Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


GÖNÜL ADAMI HASAN


Onunla tam otuz beş yıldır tanışıyordum. Uzun yıllara dayanan bir dostluğumuz hasıl olmuştu. İlk önce sosyal medya vasıtasıyla rahatsızlığını öğrendim. Çok geçmeden vefat haberiyle sarsıldım. Gerçekten bu ani vefat haberi beni derinden sarstı. Çünkü son görüşmemizde rahatsızlığından falan bahsetmemişti. Sorduğumda her zamanki neşeli ve mütebessim haliyle ? şükürler olsun iyiyim.? demişti.

Bir kişinin ani ölümü ne olabilirdi? Aklıma ilk trafik kazası geldi. Samsun-merkezde üniversite sınavının olduğu Pazar günü Termeli bir öğrenci velisine sordum. ?Beyninde ur vardı,ani gelişti, aniden de vefat etti.? dedi. Sınav görevim boyunca hadisenin tesirinden kendimi alamadım.

Genç ölüm, bir de ahbaplığınız, tanışıklığınız varsa hepten etkiliyor. Cenazesine de katılamadım. Hakikaten, bir tanıdığınızın hastalığında ziyaret edememek cenazesine katılamamak, insanı bir kat daha kederlendiriyor. Neylesin, ölüm herkesin başında, uyudun, uyanamadın olacak.

Kardeşim Hasan Sivas´tan bahsediyorum. Lisede aynı sınıfta değildik ama, aynı zamanda okuduk. Bizim sınıfta dayısı Adem Güngör vardı. Adem ondan hep ?bizim Hasan? diye bahsederdi. Hepimizin malumu vefatına kadar uzun yıllar çiçekçilik yaptı. Çiçekçi Hasan diye nam saldı. Yaptığı işle özdeşleşmişti. Çiçekçi Hasan, çiçek gibi bir adamdı. Bütün çiçeklerin özelliklerini üzerinde cem etmişti. En çok da güle benzerdi. Çünkü daima gülerdi. Bir kişinin yaptığı iş karakterini mutlaka yansır diyorlarsa bunun canlı şahidi Hasan´dır. Tam karakterine uygun bir meslek seçmişti. Yaptığı iş Hasan´ı çiçek gibi yapmıştı diyesim geliyor fakat Hasan çiçekçilikten önce de böyleydi.

Ben Halk Eğitim´de idareciyken hemen hemen her gün görüşür, selamlaşırdık. Birbirimize hayır dualarında bulunurduk. İşini çok seviyordu. Çok kanaatkardı. Bir gün bile işinden ve hayatından şikayet ettiğini duymadım. Hep ?Allah´a şükür? derdi. Kimsenin malında, mülkünde, işinde, parasında gözü olmazdı. O, kişiyle değil, işiyle uğraşan esnaf modelinin son temsilcilerindendi. ´´ En büyük zenginlik kanaatkarlıktır? sözünün yaşayan temsilcisiydi.

Hasan farklı bir esnaftı. Daima gülerdi. Etrafına pozitif enerji yayardı. Yanında çalıştıkları ona hep Hasan Abi diyorlardı. Hep memnuniyetlerini ifade ederlerdi. Esnaf komşularıysa da münasebetleri üst seviyedeydi. Ne zaman bir işim düşse ?mesele değil hallederiz, ayarlarız? derdi ve ayarlardı. Hatta yüz yüze bile görüşmeye gerek yoktu. Telefonla bile çözüm üretirdi. Farklı bir esnaf ve farklı bir insandı.

İnsan bu hayatta hiç mi sinirlenmez, hiç mi suratını asmaz, hiç mi kötü söz söylemez? Ben bunun Hasan´da canlı şahidiyim. Ben, tanıdığım süre içerisinde kötü söz söylediğine, sinirlendiğine, sesini yükselttiğine şahit olmadım.

Samsun´a tayinim çıktığında baktım masamda hiç beklemediğim bir çiçek ? Mimoza Çiçekçilik, hayırlı olsun?? yazıyor. Çiçek, gönül almaktır. Bu iş, Hasan´a çok yakışıyordu. Mübarek Ramazanda vefat etmek Cenab-ı Allah´ın sevdiği özel kullarına ikramıdır diye düşünüyorum. Gönül adamı Hasan bu ikrama mazhar oldu.

Gönül adamı Hasan´a Allah´tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.