Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Güle Güle İbrahim Kuzu


Onu ebedi aleme uğurladığımız düşünüyor ve bu yolculuğunda ona ?Güle güle? diyorum.

O, geçici dünya aleminden ebedî ahiret alemine göç etmiştir. Yunus Emre de şiirinde bu dünyanın geçici olduğunu söylemiyor mu?

?Bu dünyanın meseli, Bir ulu şara (pazara) benzer.


Veli (fakat) bizim ömrümüz, Bir tiz pazara benzer.?


İbrahim Kuzu, Terme Sağlık Meslek Lisesi Öğretmeniydi. Onunla 5-6 sene kadar aynı okulda görev yaptık. Ben SML´de derslere girmeye başladıktan 5-6 sene sonra okulumuza tayin oldu. Bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra
kendisine müdür yardımcılığı teklifi geldi ve kabul etti. Aslında o yıllarda Sağlık Meslek Liselerinde müdür yardımcılığının bir cazibesi yoktu. Derslere girmeden ücret alamıyordun. Ama o bunu bir görev bildi ve idareciliği kabul etti.


Meslek Dersleri öğretmeni olmasına rağmen öğrencilerin bilgisayar konusundaki sorunlarıyla ilgileniyor, sanırım bilgisayar derslerine de giriyordu. Bunun sonucu olsa gerek, mesai arkadaşı Berkan Yumuş ile Terme Eczanesinin üstünde ´İntel Bilgisayar´ı açtılar. Müşterilerin ikinci kata çıkmaya üşendiklerini düşünerek zemin katta bir yer arıyorlardı. Bir süre sonra Beyoğlu Caddesinde Akdeniz Eczanesinin kenarında bir dükkân buldular ve oraya taşındılar.

Fakat burası dar idi ve onların istediği şartları taşımıyordu. Nihayet Pazar Camisi´nin karşısında bugünkü dükkânı buldular. Berkan Yumuş´un Kayseri´ye tayini çıkıp memleketine gitmesi üzerine İbrahim Bey burayı kendisi çalıştırmaya başladı.


İşim olsun olmasın belli aralıklarla yanlarına uğruyordum. Bir ara uzun süredir onu dükkânda görmediğimi hatırladım. Çalışanlara sorduğumda, 4-5 aydır hasta olduğunu ve mayıs ayında mide ameliyatı geçirdiğini söylediler. Hiç kimseden duymamıştım; hastalığına üzüldüm.


Öğretim yılının başladığı günlerde Matematik Öğretmeni Aydın Bakal ile ziyaretine gitmeye karar verdik. Aradığımda ?Şu anda işyerindeyim? dedi. Evine gitmeyi düşünürken bu sefer işyerine yöneldik. Kendisini her zamanki gibi bilgisayar masasının başında bulduk. İyi görünüyordu. Sadece saçları dökülmüştü. ?Midemden rahatsızlanınca uzun süre ne olduğunu anlayamadık. Güya sağlıkçıyız ya, doktorların verdiği ağrı kesicilerle geçiştirmeye çalıştık. Ancak ağrılar artınca esaslı bir muayene ve incelemeden geçtim. İşte o zaman hastalığın hayli ilerlediğini söylediler. Ameliyat oldum. Şimdi belli aralıklarla kemoterapi uyguluyorlar. Bunun ağırlığı 3-4 gün sürüyor. Sonra ikinci terapiye kadar birkaç gün dolaşabiliyorum? dedi. ´Geçmiş olsun´ dedik ve kendisine Allah(CC)´tan şifalar diledik.


Onun mide hastalığına yakalanmasına bir anlam verememiştik. Çünkü mideyi olumsuz etkileyecek bir kötü alışkanlığı yoktu. İyileşeceğini ümit ediyordu. Kim Allah´tan ümidini kesebilir ki? Hele de İbrahim Bey gibi inançlı birisi.
Bazen dükkânda otururken ezan okunur ve birlikte hemen karşımızdaki camiye giderdik. Bazen de müşteriler olur ve onları bırakamaz, görevini daha sonra ifa ederdi.


Sonra duydum ki durumu ağırlaşmış ve hastaneye kaldırmışlar. 28 Martta ziyaretine gittim. Eşi, ?Şimdi uyuyor. Ben selâmınızı iletirim? dedi. Bundan tam bir ay sonra 28 Nisan Cumartesi 15.30´da belediye hoparlöründen acı haberi duydum: SML Öğretmeni İbrahim Kuzu vefat etti.


Daha henüz 45 yaşındaydı ve gelecekle ilgili planları ve hayalleri vardı. Lâkin takdir böyleymiş.


Aynı gün saat 17.00´de evinin önünde komşuları ve dostlarından helallik alındı. Bu sırada Ahmet Hocanın ?Hakkınızı helal ediyor musunuz?? sorusuna hazır bulunanların içten ve yüksek sesle ?Helâl olsun? nidalarını duyduk. Bunu İbrahim Kuzu hakkında bir ´hüsnü şahadet´ olarak kabul ettim.


Cenaze memleketi Yakakent´e götürüldü. Mesai arkadaşlarından bir grup da onu yalnız bırakmadılar ve cenaze ile Yakakent´e gittiler. Ertesi gün Hasan Özdemir ile biz de cenazeye gittik. Terme´den çok sayıda öğretmen, öğrencileri ve dostları da oradaydı.


İbrahim Kuzu iyi kalpli bir insandı. Öğretmenliğinin yanı sıra iş hayatında da herkese iyi davranmıştır. Bir şey alsak da almasak da işyerinde hep güleryüz göstermiş, bilgisayarla ilgili sorunlarıma daima yardımcı olmuştur.
Cenazeye birlikte gittiğimiz Serpil Hanım da onun hakkında hüsnü şahadette bulundu:


?iyi kalpli ve iyi niyetli bir insandı. Kimsenin kalbini kırdığını görmedim. Ölürken bile dostlarını zor durumda bırakmadı. Bir tatil günü vefat etti ve cenazesi de yine bir tatil gününe denk geldi.?


Umarım bu hüsnü şahadet onun rahmetine vesile olur.


İbrahim Kuzu´ya Allah(CC)´tan rahmet; ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.