Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


HANGİ ATATÜRK?


Gerçek Atatürk kim? Tarihte kaç Atatürk var? Atatürk, Kemalist miydi? Antiemperyalist miydi, Batıcı mıydı? Sağcı mıydı yoksa solcu muydu sahi? Kimilerine göre Atatürk, en büyük Batıcı, kimilerine göre en büyük milliyetçi, kimilerine göre en büyük dindar, kimilerine göre din düşmanı, kimilerine göre ise en büyük entiemperyalist Mustafa Kemal Atatürk. Birbiriyle tamamen zıt değer ve ideolojiler, bir şahsiyette nasıl olur da toplanabilir? Bize anlatılanların ne kadarı doğru peki?

Atatürk, ?Dil Devrimi?nden vazgeçip niçin ?Güneş-Dil Teorisi?ni ortaya atmıştır? Atatürk´ün "Nutuk" isimli eseriyle ?Söylev ve Demeçleri?ni okuyan, diğer eserlerini bilen kaç Atatürkçü, milliyetçi var bu memlekette? Türbeleri yasaklayan Atatürk´ün mezarını türbe haline getirenler kimler? "Ölülerden medet uman bir toplum, medeni değildir." diyen Atatürk´e mevlid yazanlar, onu peygamber ilan edenler, ilahlaştıranlar kimlerdi? Eşi ve annesi başörtülü olan Atatürk´ü despotluklarına kalkan yapıp dindarlara zulmedenler, gerçekten Atatürkçüler miydi?

Atatürk´ün bütün vasiyeti neden açıklanmıyor? İddia edildiği gibi içeriğinde halifelik meselesi var mı? Atatürk´ü yanlış teşhis ve ilaçlarla kimler niçin yavaş yavaş zehirleyip öldürdü? Mason localarını kapatan Atatürk´ü cezalandırdıkları doğru mu? "Beni Türk hekimlerine emanet edin." dediyse niçin yabancı, Yahudi doktorlar getirildi? Niçin otopsi yapılmadı? Atatürk´ün cenaze namazı, vefatından kaç gün sonra nerde kaç kişiyle kılınmıştır? Atatürk öldüğünde yanındaki yaveri Salih Bozok, niçin intihar teşebbüsünde bulunmuştu?

Atatürk öldüğünde İsmet İnönü niçin Başbakan değildi? Atatürk, onu neden görevinden azletmişti? İnönü, savaştan sonra da Atatürk´ün dostu muydu gerçekten? Kendini Mustafa Kemal Atatürk´ten sonra ?Millî Şef? ilan eden İnönü´nün Atatürk´ten sonra hemen Cumhurbaşkanı olunca ilk icraatı neydi? Atatürk´ün paralardaki ve bütün devlet dairelerindeki fotoğraflarını kaldıran "Milli Şef", Atatürkçü değil miydi yoksa? Halka Atatürk´ün cenaze namazını kıldırtmayanlar kimlerdi? Mason localarını Atatürk´ten sonra tekrar açan da "Millî Şef" değil miydi?

Atatürk, Çanakkale´de, Milli Mücadele´de Osmanlı paşası değil miydi? Osmanlı okulları ve ordusunda yetişmedi mi? Atatürk´ün eşi Latife Hanım´ın hatıraları neden yayınlanmıyor? Çocukken dayısının çiftliğinde karga kovuşturduğundan bahsedilen Mustafa Kemal´in dayıları, amcaları, halaları, teyzeleri, kardeşleri ve yeğenlerinden niçin bahsedilmiyor?

Bu ülkede onlarca yıldır en fazla istismar edilen; maske, zulüm aracı ve silah olarak kullanılan isim ve kavram, Atatürk ve Atatürkçülük olmadı mı?

Mustafa Kemal´i Milli Mücadele için onlarca kişiyle Samsun ve Anadolu´ya gönderen Vahdettin değil miydi? Atatürk´ün Samsun´a çıktığı Bandırma Vapuru´na ne oldu? Atatürk zamanında faaliyette bulunan yerli uçak fabrikaları niçin kapatıldı? Sözde Atatürkçülerin idollerinden Nazım Hikmet, Atatürk´e hakaret etmemiş midir? Nazım Hikmet, Atatürk döneminde de hapislerde yatmamış mıdır?

Gerçek Atatürk bilinmeden, yakın tarihimiz konusunda ambargolar kalkmadan hakikatleri, tarihimizi nasıl anlayıp tarih şuurunu kazanacağız peki?Güneş, ne kadar daha balçıkla sıvanmaya devam edilecek?