Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


HARİTADA BİR NOKTA

HARİTADA BİR NOKTA


    Yaşadığım hadise benim başımdan geçmiş olsa da herkesi alakadar ettiği için yazmaya karar verdim. Bir nevi feryadım kamu adına. Zannederim benim başıma gelen çoğumuzun başına gelmiştir.
       Uzun yıllar cep telefonu kullanıyorum ve operatör değiştirmeyi sevmiyorum. Taahhüdüm dışında sürprizle karşılaştığım için mayıs ayında operatör değiştirmeye karar verdim.
       Gittiğim bayiye uzun uzun derdimi anlattım. ''Süreç içerisinde bir sürprizle karşılaşmak istemiyorum. Faturam, taahhüdüm ne ise onu ödemek istiyorum, ona göre geçiş yapmak istiyorum. Faturamın dışında bir ödeme çıkarsa seni bulurum,'' dedim. 
       Elemanla güzelce anlaştık. 1500 dakika konuşma, 6 GB internet, 1500 SMS tarifesinde karar kıldık. Bir de duran tarife olacak. Limit aşımında otomatik olarak duracak. Bir sürprizle karşılaşmayacağım. Aylık bilgilerimi cep telefonundan da takip edebiliyorum. Karşılığında 42 TL ödeyeceğim. Benim açımdan çok güzel.
       Üç ay hiçbir sıkıntı yaşamadım, ta ki ağustos ayına gelinceye kadar. Telefonuma bir mesaj geldi. ''Limiti aştınız, güncel faturanız 135 tl'' diye. Olamazdı, böyle anlaşmamıştık. Bir yanlışlık olduğunu düşündüm. Bayiye gitmeden önce müşteri hizmetlerini aradım.     Uzun uğraşlardan sonra bir yetkiliye bağlandım. Derdimi anlattım. ''Güvenlik açısından konuşmalarınız kayıt altına alınıyor,'' dediler, memnun oldum.     Konuştuklarımın kayıt altına alınmasını ben de istiyordum. Yine güvenlik açısından rahmetli anamın soyadının birinci ve ikinci harfini sordular. Güvenlik duvarını başarıyla geçtim. Yetkisiz ilgili kişi, ''kontrolü sağlıyorum'' dedi. Bir zaman sonra faturanın niye kabarık geldiğini izah etti:
       “Siz, spora, iddiaya, çapsa ve komik videolara üye olmuşsunuz'' dedi. ''Efendim, nasıl olur, üye olduğumdan benim niye haberim yok, böyle saçmalık olur mu,'' diye itiraz ettim. Ne dediysem nafile. Üstüne üstlük bir de suçlandım. “Üye olmasanız niye ekranda gözüksün ki” demesin mi.
        Sinir sistemim altüst oldu. Kayıtlara geçsin diyerek şunları söyledim:
       “Benim haberim olmadan nasıl üye olabiliyorum? Ne malum sizin para kazanmak için üye yapmadığınız. Şu an kendimi, aldatılmış, kandırılmış, tuzağa düşürülmüş hissediyorum. Gereğini yapacağım, yazacağım, çizeceğim…” dedim. 
       Verilen cevap hep aynı “üye olmasanız neden ekranda gözüksün ki.” Bu sefer, “beni üye yaparken rahmetli anamın kızlık soyadının birinci ve ikinci harfini niye sormadınız” dedim. 
       Şahıs beni teselli etti. “Üyeliklerini iptal ettim. Bu faturadan sonra bir daha ödemezsiniz. Yoksa her ay  ödeyecektiniz.” Bir nevi ölümü gösterip sıtmaya razı olmamı istiyordu.
       İşin peşini bırakmadım. Doğru abone olduğum bayiye gittim. İlgili personeli buldum. ''Sürprizle karşılaştım, durum bu, beni kurtar'' dedim. Orayı aradı, burayı aradı, uzun uzun konuştu. ''Benlik bir şey yok, bu parayı ödeyeceksin, istersen ben ödeyeyim” dedi.
       Bedeli ne olursa olsun, operatörden vazgeçmeye karar verdim. Beni bilen bilir, para peşinde değilim. Aldatılmak, kandırılmak, enayi yerine konulmak… ağırıma gidiyor.
       Çaresiz bayiden çıktım. Eve geldim. Son bir ümit “müşteri hizmetlerini” aradım. Doğrudan bir yetkiliye bağlamalarını istedim. Bağlandığım yetkiliye uzun uzun derdimi anlattım. Sağ olsun beni dinledi ve bana hak verdi: “Haklısın, yanlıştık bizde, özür diliyoruz, yanlışlığın düzeltilmesi için kayıt oluşturuyorum. Size bilgi vereceğiz” dedi.
       15 Ağustos tarihinde telefonuma şu mesaj geldi: “Değerli müşterimiz, ilettiğiniz bildirim için incelemelerimiz sonuçlanmış ve gerekli düzeltmeler gerçekleştirilmiştir. İyi günler dileriz.”
       Haksızlığı gidermiş ve kendimce mutlu sona ulaşmıştım, lakin moral bozukluğunu hala üzerimden atamadım. Yazarak teselli bulmaya çalıştım.
       Sait Faik Abasıyanık'ın dediği gibi “yazmasam deli olacaktım.” Sizin durumunuz…
    Not: Yazının başlığı Sait Faik Abasıyanık'ın ''Haritada Bir Nokta'' adlı hikayesinden mülhemdir. Okumanızı tavsiye ederim.