Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Görevini tamamlayan bina

Görevini tamamlayan bina


Terme'deki öğretmenlik görevime ilk olarak orada başladım. 27 Temmuz 1981 Pazartesi günü binanın birinci kat merdivenlerini çıktığımda tam karşıma gelen müdür yardımcıları odasında, pencere tarafındaki masada Yakup Müezzinoğlu oturuyordu. 
Terme İmam Hatip Lisesi, ilk olarak bu binada eğitim-öğretime başladı.
Terme İmam Hatip Lisesi, ilk kız öğrencilerini bu binada kabul etti.
Terme İmam Hatip Lisesi'nin, Kocaman Caddesi'ndeki eski binasından söz ediyorum. 
Terme Bilgi Gazetesi'nin 10.06.2020 tarih ve 903. sayısında “ESKİ İMAM HATİP LİSESİ YIKILDI” haberini okuyunca neler hissettiğimi anlatamam. Tabii yıkılan İmam Hatip Lisesi değil, İmam Hatip Lisesi'nin eski binasıydı. Sayfa editörü, haberin başlığını sütuna sığdırabilmek için bir kelimeyi atmak durumunda kalmış. 
Kur'an Kursu olarak yapılan, yaklaşık kırk sene İmam Hatip Lisesi olarak hizmet veren, “Milli Eğitime devredelim”, “Hayır, devretmeyelim” tartışmaları arasında bugüne kadar gelen bina, görevini tamamladı ve sessiz sedasız yıkıldı. 'Sessiz sedasız' demem, yıkılacağını duymamış ve yıkılırken görmemiş olmamdandır. Yoksa o dört katlı bina yıkılırken elbet çevreye hayli gürültü yaymıştır. 
Haberi okuyunca zihnimden neler geçti neler? 
Benim de o binada yaşanmış pek çok hatıram var. Üç ayı meslek dersleri öğretmenliği, sonrası de müdür yardımcılığı olmak üzere, tam iki öğretim yılı bu binada görev yaptım (1981-1983). Okula gidip gelmek için her gün ikişer defa Kocaman Caddesi'ni arşınladım. Binanın merdivenlerinden inip çıktım. Bahçesinde dolaştım, voleybol oynadım. Geçenlerde sosyal medyada o günlere ait bir fotoğraf paylaşılmıştı. Bir eski İHL mensubu da, “O günler bir başkaydı. O bahçede öğretmenlerle oynadığımız voleybol maçlarının tadını unutamam” diye not düşmüştü. Şimdi bina ile birlikte okulun voleybol sahası da tarih oldu.
Bu binadan kimler geldi, kimler geçti?
Burada kimlerin eğitim gördüğünü, kimlerin görev yaptığını, nelerin yaşandığını anlatmaya kalksam, yazımız bir kitap hacminde olur. Belki bir gün bunu yazan da çıkacaktır. Ben özet olarak geçiyorum.
Bina önce Kur'an Kursu olarak hizmet vermesi amacıyla 1965 yılında iki katlı yapılmış. Bu okulda görev yapan bugünün emekli öğretmenlerinden bazıları, “Ben de bu binada Kur'an eğitimi gördüm” diyerek anlatırlardı. 1973 yılında CHP+MSP koalisyon hükümetinin kurulmasından sonra ülkede peş peşe İmam Hatip Okulları açılırken, Terme'de de 1975-1976 öğretim yılında bu binada İmam Hatip Okulu açılıyor. İlk mezunlarını 1981 yılında vermiş olması, okulun 1974'te açıldığı izlenimi veriyorsa da, bu durum okulun açıldığı yıl sadece orta 1'inci sınıfa değil, sınavla 2'inci sınıfa da öğrenci almış olmasından kaynaklanıyor. O günü bilenler bu ilk mezunlara 'Toplama sınıf' diyorlar. 
Vekâleten görevlendirmeleri hariç tutarsak, okulun ilk müdürü Salih Yaşar Odabaşıoğlu'dur. Sonra Mehmet Aksoy bu görevi iki yıl yürütmüştür. Yakup Müezzinoğlu'nun altı aylık vekaletinden sonra görevi Giresunlu Muzaffer Ayar devralmış, o da İhsan Arduç'a teslim etmiştir. Sonra da Mehmet Özden ve diğerleri.
Ya yetiştirdiği öğrenciler?
İmamlar, bu okulların temel taşları. Sonra müftüler, öğretmenler, doktorlar, mühendisler, avukatlar, hakimler, profesörler ve hemen her meslekten eleman yetişmiştir, Kocaman Caddesi'ndeki bu binadan.
Bina süresini doldurmuştur. Böylelikle binanın kurucuları da, bu binada hizmet veren kurumların çalışanları da görevlerini yerine getirmişlerdir. Gerek binanın yapımında, gerekse İmam Hatip Lisesi'nin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor, aramızdan ayrılmış olanlara da Allah'tan rahmet diliyorum.