Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Nazmi KILIÇ


GÖNÜL SOHBET İSTER ( 3 )

GÖNÜL SOHBET İSTER ( 3 )


    Kahvehanelerde kurulan dostluklarla ilgili bir kahvehane sahibinin bu gözlemleri oldukça dikkat çekiydi. Kahvehanede insanlar kısa sürede birbirleriyle kaynaşabiliyorlar. Birinin şiddete maruz kalması anında hepsinin sahiplenerek koruduğunu, hep birlikte karşı koyduklarını söyledi. Ancak camide yıllardır aynı safta namaz kılan cami cemaatinden birine bir saldırı olması halinde kimsenin dönüp bakmadan gittiğini söyledi. Nasıl bir sohbet ortamı, nasıl bir muhabbet bağı kuruluyorsa birbirlerine sıkıca bağlanabiliyorlar.
    Ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de gençlerin yaygınlaşan internet kafe veya kafeleri buluşma mekânı olarak tercih etmesi, kahvehaneler orta yaş gurubu insanların uğrak mekânı haline gelmesine vesile olmuştur. Teknolojinin hızla değişip gelişmesi insanımızın serbest zamanlarını değerlendirme alışkanlığında da değişikliğe sebep olmuştur. Bilhassa gençliğimiz kıraathane kültüründen oldukça uzaklaşmıştır.  Buna rağmen hatırı sayılır müşteri sayısı ile varlığını sürdürme çabası içindedir. 
    Kahvehaneden daha ziyade kıraathane kültürünün ön plana çıktığı mekânlara duyulan ihtiyaç inkâr ve göz ardı edilemez. Bu dönüşümü sağlayan örnek uygulamalar mevcuttur. Temennimiz yaygınlaşması ve sayılarının artmasıdır. Bizi biz yapacak ve dünyaya bakışımızı değiştirecek tek unsur kitap ve kitap okuma alışkanlığıdır. Gönül ister ki demli çaylar içilirken sohbetin yanında kitap, dergi ve gazetelerinde okunabileceği mekânlar olsun. Kahvehanelerde oturulan kapalı alanlarda sigara içilmemesi müşteri azalmasına vesile olmasına rağmen prestijini arttırmıştır.
    Kahvehanelerde oluşturulan okuma köşelerinin bom boş, oyun alanlarındaki masaların dopdolu olduğunu görmek mümkündür. Yine bir kahveci esnafımızın kahvehanesinin okuma köşesine koyduğu kitapların, gazete ve dergilerin müşterilerince götürüldüğünü söylemesine şaşırmakla beraber üzülmemek elde değil. İlçemizde çay ocakları dâhil 116 kayıtlı kahvehane mevcut. Bunlardan sadece çay ocaklarının sohbet, muhabbet ortamı görülmektedir. Diğerleri şimdilerde oyun ve eğlence mekânı olarak hizmet vermektedir. 
    Değişen hayat şartlarına göre şekil alan kültürler ortaya çıkan durumlardan etkilenmektedir. Pandemi döneminde kapalı kalan kahvehaneler eski durumunu koruyamadılar. İnsanlar toplu mekanlara uzun süre gidemediklerinden dolayı faaliyet gösteremeyen bu mekanlar, yasağın kalkmasıyla da durumlarını düzeltemeyip kapandılar. İnsanlar ister istemez bu mekanlara girmeye, oturmaya ve sohbet etmeye çekindiler. Artık kahvehane kültürüne alışık insanımız kendine alternatif etkinliklere yöneldiler.
    Elbetteki alternatif etkinlikler kahvehanelerin yerlerini asla ve asla tutamazlar. Ancak yeni nesil bu konuda gelişen ve değişen teknolojiye karşı çabucak adapte olmaktadırlar. Yeni neslin bireysel etkinliklere daha fazla ağırlık vermesi kahvehane kültürünün fazla rağbet görmeyeceği bir hayat tarzına doğru sürükleniyoruz gibi bir izlenim söz konusu ortaya çıkıyor. Ben şimdiki çocukların yaşam tarzlarına baktığımda ilerleyen yıllarda bırakın on beş yirmi kişiyi üç beş kişinin bir araya gelmesinin kolay olmayacağı endişesi taşıyorum. İnşallah yanılan ben olurum insanlarımız geçmişte olduğu gibi gelecek yıllarda da birbirleriyle etkileşim halinde olurlar. İnancım o dur ki birlikten kuvvet doğar. İşin aslı “Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.” Sağlıcakla kalın.