Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ahmet SEZGİN


GENÇLERE VERDİĞİM SEMİNERLER


2017-2018 Eğitim Yılı 1.Dönem ders yılı sonunda -15-18 Ocak tarihleri arasında- Terme İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü´nün M.Akif Ersoy Anadolu Lisesiyle birlikte Anadolu liseleri öğrencileri için organize ettiği 4 semineri vermek nasip oldu bize.

4 seminerin ilki, 15 Ocak Pazartesi günü lise birinci sınıf öğrencilerine verdiğim "Değerler Eğitimi" üzerine oldu.?Edep, sevgi, saygı, merhamet, iyilik, adalet, dürüstlük, kul hakkı, empati, fedakarlık? gibi manevi değerlerimiz hakkında öğrencilerle muhabbet ettik.

16 Ocak´ta lise 2. sınıf (10.sınıf) öğrencilerine verdiğim seminerimiz, "Kitap Sevgisi ve Okuma Alışkanlığı" üzerine oldu. "Yedi Güzel Adam" dizisinden okumayla ilgili bir bölümü seyrettirerek başladığım seminerime sevgili gençlerimiz ile değerli meslektaşlarımıza özetle şunları söyledim:

?Kendini ve Hakk´ı bilmeyince de okumanın bir anlam ve kıymeti kalmıyor. Çünkü ?yaratan Rabb´in adıyla? okunmayınca kitaplar, insan ve kâinat kitabı da doğru okunamıyor. Bazı insanlar, hakiki okumadan uzaklaştıkça milletin ve tabiatın canına okuyor. Neyi niçin ve nasıl okuması gerektiğini bilseydik, tefekkür eden, sorgulayan, eleştiren, sağduyulu, irfan sahibi, erdemli, şuurlu bir millet olabilmeyi de başarabilirdik.?

17 Ocak Çarşamba günü lise 3. sınıf (11.sınıf) öğrencilerine verdiğim "Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız" konulu seminerimizde Türkçenin bozulması, yozlaşması ve kirlenmesiyle ilgili kısa videolarla ve sunumumla dil şuuru vermeye çalıştım gençlere:

?Türk milletinin bin yıllık İslâm kültüründen, millî ve mânevî kimliğinden rahatsız olanlar; Türkçülük adına ?öz Türkçe? nâmıyla ?dilde tasfiye ve uydurmacılık? hareketini başlatmıştır.Milleti millet yapan en önemli unsurların başında gelen dilin ?kültür köprüsü? özelliği yok edilmeye çalışılmıştır.

Millî değerlerden uzaklaşma, Batı´ya özenme; çağdaş, modern ve ?entel? görünme tutkusu, ?Türkingilizce? denilebilecek yarı Türkçe, yarı İngilizce ucûbe bir dilin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.?
4 seminerin sonuncusu, 18 Ocak Perşembe günü lise son sınıf öğrencilerine verdiğim "Üniversite Sınavı ve Motivasyonu" üzerine oldu. Bu seminerimde gençlerimize özetle şöyle dedim:

?Sevgili gençler, başarının sırrı çok çalışmak değil; planlı, verimli, azimli ve sabırlı çalışmaktır. Önce kendinizi, yeteneklerinizi iyi tanımalısınız. Sonra hayatın anlamıyla ilgili büyük bir amacınız, ülkünüz olmalı. O ülkü ve sevdanızla ilgili, yetenekleriniz doğrultusunda bir meslek seçmelisiniz.Sonra da o yönde planlı, verimli, istekli çalışmalısınız.?

Programın sonunda ders çalışma teknikleri ile ilgili video izlettikten sonra gençlere ?Fetih Marşı? ile ?Sakarya Türküsü? isimli şiirlerden bazı bölümler okudum.

Seminer sonunda İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Cuma Arpacı ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Özer Ersoy Beyler; dört gün peş peşe verdiğimiz seminerler dolaysıyla kısa bir konuşmalar yaparak şahsımıza, M. Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Uğur Uyar Beye, Anadolu lisesi müdürlerine, emeği geçen öğretmenlere ve seminerleri dikkatle dinleyen öğrencilere teşekkür ettiler. İlçe Millî Eğitim Müdürümüz Özer Ersoy Hocam, bizleri tebrik ederek bize bir buket çiçekle plaket takdim ettiler.

İnşallah bu seminerler, hayırlara vesile olmuştur, yüreklere dokunmuştur.