Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


GEMİSİZ KAPTANLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

GEMİSİZ KAPTANLAR ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME


* Bütün grup üyelerimize sevgi, saygı ve selamlar.. Sıradaki kitabım, aynı zamanda Ateş Yayın Dağıtım dan yeni çıkan "Ateşten Öyküler" hikaye antolojisi editörümüz olan değerli yazar Yılmaz İmanlık a ait "Gemisiz Kaptanlar" isimli romandı. Açıkçası bu kitabı neredeyse iki haftadır bitirmiş bulunmaktayım fakat şiir kitabım ve antolojinin takibini yaparken yorumda geciktim.

* Kitap kapağı çok sade ve güzel tasarlanmış. Adeta kitabın içeriğinden noktalar barındırıyor. Bize eser hakkında bir nebze de olsa bilgi veriyor. Kitabı okumaya başlarken aklımda klasik bir roman gidişatı hayal etmiştim ancak Yılmaz hoca farklı bir esere imza atmış diyebilirim.

* Gemisiz Kaptanlar kitabı bende bir romandan ziyade başkahramanımız Bahadır'ın memleketi Ordu'da ve çevresinde verdiği hayat mücadelesi, arkadaşları ve dostları ile kalbi bağları, güçlü insan ilişkileri, umut, aşk, beklenti, hüsran, şok ve gurur gibi birçok konuda yazılmış bir büyük hayat günlüğü izlenimi uyandırdı.

* Kitapta yol alırken, Bahadır'ın yer yer iç konuşmaları, hisleri, kırıklıkları, sarsıntıları ve güzide bir memleketin duygu ve düşünce dünyalarına dalıyoruz. Sanırım Yılmaz Hoca kitabı yazarken ille de edebi derinlik peşinde koşmadan sade bir dil kullanmayı tercih etmiş.

* Bu durum, bir açıdan avantaj diğer açıdan dezavantaj getirmiş olabilir. Şöyle ki, kitabın yazılış dil üslubu seçimi okuyacak herkesin anlamasını kolaylaştırma sağlamış, bu yönüyle avantaj olmuş. Dezavantaj yönünde ise istenilen sanat derinliği tam olarak oturmamış gibi. Hatta kitabın karakterlerini tanımaya çalıştığımız bazı noktalar hızlıca geçmiş ve aceleye gelmiş gibi küçük bir intiba uyandırıyor. Aslında kitap karakterlerini belki biraz daha derinden ve geçmişten tanıma şansı bulabilirdik.

* Kitabın sevdiğim diğer tarafı da şu ki, aynı zamanda şairlik kimliği bulunan Yılmaz hocamız şiir, şair, edebiyat, kitap, yazar ve romanlar üzerine bizzat romanı içerisinde isabetli açılımlar ve tarifler yapmış. Bu da yazdığı kitabı Şair ve yazar grubu kişilikler için özel kılıyor. Ben bu tür bir roman şeklini (Şair şiir, roman, yazar..) tahlilini en son İhsan Oktay Anar'ın Galiz Kahraman eserinde görmüştüm. Ki o da son derece ustacaydı.

* Son olarak, yazarımız kitabın ta en başına yerleştirdiği sevdiğiyle buluşmak için seyahat etme olayını ve sonraki şok edici gelişmeyi kitabın sonlarına doğru yerleştirmeyi ustaca başarmış diyebilirim. Güzel bir kitaptı. (Selman Bilgili,Kitap-sızlar=