Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


HANİ BABALAR KORKMAZDI

HANİ BABALAR KORKMAZDI


Fındık piyasasında kendilerini baba olarak ilan eden ihracatçı gurubu neden telaş içinde bilemiyorum.
Don afetinin meydana gelmediği günlerde köşelerde gerdan kırıtan, üreticinin ürününü düşük fiyatla almaya çalışan bu kesim mart aylarının sonlarında meydana gelen afet sonrası adeta maratonda koşarken heyecanlanan koşucular gibi panik içindeler.

5.80 TL`ye düşen fındık birden 12, 13 söylemlerine ve alımlarına neden başlandı.
Biz hepsini biliyoruz. Yıllardır yaptığınız bir yanlışlık vardı. Yapmayın bu yanlışlığı diyorduk.

Alivre satışlarıyla yanlışlık içinde olduğunuzu üreticinin henüz dalda görülmeyen fındığıyla kumar oynamayın dediğimizde kulaklarınızı tıkadınız.
Şimdi köşeye sıkıştınız. Bas bas bağırıyorsunuz.

Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç, ulusal basına çarşaf çarçaf haberleri yaparak ziraat odalarının hasar komisyonunu eleştiriyor.
2004 yılında meydana gelen don afetinin bugünkü afetten 3 kat daha fazla olduğunu söylüyor.

Yanlışlıklarla dolu rekolte çizelgeleriyle kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Aslına bakılırsa tamamen safsata, gerçekleri yansıtmayan ucuz spekülasyon meraklıları kendileri.
TZOB Genel Başkanı`nın sık sık söylediği bir söz var fındıkla çok oynamayın kimler geldi kimler gitti.
Alivre satışı hem sizi yıkar hem üreticiyi.

Alivre satışı yanlış bir uygulamadır.
Bu sistemden en çok üretici zarar görmektedir. Onun ahını almayın. Önceden pazarlığı yapılmış alivre satışlara rağmen piyasadaki fındık fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluştuğu olgu mesajı verilmektedir. Çok satıcını olduğu, az alıcının pazarlarda serbest piyasadan bahsedilemez.

Don afetinden herkesin zarar ettiği ve edeceği, en çok zarar edende elindeki emanet fındığı, fındığı pahallı olmaya çalışan ihracatçı kesimidir.
Evet donun etkileri 3 yıl hissedilecek. İhracatçıların acımasızca üzerine gittikleri Ordu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, don hasar komisyonu başkanı ekibiyle bilimsel çalışma yapmıştır.
Bizler ziraat odaları olarak her konuda arkasındayız. Onu yalanlamak isteyenler yaptıkları hataların içinde boğulacaklardır.

Don hasarı 180 metrede başlayıp peridotlar halinde yükseklere çıktıkça % 100`lere varmaktadır.
Ordu ve Giresun da % 300`leri bulmaktadır.

O ihracatçı gurubu bilmli ki 3 yıl bu ağaçların aklı başına gelmeyecek fakat korkarım onların bu şaşkınlığı da 3 yıl sürmesin.
Hatırlatması benden.

Yarınınız bu günden güzel olsun.