Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


GIDA FUARINDA TERME


Cumartesi günü ikincisi açılan Samsun Gıda Fuarı´na uğradım.

Gıda üzerine faaliyet gösteren yerel ve genel firma fuarında yerini almıştı.

İçlerinde tanınmış firmalar olduğu gibi yeni yeni tanınan ve markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen işletmeler de vardı.

Benim gezdiğim zaman fuara ilgi oldukça fazlaydı. Organizatörler de aynı kanaatte olduklarını beyan ediyorlar.

Fuarı baştan sona dolaşırken benim gözüm Termemiz´e ait, yani bize mahsus firmaları-markaları aradı.

Fuara, Termemiz´den, Genç İş Adamları Derneği, Çelebi Pirinç, Tekin Süt ve Amazon Mantarcılık birer stand açmışlar. Tabii bunların başında hep Terme yazıyor.

İlçemiz adına yerli ve milli markalarımızı görmem beni ziyadesiyle memnun etti. Ziyaretçilerle yakından ilgileniyorlar. Markaların yardımıyla tanınırlık oranı gittikçe artıyor.

Söğütlü Mantar, adını değiştirerek ?Terme Amazon Mantarcılık? olmuş. Hayırlı-uğurlu olsun. Ürettikleri mantarları güzel bir şekilde ambalajlayarak tüketiciyle buluşturmuşlar. Mantarcılığın alternatif bir ürün olarak kısa zamanda bu kadar gelişmiş olması memnuniyet verici bir durum. İnşallah başarıları artarak devam eder.

Çelebi Pirinç´in sunumunu ve ambalajını beğendim. Terme pirinci vurgusu ön plandaydı. Basından takip ettiğim kadarıyla fuardan memnun ayrılmışlar.

Tekin Süt, ilçemizden topladığı sütleri mamul hâle getirmiş ve yöremizin en önemli markası haline gelmiş. Kendileri, ticarette üretmekten daha önemlisinin ürettiğini tüketiciyle buluşturmak olduğunu biliyorlar. Çünkü her fuarda varlar. İstanbul-Feshane´deki ?Samsun Tanıtım Günleri?ne de katılmışlardı.

İlçemizden başka da bir firmayı-markayı göremedim. Oysa ilçemiz bir tarım bölgesi. Tarım demek, gıda demek. Gıda demek, hayat demek.

Dünya var olduğu müddetçe insanoğlu yiyecek- içecek. Yeme-içme en temel ihtiyaç. Muhtemeldir ki ilerleyen zamanlarda açlıktan dolayı güçler arasında, örtülü-örtüsüz gıda savaşları olacak.

Karnı tok olan ayakta kalacak. Karnı aç olan yok olup gidecek.

Şunu üzülerek ifade edeyim ki diğer ilçeler fuarda bizden daha ilerideler. Her biri en az on markayla-firmayla katılmış.

İlçemizde irili-ufaklı birçok gıda işletmesi var. Bir çırpıda sayamayacağımız fındık ve pirinç fabrikamız var. Hep birlikte katılarak hem kendileri açısından hem de ilçemiz açısından bunu avantaja çevirebilirlerdi. Tam manasıyla organize olamadıklarını düşünüyorum.

Ürettiğini pazarlayamazken, tarımdan beklenen verimi elde edemezsin. Fındığın durumu ortada. Hep birlikte bekliyoruz ne zaman para edecek diye.

Zor da olsa biz bu oyunu bozmalıyız. Biz fındığı fındık olarak değil, işleyip mamul olarak satmalıyız. Elimizde hammadde var, mamul hâle getiremiyoruz.

Terme´ye şöyle uluslararası düzeyde bir çikolata fabrikası gitmez mi? Uluslararası bir çikolata markamız olsa fena mı olur. O zaman göç tersine döner. Terme çağ atlar.

Samsun Gıda Fuarı´nda şunu bir kez daha anladım. Piyasada markan kadar varsın. Markan varsa varsın. Markan yoksa yoksun .

Fuara katılan ve markalaşma yolunda ilerleyen işletmelerimizi, firmalarımızı tebrik ediyorum. Yolları açık olsun. Onların başarısı hepimizin başarısı olacaktır.

Sağlıcakla kalın.