Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Ahmet SEZGİN


HAYATIMIZDA NE ÇOK, NE AZ?


Bu memlekette ilim, fikir, eğitim alanında nicelik bakımından büyük gelişme olsa da nitelik olarak çok gerideyiz maalesef! Bu ülkede "zeki" çok, "akıllı" az, "bakan" çok, "gören" az, "konuşan" çok, "dinleyen" az, "dili olan" çok, "lisanı olan" az, "lafı olan" çok, "fikir sahibi" az, "kalem" çok, "kelam" az, "şiir yazan" çok, "şair" az, "tahsilli ve diplomalı" çok, "düşünen" az, "gazel okuyan" çok, "kitap okuyan" az, "kıraathane ve kahvehane" çok, "kütüphane" az, "akıllı tahta ve okul" çok, "akıllı eğitim" az, "yazan" çok, "okuyup anlayan" az, "yetenekli" çok, "keşfeden" az, "öğretmen" çok, "eğitimci" az, "öğrenci" çok, "talebe" az, "üniversite mezunu" çok, "evrensel düşünen" az, "bilim adamı" çok, "ilim ve irfan sahibi" az, "fuzuli bilgi" çok, "irfan bilgisi" az, "entel" çok, "aydın-münevver" az, "maddeyi bilen" çok, "kendini bilen" az, "gerçeği bilen" çok, "hakikati anlayan" az maalesef!

Günümüzde ve modern hayatta ahlaki kavramların içi boşaltılmış vaziyette:"Kalbi sağlam" çok, "yürekli" az, "malı olan" çok, "cömert" az, "tüketen ve tükenen" çok, "üreten" az, "yiyen" çok, "doyan" az, "kazanç" çok, "bereket" az, "para" çok, "şükür" az, "söz veren" çok, "emin insan" az, "eleştirmen" çok, "özeleştiri yapan" az, "hoşgörüden bahseden" çok, "hoşgören" az, "güzel giyinen" çok, "içinde insan olan" az, "estetikten söz eden" çok, "güzel olan" az, "özgürlük edebiyatı" çok, "hür adam" az, ?vatansever? çok, ?fedakarlık yapan? az, "etik olan" çok, "ahlaklı" az, "kalbi temiz" çok, "merhametli" az günümüz dünyasında.

Dindarların sayısı artmakta ama dinî şuur azalmakta: İslam dünyasında "cami" çok, "namaz kılan cemaat" az, "Kur´an hafızı" çok, "Kur´an´ı anlayan" az, ?Peygamber Efendimizi seven? çok, ?sünnetine uyan? az, "başörtülü" çok, "tesettürlü" az, "tesbih çeken" çok, "zikir" az, ?keramet? çok, ?istikamet? az, ?şeyh? çok, ?Allah dostu? az, "ölümü gören" çok, "ölüm hakikatini bilen" az, "ölen" çok, "ölmeden evvel ölen" az, ?muhacir? çok, ?ensar? az, "Müslüman" çok, "mümin" az maalesef!

Hayatın her alanında kaliteli ve şuurlu adam sıkıntısı had safhada: Bizim ülkemizde "makam sahibi" çok, "makama şeref veren" az, "hakim ve savcı" çok, "adalet" az, "ayak" çok, "baş" az, "siyasetçi" çok, "lider ve devlet adamı" az, "asker ve polis" çok, "güvenlik" az, "hastane ve hastalık" çok, "şifa veren" az, "evlenen" çok, "eş olan" az, "ev sahibi" çok, "yuva kuran" az, "çocuk sahibi" çok, "anne ve baba olan" az, "hal hatır soran" çok, "muhabbet eden" az, "sosyal medyada arkadaş" çok, "sosyal olan" az, "dost arayan" çok, "dost olan" az, "gülen" çok, "mutlu olan" az, "aşktan bahseden" çok, "âşık olan" az, "dertli" çok, "çilekeş" az, "eleştiren" çok, "mücadele eden" az, "realist" çok, "idealist" az, "âdem" çok, "adam gibi adam" az maalesef!

Bu vahim tabloya çok üzülüyoruz. "Daha ne var, ne yok?" diye soruyorsanız, her şey var ama huzur, samimiyet ve edep yok. Bir de "Allah var, şeriki (ortağı) yok.O halde "Kahrın da hoş, lütfun da hoş!" diyebiliyorsak ne gam bize?

"Tohum saç, bitmezse toprak utansın
Hedefe varmayan mızrak utansın
Hey gidi küheylan, koşmana bak sen
Çatlarsa doğuran kısrak utansın!"
(Necip Fazıl)