Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Mehmet TÜRKAN


HALK EĞİTİMİN ÖNEMİ VE TARİHİ GELİŞİM SÜRECİ - 1

HALK EĞİTİMİN ÖNEMİ VE TARİHİ GELİŞİM SÜRECİ - 1


    Bizim kültürümüzde eğitim beşikten mezara kadardır ve ilim Çin' de de olsa alınıp gelinmeli ve mutlaka öğrenilmelidir.
    Halk Eğitimi Merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. 
            Günümüzde bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, toplumun ekonomik, kültürel, siyasal ve toplumsal yapıda değişmelere neden olmaktadır. Bireylerin bu değişmelere uyum sağlaması, değişmenin gerektirdiği bilgi, beceri ve değerler kazanmasını zorunlu kılmaktadır. Örgün eğitim yoluyla bu değişikliklerin getirdiği bilgi ve beceri, bireylere ancak belli bir yaşa kadar aktarılmaktadır. İnsanoğlunun ömrü doğumdan ölüme değin öğrenmekle geçer. Öğretme ve öğrenme işi yaşamın bir parçasıdır. Bu nedenle halk eğitimin önemi artmıştır.
    Halk Eğitimi, insanlarımızın çalışma gücünü artırmak, yaşayış seviyesini yükseltmek, milli ve insani meziyetlerini geliştirmek amacıyla okul eğitimi dışında ve ya yanında yapılan eğitim ve öğretim çalışmalarıdır. Bir başka deyişle yaygın eğitimdir.
    Bilindiği gibi, okul öncesinden başlayıp yükseköğretimi de içine alan örgün eğitime bu çağ içerisindeki bütün bireyler ulaşamamaktadır. Ancak örgün eğitimden yeterince yararlanamamış aileler çocuğun aile içindeki eğitiminde de yetersiz kalmaktadır. Yetişkin eğitimi ana babaların bu eksikliğini giderme yolunda da yardımcı olabilmektedir. 
    Toplumlar ne yerlerinde sayabilir ne de çok hızlı değişmelere dayanabilir. Yetişkin eğitimin bir işlevi toplumun, sosyal ve teknolojik değişimlere uyum sağlamasına yardımcı olmaktır. Yetişkin eğitimin amacı bilgi aktarmak değil davranış kazandırmaktır.
    İşsizler iş bulmak, çalışanlar işlerinde ilerlemek için gelişen teknolojiden ve yeniliklerden haberdar olmak amacıyla öğrenmeye ihtiyaç duymaktadır.
    Dünyada her alanda olduğu gibi teknolojik ve sosyal alanlarda da hızlı bir değişim ve gelişim kaydedilmekte. Bu gelişmelere rağmen 'olumsuz' olarak aktarılacak durumlar da vardır. Mesela; hızlı nüfus artışı, aşırı çocuk ölümleri, kaynakların sınırlılığı, alt yapı yetersizliği, işsizlik gibi birçok problem ekleyebiliriz.
    Yıllar ilerledikçe bilgi ve teknolojideki birikim daha da artmaktadır. İnsan en azından içinde bulunduğu konumun ihtiyaçlarını cevap verebilmek için devamlı öğrendiklerini geliştirmek zorundadır. Bununda formal bir eğitim içinde olması öneldir. Bu eğitim için Halk Eğitimi merkezleri en önemli enstrümandır.
    HALK EĞİTİMİN TARİHİ GELİŞİMİ
     Halk eğitimi belki de Ashab-ı Suffe'den başlayan bir eğitimdir diyebiliriz. Çünkü formal bir eğitim olmasa da peygamberimizin dizinin dibinde her gün nebevi eğitim alan bu kişiler sonraki dönemde İslam tarihi kültür ve medeniyetinin temel taşları olmuşlar, İslam medeniyetin oluşmasın en büyük katkıyı sağlamışlardır.
    Bizim Halk eğitim sürecimizi de şöyle özetleyebiliriz:
    Cumhuriyetten önceki halk eğitim çalışmaları. Cumhuriyet dönemi halk çalışmalar.
B. Cumhuriyetten Önceki Halk Eğitim Çalışmaları
    Mescitler ve Camiler
    Yalnızca ibadet yeri olmayan camiler ve mescitlerden, hükümet konağı, mahkeme, misafirhane, genel eğitim ve konferans yeri, siyasi eğitim yeri olarak da yararlanılmıştır.
    Tekke, Zaviye, Dershaneler
    Bunlar mensuplarına musiki, raks, beden, ahlak eğitimi vermeyi, onların fikri düzeyini yükseltmeyi amaçladıkları ölçüde yaygın eğitim kurumu sayılırlar. (Devamı Haftaya)