Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


HANGİ DEVİRDE YAŞIYORUZ?


Eskiden toplum birbiriyle o kadar güzel kaynaşmıştı ki sevgileri paylaşmak için geceleri toplanır eğlenirlerdi. İnsanlar bir araya gelince dertlerini sıkıntılarını paylaşırlardı. Her konuda yardımlaşma ön plandaydı. İmece usulleri bile bu devirlerin bıraktığı hatıralardır.

Şimdi o eski günleri arar olduk. Büyük küçüğü, küçük büyüğü tanımaz oldu. Sevgi, saygı ortadan kalktı. Aile içinde bile bu konular ağır ağır hissedilmeye başlandı. Dostluk diye bir şeyde kalmadı. Menfaatler ön plana çıktı.
Yunus Emre´nin ?İnciltme Gönül? şiirini okudunuz mu?

Ben de okumamıştım ta ki düne kadar. Okuduktan sonra şöyle bir düşündüm de Yunus Emre bu günleri adeta yıllar öncesinden görmüş. Her kıtası insana kıssadan bir hisse veriyor.
Bakın ilk dörtlüğünde ne diyor;

?Çiçeklerle hoş geçin, balı incitme gönül..
Bir küçük meyve için, dalı incitme gönül..?

Burada bana göre Yunus, hizmet eden insanları inciterek gelecekte hizmet edecek insanların önünü kesme diyor. Bir menfaat içinde gönülleri kırma diyor.
Ve Yunus Emre şiire şöyle devam ediyor;

?Başın olsa da yüksek, gözün enginde gerek,
Kibirle yürüyerek, yolu incitme gönül?

Yüksek yerlerde olup hazımsızlıkla gözünü daha yükseklere diken ve kibre kapılan insanlara geldiğiniz yeri unutmayın, bu yolda yürümek isteyen gönüllü insanları da incitmeyin.
Yunus Emre, diğer mısralarında insanları sevmekten geri kalma, yapıcı ol yıkıcı olma. Seven insanlara bari engel olup düşman kazanma.

?Mevla verince azma, geri alınca kızma,
Tüten ocağı bozma, külü incitme gönül..

Dokunur gayretine, karışma hikmetine
Sahibi hürmetine, kulu incitme gönül..

Sevmekten geri kalma, yapan ol, yıkan olma
Sevene diken olma, gülü incitme gönül..

Konuşmak bize mahsus, olsa da bir güzel süs,
Ya hayır de, ya da sus, dili incitme gönül.?

Bu devirde hak etmediği yerlere gelenler kendisini boşlukta hissediyor. Onun için o boşluğu sevgi ve saygıyla doldurmak gerek.

Ben bu haftaki köşemi Yunus´un güzel şiirle, bazılarının yaptığı hataları göstermek için kendimce yorumladım. Gerisini sizlerin takdirine bırakıyorum.

Suskun kalmayın, sevginiz bol, neşeniz daim olsun.