Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Haklara saygı ve hamsi şenliği

Haklara saygı ve hamsi şenliği


Selim Eroğlu’nun, 15.12.2021 tarihli Terme Bilgi Gazetesindeki ‘Mihmandar’ başlıklı yazısını okudum ve beğendim. “Her renkten, her bölgeden, her mevkiden insan Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesini ziyaret ediyor” dedikten sonra, “Ziyaret kuyruğunda kimse kaynak yapmıyor. Kimse birbirinin hakkına saygısızlıkta bulunmuyor” demiş ya, en çok da bu anlayışı beğendim.

İyi de halkımız neden başka yerlerde, başka durumlarda diğerinin hakkına hukukuna riayet etmiyor? Acaba insanları orada doğru davranışa sevk eden Eyüp Sultan Hazretlerinin manevî varlığı mıdır? Eyüp Sultan’ı her yere götüremeyiz ama bu anlayışı ülke sathına yayabilsek ne iyi olur!

Özellikle sıraya girmeyi gerektiren durumlarda hak ihlallerini sıkça görüyoruz.

Hastaneye gideriz. Kapının üstünde muayene sırasını gösteren ışıklı isim levhası vardır. Ancak birileri yolunu bulur, ismi levhada yanmasa da içeriye dalar, işini halleder.

Sıra ihlallerinin örnekleri çoktur. Son örneğini Hamsi festivalinde gördüm.

28 Kasım Pazar günü Kumsal Kafe sahilinde yapılan hamsi festivaline gelenlere ekmek arası hamsi ızgara dağıtıldı. Tabii sıraya girmek şartıyla. Ancak bazıları sıraya girmekten hoşlanmıyor, sırada olanlara aldırmadan araya giriyor, beklemeden ekmeğe ulaşmak istiyordu.

“Sıraya girip ben de hamsili ekmek yesem mi yemesem mi?” diye düşünürken, biraz da gözlem yapmak amacıyla sıraya girdim.

Mangalda pişirilen hamsiler çeyrek ekmek arasına konuluyor, sırası gelenlere veriliyordu. Dağıtım merkezine yaklaştığımızda tek sıranın kalabalıklaştığını ve insanların giriş kapısında kümelendiğini gördüm. Saygısızlar burada da vardı ve argo deyimle kaynak yapıyorlardı.

Arkamdaki kişiye sırama sahip çıkmasını söyleyip kaynak bölgesine gittim. Ortaya doğru “Bu kadar insan sırada beklerken sizin araya girmeniz ayıp olmuyor mu?” dedim. 35-40 yaşlarındaki adam, “Ben sıradaydım. Çocuğa oyuncak almak için çıkmıştım” dedi. “Bulunduğun yer hiç de öyle söylemiyor” dedim. “Sana yalan mı söyleyeceğim?” dedi. “Seninle tartışmayacağım. Fakat yalan mı yoksa doğru mu söylüyorsun, bunu sen daha iyi biliyorsun” dedim.

İleride hamsi pişirilen bölümde iki belediye zabıtası vardı ama görevlerinin ne olduğunu anlayamadım. Çünkü hiçbiri, sırayı ihlal edenleri uyarmıyor, kurallara uyup sırasını bekleyenlerin hakkını koruma yönünde bir girişimde bulunmuyordu.

Hamsili pilav yarışmasında beni jüri üyesi yazmışlardı ve yarışma için zaman azalıyordu. Tekrar sıraya girmedim, gidip jüri masasındaki yerimi aldım.

Hanımların pişirdiği birbirinden güzel hamsili pilavların tadına baktık. Her biri öyle güzel ve lezzetliydi ki seçim yapmakta ve puanlamada zorlandım. Kabak tatlılarının da usta ellerden çıktığı, lezzetinden belli oluyordu. Böyle uzman yemek ustalarına sahip olduğu için Termeliler övünebilir. Bütün yarışmacıları tebrik ediyorum.

Sayın Ali Kılıç’ın başkanlıktaki ilk aylarını ihtiyatla takip etmiştik. Bu belki de göreve ısınma süresiydi. Sonra yavaş yavaş güzel faaliyetler görmeye başladık.

Cumhuriyet konseri soğuk bir mevsime rastlasa da güzeldi. TRT Türk Halk ve Türk Sanat Müziğinin sevilen sanatçılarını Termelilerle buluşturdu.

Hamsi şenliğinin yapıldığı gün, hafif yağmurla başlamıştı. Buna rağmen Termeliler Kumsal Kafe sahilini doldurmuşlardı. Doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Gelenler, halk oyunları ekibinin gösterileri ile coşuyor, Onay Şahin konseri ile şenlik taçlanıyordu. Bunlar birer sosyal faaliyet olsa da toplumda birlik ve beraberlik ruhunu pekiştiren faaliyetler olması açısından bunlara da ihtiyaç vardır.

Gazetemizin geçen haftaki sayısında “Terme’ye yeni yaşama alanı için ilk kazmanın vurulduğu” haberini sevinçle okudum. Allah tamamına erdirmeyi nasip etsin.

Bu olumlu faaliyetlerden söz ederken bir de önerim olacak.

23.09.2019 tarihinde ilk kazmanın vurulduğunu basından öğrendiğim Salıpazarı Barajı için aradan geçen iki yıllık süreye rağmen ikinci kazmanın vurulduğu haberini duyamadık. Çalışmalar devam ediyorsa biz de bilmek isteriz. Terme’yi, muhtemel sel baskınlarından korumasının yanı sıra Terme’nin su sorununu da temelli çözecek olan Salıpazarı Barajı’nın bir an önce tamamlanmasını diliyorum.