Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Zeki ORDU


Hangi Canlı Türü İnsandır?

Hangi Canlı Türü İnsandır?


Canlılar âlemi biyoloji ilmine göre beş grupta incelenirse de yaygın olarak bilinen şekli üçtür.
Etrafımıza baktığımızda bitkileri, hayvanları ve insanları bir diğerinden rahatça ayırabiliyorduk. Ancak son zamanlarda bazı karışıklıklar olmaya başladı.

Canlılar aleminin en faydalı ve masum olanı bitkilerdir. Ağzı da yoktur dili de. Gelen vurur giden vurur misali yaşar durur dünyada. Kimi keser, kimi yakar ama o sesini çıkartmaz, çıkartamaz.
Biyolojide üretici canlılar olarak adlandırılır. Kendi besini kendisi yapar yani. Diğerleri gibi hazıra konmaz.

Hayvanlar “akıl” denilen melekeleri yok mesabesinde olduklarından günü birlik yaşarlar. Karnı açsa yerler. O da bulursa. Evcil olanlarını insan besler. Aralarında nizami ve ahlaki bir kural yoktur. Yahut öyle bilinir. Hayvan der geçeriz. Yılan sokar mesela bu da bize normal gelir. Fıtrat meselesi.

Tehlikeli olanlarına karşı tedbir almanız gerekiyor. Hoş onlar da insanlara karşı tedbir almalı ama dedik ya akıl meselesi.
Gelelim insanlara…
Öncelikle konuşurlar.
Akılları da vardır zekaları da…
Çok karmaşık bir canlıdır. Sever, üzülür vs…
Bu insanlar çok önemli sayılırlar. Mesela:

Hiç yalan söylemezler. Sözlerinde dururlar. Olmaz derse olmaz, olur derse olur. Bahane uydurmazlar. Kalleşlik yapmazlar.
Daha mı?

Yardımseverdirler. Komşuyu fakiri gözetirler. Üç kuruşluk menfaat için eğilmezler ama kırılabilirler. Dostlarını üzmezler. Verdikleri sözde dururlar. İnsanların bulundukları her yer tam yaşanılacak yerdir. Orada üzüntü ve keder olmaz.
Başka?

Kul hakkından çok korkarlar. Arkadaşlarının yüzüne bakamayacak şeyler yapmazlar. ne kadar dürüstlük varsa bu “insan” denilen canlıda toplanmıştır. Sevmekten ve yardım etmekten başka bir şey bilmezler.
İnsanlar iyidir yani.

-Tamam da Zeki efendi sen bu yazıları rüyanda mı gördün yoksa hayal mi görüyorsun? Senin bahsettiğin o insan türü var ya; biz göremedik onlardan. Bizim gördüklerimiz hiç sizin yazdıklarınıza benzemiyor. Öyle atıp tutma meydanı boş buldum diye. Fenciysen de fenciliğini bil. Biz anlamayız öyle biyolojiden falan.

-Kısaca bizim gördüklerimiz ne o zaman?
- Siz bence “belhüm-adal” görmüşsünüz. Bir din görevlisine sorun size açıklar. Hani falandan filandan da aşağı denir ya. Siz onları görmüşsünüz her halde…