Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


?GÖNLÜN KAYIT DEFTERİ? ÜZERİNE


Eğitimci-Şair-Yazar Zeki Ordu´nun ?Gönlün Kayıt Defteri? isimli deneme kitabı, 2017 yılında Terme´de yayınlandı.

Zeki Ordu, ?Gönlün Kayıt Derfteri? isimli 224 sayfalık ilk eserinde toplam 69 denemeye yer vermiş. Eser, ?Hatırda Kalanlar? ve ?Satırda Kalanlar? ismiyle 2 bölümden oluşmakta. Yazarın kendisine ait olan kapak fotoğrafı; eserin ismi ve bölümleriyle de müsemma.

?Gönlün Kayıt Defteri?, Eğitimci-Şair Zeki Ordu´nun hem çocuk safiyetindeki yüreğinin özlem ve yangınını hem de selim aklının tefekkürünü edebî bir üslüpla yansıtmakta.


?Hatırda Kalanlar? bölümümdeki 32 yazının tamamı; yazarın çocukluk ve gençlik döneminde yüreğinde ve hafızasında iz bırakan olay, varlık, kişi, duygu ve değerleri kaybedişimiz karşısındaki derin hüznü yansıtmakta. Bu hatıralarda anlatılan olaylar, kaybedilen kültürel değerler ve yaşanan hüzünler, aslında onun ve ondan önceki kuşağın hatırında kalanlardır.Hatta bu yazılar, bu milletin modernleşmeyle birlikte kaybettiklerinin bir eğitimci-şairin zaman ve gönül aynasındaki izdüşümleridir.


Yazar, ilk bölümde anlattığı bu hatıralarına yorumlar getirse de, bu yazılar, ?deneme? olarak değil de ?hatırat? olarak müstakil bir kitapta toplanabilirdi.


?Hatırda Kalanlar? bölümündeki yazılar, beni çok derinden etkiledi, bana tam bir nostalji yaşattı. Yüreğime en çok dokunan, çok özgün ve akıcı bulduğum, hatta birkaç kez okuduğum yazılar şunlar oldu: ?Hasibe Ninenin Gülleri,

Gönlümün Çiçek Kokusu, Hazan ve Hüzün, Gökyüzümü Geri Verin, Türküler Bizi Söyler, Bizim Ağaçlarımız, Hace İsmail Efendi, Karatahtanın Kara Günü, Gönül Işığımız.?


?Satırda Kalanlar? bölümündeki yazıların çoğu ise; kainat, hayat ve insana çok yönlü bakan Zeki Ordu´nun gördüğü, duyduğu, okuduğu ve düşündüğü sosyal, kültürel, tarihî ve manevi meselelerle ilgili tefekkür ve iç konuşmalarını yansıtmakta. Yazar, bu denemelerdeki başarısıyla da okuru farklı düşündürmekte.


İkinci bölümde ?Ayrılık Yaman Kelime, Gönüllü Esaret, Çanakkale Dışında Vurdular Bizi, Yüz Kirlenir mi Baba, Rüyalarımı Geri İstiyorum, Sandığa Gönlümü Koydum, Altı Lira.? isimli denemeler; çok akıcı, güzel yazılar.Bahsettiğim
son 3 yazı, aslında ilk bölümde yer alması gereken hatıra yoğunluklu denemeler.


Gönüllere dokunan, hafızalara kazınan bu ilk kitabından dolayı Eğitimci-Yazar Zeki Ordu Hocamı yürekten tebrik eder, nice edebî eserlere imza atmasını Cenab-ı Allah´tan niyaz ederim.Bu güzel eser, bir yaynevi tarafından yayınlanırsa daha fazla okurseverin kitabı okumasına vesile olacaktır.


Yayınlanan ilk eseriniz ?Gönlün Kayıt Defteri? ile biz de sizi ?gönül defteri?mize kaydettik bir kez daha. Yüreğiniz solmasın, yazma aşkınız sönmesin, edep dolu kelam ve kaleminiz susmasın.