Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Nazmi KILIÇ


GÖNÜL NE İSTER? ( 3 )

GÖNÜL NE İSTER? ( 3 )



    Geniş bir alanında çay bahçesi olarak kullanılan bu mekânda uygun alanlar oluşturulup konserler verildiği zamanlar da olurmuş. 1975 yılında yıkılıp bu günkü haline dönüşmüş ancak otel kapatılmış. Dışarıdan gelen mevsimlik işçilerin ve gurbetçilerin ilk uğrak yerleri, buluşma mekânı, eşyalarının emanete bırakıldığı mekân olarak kullanılmaktaymış. Her yaş ve her meslek gurubundan insanların uğradığı bu kahvehanemiz oyun, sohbet ve muhabbet ortamı olarak kullanılmaktadır.
    Kahvehanelerde kurulan dostluklarla ilgili bir kahvehane sahibinin bu gözlemleri oldukça dikkat çekiydi. Kahvehanede insanlar kısa sürede birbirleriyle kaynaşabiliyorlar. Birinin şiddete maruz kalması anında hepsinin sahiplenerek koruduğunu, hep birlikte karşı koyduklarını söyledi. Ancak camide yıllardır aynı safta namaz kılan cami cemaatinden birine bir saldırı olması halinde kimsenin dönüp bakmadan gittiğini söyledi. Nasıl bir sohbet ortamı, nasıl bir muhabbet bağı kuruluyorsa birbirlerine sıkıca bağlanabiliyorlar.
    Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de gençlerin yaygınlaşan internet kafe veya kafeleri buluşma mekânı olarak tercih etmesi, kahvehaneler orta yaş gurubu insanların uğrak mekânı haline gelmesine vesile olmuştur. Teknolojinin hızla değişip gelişmesi insanımızın serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlığında da değişikliğe sebep olmuştur. Bilhassa gençliğimiz kıraathane kültüründen oldukça uzaklaşmıştır.  Buna rağmen hatırı sayılır müşteri sayısı ile varlığını sürdürme çabası içindedir. 
    Kahvehaneden daha ziyade kıraathane kültürünün ön plana çıktığı mekânlara duyulan ihtiyaç inkâr ve göz ardı edilemez. Bu dönüşümü sağlayan örnek uygulamalar mevcuttur. Temennimiz yaygınlaşması ve sayılarının artmasıdır. Bizi biz yapacak ve dünyaya bakışımızı değiştirecek tek unsur kitap ve kitap okuma alışkanlığıdır. Gönül ister ki demli çaylar içilirken sohbetin yanında kitap, dergi ve gazetelerinde okunabileceği mekânlar olsun. Kahvehanelerde oturulan kapalı alanlarda sigara içilmemesi müşteri azalmasına vesile olmasına rağmen prestijini arttırmıştır.
    Kahvehanelerde oluşturulan okuma köşelerinin bom boş, oyun alanlarındaki masaların dopdolu olduğunu görmek mümkündür. Yine bir kahveci esnafımızın kahvehanesinin okuma köşesine koyduğu kitapların, gazete ve dergilerin müşterilerince götürüldüğünü söylemesine şaşırmakla beraber üzülmemek elde değil. İlçemizde çay ocakları dâhil 116 kayıtlı kahvehane mevcut. Bunlardan sadece çay ocaklarının sohbet, muhabbet ortamı görülmektedir. Diğerleri şimdilerde oyun ve eğlence mekânı olarak hizmet vermektedir. 
    Şimdilerde ise bu mekanlarımız yani kahvehanelerimiz kapalı ve hizmetlerine ara vermişlerdir. Sanırım pandemiden en fazla etkilenen mekanlarımızın başında kahvehanelerimiz gelmektedir. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreç pandemi sonrasında da birçok alışkanlıklarımızda değişiklik olacaktır. Kahvehanelerimiz bu değişimden olumsuz etkilenebileceğini düşünüyorum.
    Bu olumsuz etkilenmeyi fark eden işletmecilerimiz şimdiden tedbirlerini almış, başka alanlara yönelmiş durumdadır. Geçimini buradan sağlayan işletme sahipleri elbette ki tedbirini alacaktır. Değişen şartlar farklı alışkanlıkların oluşmasına neden olabilir. Umarım her şey herkesin gönlüne göre olur. İşin aslı “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane”. Sohbetiniz bol olsun. Sağlıcakla kalın.