Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Hasan ÖZDEMİR


HAYIR HAYIR


Bir seçimi daha geride bıraktık. En yüksek katılım oranlı seçimlerden biri oldu. Seçimden önceki tahminim Ak Partinin %45 oranında oy alacağı şeklindeydi. Arkadaşlarımla sohbetlerimde bunu sık sık dile getirmiştim. Tam olmasa da bu tahminimde yanılmadım. Samsun tahminim ise tam isabet. Bunu Kamuran Özden faktörüne bağlamıyorum. Bafra adayına da bağlamıyorum. Altıncı sırada kimin adı olsa o vekil olacaktı. Olan Termeli kardeşimize oldu.

Trabzon´da Koray Aydın´ı aday gösteren MHP´ye ne oldu? Seçilebildi mi? Nerdeyse orada tulum çıkardı Ak Parti. Demek ki isimle olmuyor bu iş. Bu iş ekip çalışmasıyla olur. 7 Haziran öncesi Sinan Oğan, 1 Kasım öncesi Meral Akşener´in liste dışı kalması, Tuğrul Türkeş´in kaçması MHP´yi baraj sınırına doğru geriletti. Bu isimlerin hepsi de genel başkan adaylarıydı unutmayalım. Her neyse, her parti kendi hesabını daha iyi yapacaktır umarım.


AK Parti´nin tek başına iktidarında birden fazla neden etkili oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin hükümet arayışları sürecindeki tutumu, MHP tabanında destek görmedi.


Tek başına iktidar olasılığı bulunmayan partinin iktidar ortaklığında bile rol almaması, tabanı kızdırdı. MHP´liler, kendilerine en yakın partiye oy vererek liderlerini cezalandırırken, AK Parti´nin avantajlı çıkmasına katkı sağladılar.
IŞİD ve PKK terörü, seçmende eski sıkıntılı günlere yeniden dönme korkusu yarattı. Terör olaylarındaki artış istikrar ve güçlü bir iktidarın sorunlarla başa çıkabileceği algısını arttırdı.


HDP´nin özellikle PKK´nın neden olduğu eylemlerde güçlü bir duruş sergilememesi de bu sonuca katkı sağladı.


AK Parti´nin 7 Haziran seçimlerine kıyasla vaatlerini ekonomi üzerine kurmasının faydasını gördü. Özellikle emekli ve dar gelirlilere yönelik ekonomik vaatler sonuç getirdi. AK Parti´nin bunları hayata geçirme olasılığını yüksek gören seçmen, faydacı bir yaklaşımla en güçlü partinin arkasında durdu. Bunun sonucunda da MHP ve HDP´ ye iden oylar aynen geri döndü. İnşallah ülkemiz daha huzurlu, daha aydınlık günler içinde olur. Sen, ben yerine BİZ kelimesi her şeyi halledecektir.


Hun İmparatoru Atilla´nın bir sözü var. Çok hoşuma gider. Her lider, her idareci bu sözü örnek almalı. Yıllar önce yazmıştım. Yine yazıyorum. Başarının temeli bu sözde saklı.

?Bütün yetkileri kendinde toplama,

Ancak ekip çalışmasıyla zafer kazanılır.


Başarılı olanı takdir et,


Başarısız ise görevde tutma.


Bir gün yerine gelebilecekleri endişesiyle,


Yetenekli insanların önünü tıkama.?


Kalın sağlıcakla.