kullarını her daim imtihan eder. Allah, hiçbir şeyimiz yokken gösterdiğimiz sabra ve varlıklı iken gösterdiğimiz tavra bakar. Sabır yokken, tavır varken belli olur.


İşte öylesine bir hikayede sabrı ve tavrı görüyoruz.


Bu güzel hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.


´´Ayaztepe köyünden üç dönümlük bir fındıklık almaya karar verdim.


İki gözlü, yığma tuğlalı bir bağ evinin olduğu bu fındıklığın her yanı çim , çiçek ve meyve ağaçlarıyla doluydu. Kiraz, dut, töngel , erik , üzüm; güller, menekşeler sümbüller?


Evi satan kişiyle tüm fındıklığı dolaştık bir süre. Birden ´ne alaka´ dedirtecek bir ağaç gördüm. Hurma ağacı. Bu yörede hurma yetişmez ki. Karadeniz Bölgesi´nde ne işi olur hurmanın? Satıcı tebessüm etti. Acı bir tebessümdü bu.


--´´Yıllar önceydi´´ diye başladı anlatmaya:


´´Hastalandım. Yataklara düştüm. Hastaneye kaldırmışlar beni. Ölmek üzereyim. Sanırım ciğerimde kocaman bir yara. Doktorlar ümidi kesmiş. Sevdiğim bir kız var. Bir gün çıkmış gelmiş hastaneye. Nasıl sormuş, nasıl bulmuş bilmiyorum. Konuştuk saatlerce. Ağlaştık. ´´Seni ölene dek bekleyeceğim´´ dedi. Sonra tam ayrılık zamanı cebinden bir hurma çekirdeği çıkardı, verdi.


´´Bereket versin diye hep yanımda taşırım bunu, senin olsun´´ dedi. Devam etti. ´´Baktıkça beni hatırla , seni beklediğimi bil ve tez iyileş.´´


O küçük çekirdek hayata bağlayan bir köprü oldu bana. Pijamamın cebinde sakladım aylarca. Kimse bilmedi. Avucuma aldım. Ellerime değen mısır püskülü saçları oldu. Baktıkça zeytin gözlerini gördüm.


İstersen masal de sen buna .İyileştim. Ölümü beklerken taburcu oldum. Bu Bahçeye geldim. Hurma çekirdeğini bahçeye diktim. Yöresi değildi, mevsimi değildi, ama diktim. Tuttu. Filiz oldu, fidan oldu, ağaç oldu.´´


Adam bir an sustu. Çekinerek sordum.


--´´ Ya sevdiğin kız?´´


Gözlerindeki parlaklık yaş olup yanaklarına süzülürken,


--´´O hurma çekirdeği kadar dayanıklı değildi, GELİN OLDU, ELİN OLDU.´´ dedi.


Yarınınız bugünden daha iyi olsun. Sağlıcakla kalın.